Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.7.09

Av: Annette Andrup Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Annette Andrup
Dela
 

Kyst Camping, Bogense – Hav, avkoppling och hjärtlighet

Små bodar längs vägen som säljer färskpotatis, blommor och allsköns prylar hör till i vissa områden på Fyn. Det är svårt att inte frestas – vi är på väg till Bogense.

Klicka för större bild


Ända nere vid hamnen i Bogense svänger vi höger och snart dyker Kyst Campings trevliga gula byggnader upp. Redan vid entrén till campingplatsen kan vi se havet.

Heidi och René hälsar välkomna och även om man kan se havet från största delen av platsen så väljer vi en plats på första parkett. Vi vill även kunna höra ljudet av vågornas skvalp.

Havsutsikt från första parkett betyder att vi med bra syn eller med kikare kan se till Juelsminde och till Aebleö, och om vi har tur kan vi också se tumlare leka i vattet. Vi har soluppgången att se fram emot om mornarna och vi kan också njuta av synen av kajaker som sakta glider över vattnet i solnedgången. Det vill jag kalla havsutsikt!

Klicka för större bild


Här finns flera lekplatser och en ny servicebyggnad i toppklass där det finns både familjebadrum och ett superläckert campingkök med matplats.

Under alla lov är det gratis underhållning för barn varje dag och för vuxna erbjuds massage, fotvård och liknande under sommarlovets 7 veckor. Campingplatsen har anställt ett vaktbolag som patrullerar under natten så att man kan sova tryggt.

Fyn är vackert och fynborna är enkla att få kontakt med. Grannen kommer med ett jättestort köttben till vår hund och vi pratar med andra hundägare som går på den lilla stigen mellan platsen och havet – jag älskar fynbornas sjungande dialekt.

Levande hamnmiljö

Kyst Camping Bogense ligger perfekt för allt vad man kan önska sig när man är ute och reser. Endast ett stenkast från platsen ligger hamnen med sin härlig hamnmiljö, butiker och caféer längs kajen. Fiskehuset är ett måste för mig för här säljer de all världens delikatesser och från mitten av maj och under hela sommaren kan man inta en härlig fiskbuffé på terrassen, på helgerna får man levande musik med på köpet.

Klicka för större bild


Stora vackra tremastade skepp och små segelbåtar ligger i hamnen vid sidan av en enda husbåt. Det är alltid något att titta på och det är alltid liv i hamnen. På flera ställen är det också möjligt att sätta sig på en restaurang eller glassbar och njuta hela sceneriet. En läcker Havsfrutallrik kan man äta på Jules Café på hamnkajen.

Fem lördagar under sommaren kan man lyssna till jazz och man kan också segla en tur med fartyget Castor af Bogense till Juelsminde, Tunö, Samsö, en runttur på öppna havet, solnedgångs tur mot Aebleö eller hur skulle det vara Skeppsafari bland sälar och tumlare. För barnen arrangeras också en sjörövartur.

Väster om hamnen finns Fyns största marina, som också bjuder på caféer, restauranter och glassbodar.

Klicka för större bild


En stad med stämning och atmosfär

Från hamnen är det ytterligare 2 minuter att gå, så är du i gamla Bogense med små stockvirkeshus och riktigt mycket atmosfär.

Denna lördag är det försäljning på gågatan och stadens butiker är fyllda med bra erbjudanden och många människor strosar runt på gatorna. Vi möter också många hundägare och överallt i stan och på de närliggande stigarna har det satts upp lådor med hudbajspåsar, så här finns inga ursäkter!

Stadens gamla torg har en torgdag i veckan och en liten kopia av Manneken Pis har blivit en attraktion i Bogense, inte minst för att den kläs på allt efter årstiderna.

Klicka för större bild


Under sommarperioden finns erbjudanden om stadsvandringar, öppet vattentorn och öppen bisonoxefarm där man med traktor och prärievagn körs runt bland bisonoxarna. Det är också årlig marknad och en nyare tradition är årets Rosenfestival den första helgen i augusti, liksom man kan uppleva ”Bogense by night” med äkta tyrolerstämning.

Gillar man inomhusaktiviteter finns en simhall med wellness och fitnesscenter.

Flera gånger dagligen kan man höra det vackra klockspelet från kyrkan som ligger bakom campingplatsen.

Man kan göra en speciell vandringstur till den fredade Aebleön, men prata med stadens turistkontor för information om tidvattnet annars kan det gå galet. Turen är på cirka 4 kilometer varav 1 ½ kilometer är i vattnet, men naturen är enligt vad som sägs helt unik.

Man kan bada vid kusten utanför campingen, botten är dock lite stenig, så glöm inte badskor. Vid östsidan av hamnen finns  en stor badbro och vid mindre än 10 minuters promenad från Kystcampingen längs Havfrustigen når du en fantastisk anlagd bandstrand. För övrigt är det just längs Havfrustigen, i östlig riktning, en skön promenad på ett par kilometer till Stegö Väderkvarn med enastående utsikt över Kattegatt mot Aebleö och Mågeöarna.

Är man på semester i Bogense är det heller inte långt till attraktioner i Odense eller övriga Nordfyn.

Jag får lust att säga: Bogense är bäst – i alla fall finns här riktigt många möjligheter till upplevelser och sällan är det väl som man på en campingplats har havsutsikt på framsidan av vagnen och stadens centrum på baksidan!

Klicka för större bild


Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt