Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

20.9.09

Av: Hans Reckweg Fotograf: Nin.hr
Dela
 

Kroatien: Saltproduktion som attraktivt turistprogram

Utöver sin ursprungliga verksamhet, saltproduktion, erbjuder saltverket i Nin i närheten av Zadar också något för turisterna.

Saltverket i Nin täcker ett område på 55 hektar i Nin lagunen

Saltverket i Nin täcker ett område på 55 hektar i Nin lagunen


För ett par år sedan gjorde man ett koncept där saltverket lanserades som en naturpark med erbjudande till turisterna. Detta blev mycket populärt och fick många besökare. Saltverket i Nin är tillsammans med verket i Ston end a ställe vid Adriatiska havet där saltet utvinns på traditionellt vis. Denna produktion började redan för tusen år sedan och saltet utvinns ur havsvattnets naturliga förångning i stora bassänger.

På grund av den ovanliga framställningsmetoden har man satt igång en process som skall göra hela området till ett naturskyddat område, med bevaring av flora och fauna. Det slutliga målet är att bevara hela området runt Nin lagunen, med stöd från FNs projekt Natura 2000.

Saltverket i Nin täcker ett område på 55 hektar i Nin lagunen, precis uppe vid byn Nin i Zadar provinsen. Verket grundlades av romarna men övertogs senare av venetianska intressen. Det blev nedlagt 1550 då saltmonopolet i Adriatiska havsområdet infördes. Det öppnades åter igen 1955. I över 400 år stod det alltså inaktivt.

Saltproduktionen i Kroatien är attraktiv för turister

Saltproduktionen i Kroatien är attraktiv för turister


Under sommarmånaderna besöks saltverket i Nin av många turister som också köper intressanta souvenirer framställda av salt. Det speciella med verket är att saltet framställs på traditionellt och naturligt sätt. Med hjälp av naturens egna energikällor, som sol och vind förångas vattnet i bassängerna och det saltmättade vattnet leds till andra bassänger där rent och naturligt havssalt utkristalliseras.

Saltet från Nin har ett högt innehåll av jod, på grund av speciella alger som finns i havsvattnet, och därför är erkända på marknaden. Det säljs också som badsalt, där det har tillsatt naturliga eteriska oljor som t.ex. lavendel, rosmarin, salvia, rosor och citron.

Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt