Mårbacka: Mycket mer än en minnesgård

Ett besök på Mårbacka är att få en insyn i ett unikt författarskap och kvinnoöde. Selma Lagerlöf är inte bara en av våra allra mest kända författare och nobelpristagare. Hon har genom sin tro på jämlikhet och kvinnors rättigheter också bidragit till att prägla vårt samhälle politiskt. Dessutom var hon jordbrukare och skogsägare.

Selma i sitt arbetsrum 1933.

Selma i sitt arbetsrum 1933. Som första kvinna erhöll Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur år 1909. Hon var också den första kvinnan som 1914 valdes in Svenska Akademien där hon satt på stol nummer 7. Det är ingen hemlighet att gården Mårbacka och hennes hembygd var en stor inspirationskälla till flera av hennes böcker. Mårbacka, där hon är född och uppvuxen, gick efter faderns död ur släktens ägo. Tack vare sina stora litterära framgångar kunde hon 1907 köpa tillbaka gården.

Mårbacka år 1912.

Mårbacka år 1912. Resa i tidenI sitt testamente har Selma Lagerlöf föreskrivit att Mårbacka skall bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång. Hemmet visas genom guidade turer. – Mårbacka är idag en resa tillbaka i tiden, berättar intendent Irene Henriksson. Inte minst under en promenad i den sommartid prunkande trädgården, där inte bara Mårbackapelargonierna trivs, anas spåren av det förgångna.– Vi har en fantastisk trädgårdsmästare som ömt vårdar och ser till att vi har de blommor och växter som fanns på Selma Lagerlöfs tid.

Bild på Selma från 1922, tagen av Atelje Jaeger, Stockholm.

Bild på Selma från 1922, tagen av Atelje Jaeger, Stockholm.Fotograf: Atelje Jaeger I caféet finns bakverk som har en lång historik på Mårbacka, bland annat Selmas vinbärssgömmor och skrädmjölsdrömmar. Det så speciella mjölet är framställt av rostad krossad havre och anses väldigt vitaminrikt. Här kan man även få en lättare lunch såsom rotfruktssoppa och Skrädmjölscrepe närproducerade av lokal mathantverkare. Det var under en fattig tid i Sverige och Selma Lagerlöf led av att se svälten omkring sig och ville bidra till födan. På Mårbacka ordnade hon egen tillverkning av skrädmjöl och startade bland annat aktiebolaget Mårbacka Havrekraft. Hon hade också väldigt många anställda, inte för att gården behövde det, utan för att hon befarade att de annars skulle bli utan inkomst.

Intendent Irene Henriksson.

Intendent Irene Henriksson. FredsaktivistSelma Lagerlöf var inte bara humanist utan också en fredsaktivist, berättar Irene. Hon tog aktivt avstånd från första världskriget och i år fortsätter temautställningen om ”Selma och Det stora Kriget”. Utställningen presenterar material där mycket är tidigare opublicerat. Selma Lagerlöf kommenterar initierat och träffsäkert första världskrigets utveckling, det laddade inrikespolitiska läget med oro för en socialistisk revolution, men också farhågor för hur läsarnas intresse för skönlitteratur skulle påverkas.  Mårbackastiftelsens eget bokförlag gav 2018 en ny utgåva av Romanen Bannlyst från 1918, en berättelse som har många paralleller med dagens politiska klimat.

Kejsaren av Portugallien kom 1914.

Kejsaren av Portugallien kom 1914. Fakta Selma LagerlöfFöddes 1858 på Mårbacka gård i Östra Emtervik i Värmland. Selma var sjuklig från barndomen och ägnade mycket tid till att läsa. År 1891 gavs hennes ”Gösta Berlings saga” ut. Den skulle följas av kända verks som Jerusalem (1901-1902), Herr Arnes penningar (1904), Nils Holgerssons resa (1906-1907) Kejsaren av Portugallien (1914) och Körkarlen (1912). År 1907 blev hon hedersdoktor vid Uppsala universitet och år 1909 fick hon, som första svensk och första kvinna någonsin, Nobelpriset i litteratur för boken ”Nils Holgerssons underbara resa”. År 1914 var hon även den första kvinnan att bli invald i Svenska akademien. Selma gifte sig aldrig och hade enligt uppgift två längre förhållanden med kvinnor i sitt liv, Sophie Elkan och Valborg Henrika Olander. Selma dog den 16 mars 1940, 81 år gammal och ligger begravd i Östra Emtervik.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket