Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

9.6.11

Av: Lars-Erik Paulsson
Dela
 

Kurt Blomqvist, KABEs grundare, har avlidit

En av husvagnsbranschens största förgrundsfigurer, Kabes grundare Kurt Blomqvist, har efter ett långt liv och många års kamp mot cancersjukdomen i stillhet avlidit i sitt hem i Målen den 5 juni.

Kurt Blomqvist

Kurt Blomqvist


Kurt var en riktig kämpe, både vad det gäller hur han lyckades att bygga upp Kabe och hur han under många år hanterade cancern. Han fick år 2002 besked om att han hade den allra aggressivaste formen av prostatacancer. Läkarnas besked var att han hade ett fåtal år kvar att leva. Men Kurt accepterade aldrig cancern. Han skulle visa att de där läkarna, de förstod inte allt.

Kurt hade en fantastiskt positiv livssyn och såg alltid framtida möjligheter. Historia eller ältande om det som skett var inget för Kurt.

– När man möter Kurt är det en avundsvärt vital pensionär man möter som njuter av livet och av livets goda, mindes vännen John Wilthorn i samband med Kurts 80-årsdag 2005.

När svärsonen Alf Ekström den 1 juli 1995 tillträdde posten som vd för Kabe-koncernen, kunde Kurt koncentrera sig på arbetet som styrelseordförande. Men som den innovatör han alltid varit inredde han ett eget ritkontor ”för att kunna skissa på nya projekt”.

Kurt Blomqvist var även en av initiativtagarna till Husvagnsbranschens Riksförbund i början av 1970-talet, och han kom tidigt att ingå i förbundets styrelse – under många år som ordförande. Genom sitt engagemang i förbundet var han också en av initiativtagarna till den årliga husvagns- och husbilsmässan på Elmia.

Kurt startade sitt Kabe som en fritidsverksamhet år 1957.

– För mig började husvagnsbyggandet som en hobby och jag har haft förmånen att få arbeta med denna hobby och dessutom kunnat försörja mig på den under större delen av mitt yrkesverksamma liv, konstaterade Kurt i samband med 80-årsdagen.

Kurts banbrytande produktutveckling satte på många sätt nya standards för husvagnar. Utan Kurts utveckling av dubbelfönster, värmesystem, isoleringsmaterial, sandwichlimning, golvvärme, plastreglar och ventilerade konstruktioner – ja, listan kan göras lång – hade dagens husvagnar med all säkerhet sett annorlunda ut. Kurt var också den som satte den skandinaviska husvagnen på Europa-kartan.

Genom hårt arbete, teknisk kompetens, innovationsförmåga, gott affärsmannaskap och inte minst småländsk klurighet och envishet byggde han upp Kabe till att bli Skandinaviens mest framgångsrika och välkonsoliderade husvagns- och husbilsföretag.

Vi minns också alla hans olika projekt, som till exempel husbåtar och tvåvåningshusvagnar. Alla blev inte kommersiellt gångbara men de gav Kabe, och därmed också husvagnsbranschen, många spaltmeter i tidningarna och blev grunden till roliga historier i företaget.

Kurt var in i det sista mycket intresserad av hur verksamheten i Kabe utvecklades. Så sent som veckan före hans bortgång fick hans dotter Maud bland annat köra runt honom för att han skulle kunna inspektera företagets nybyggnationer. Även då hade han synpunkter som han framförde klart och tydligt.

Med Kurt Blomqvists bortgång har den svenska husvagnsbranschen mist en av pionjärerna och en av de stora förgrundsgestalterna.

Kurt Blomqvist blev 86 år.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt