Husbil365

CampingSverige.se

17.7.16

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Mariestad - årets husbilsvänligaste kommun

Vackra trähus, en gammal historia och ett gott öl är det många förknippar med Mariestad. Men numera satsar staden även på husbilisterna och blev i år utsedd till Årets husbilsvänligaste kommun av Husbilsklubben.

Mariestad har valt att satsa fullt ut på husbilsturismen och har anordnat ett stort antal ställplatser vackert belägna i hamnen.

Mariestad har valt att satsa fullt ut på husbilsturismen och har anordnat ett stort antal ställplatser vackert belägna i hamnen.


Vid Sveriges största sjö Vänern, ligger Mariestad. Grundad 1583 av Gustav Vasas son, hertig Karl, som döpte staden efter sin hustru Maria von Pfalz. Staden var strategiskt placerad i Västergötland med syfte att vara en handels- och köpstad. Idag samsas industri och handel med turister från när och fjärran som besöker denna pittoreska stad.

Riktmärket för Mariestad är kyrktornet som ståtligt siktas från alla håll i staden. Runt kyrkan ligger Gamla stan, en av Sveriges bäst bevarade gamla stadskärnor. Här kan turister gå guidade stadsvandringar bland de vackra gamla husen och få ta del av berättelser om stadsdelen och dess människor som levde här förr i tiden.

En vacker hamn med glasskiosker, restauranger och promenadstråk.

En vacker hamn med glasskiosker, restauranger och promenadstråk.


Husbilsturism

Ett snäpp ner från Gamla stan finns gästhamnen. En vacker hamn med glasskiosker, restauranger och promenadstråk. Här har Mariestad valt att satsa fullt ut på husbilsturismen och har därigenom också fått utnämningen Årets husbilsvänligaste kommun av Husbilsklubben.

”Mariestad erhåller utmärkelsen för sitt föredömliga sätt att vara innovativa och ta tillvara på husbilistens möjligheter till en trevlig vistelse i Mariestad”. Så löd Husbilsklubbens motivering till utnämningen.

I den yttre hamnen anlades en ställplats 2014 som utvidgades 2016. Idag finns här ca 60 platser med el och vacker utsikt över Vänern. En bit bort ligger Gästhamnens ställplats med ca 35 platser, varav några med el. Förutom satsningen på många ställplatser finns det bra och tydlig information på turistbyrån och hemsidan om ställplatserna och i hamnen är det väl skyltat var man får stå och hur länge.

Fakta

Tömning av gråvatten och latrin finns i hamnen.  
Pris: 140 SEK/dygn (el tillkommer med 25 SEK/dygn)
Tillgång till toalett och dusch ingår i priset.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt