CampingSverige.se

15.10.16

Av: Johan Persson Fotograf: Johan Persson
Dela
 

Mässan som inte nöjer sig med lagom - Caravan Salon Düsseldorf 2016

Tyskarna är bra på att ta i överkant på många sätt. Här nöjer men sig inte med lagom, vilket märks på världens största husvagns- och husbilsmässa. Caravan Salon lockar årligen ca 200 000 besökare från hela världen. Husvagnar, husbilar, tillbehör och reseinspiration samsas på en mässyta ca fem gånger större än Elmia-mässan. Husvagn på Väg var som vanligt på plats.

Forster är en prispressad husbil från Eura-Mobil.

Forster är en prispressad husbil från Eura-Mobil.


Även om Europas trender inte alltid sammanfaller med de i Sverige, kan man ändå lägga märke till likheter. Något som märks tydligt är husbilarnas dominans på marknaden, vilket syns på mängden husbilar som ställs ut. Allt fler producenter tar också fram ett mer instegsvänligt märke, som t ex Eura-Mobil med sitt lågprismärke Forster. Forster har en prislapp som startar på ca 32 000 Euro, och för det får man en alkov-husbil med smaklig inredning men med en bantas utrustningslista.

Kip Shelter har en sportig attityd som bör gå hem hos många.

Kip Shelter har en sportig attityd som bör gå hem hos många.


Holländska Kip

På husvagnssidan finns också en stor bredd. Bland de mindre och lätta alternativen finns Kip från Nederländerna. Efter några tuffa år, med bland annat två konkurser under en tioårsperiod, har nu märket fått en ny profil och vidareutvecklade modeller. Minst är Kip Shelter med 3 meter invändig längd, med ett enkelt kök, garderob och en bäddbar sittgrupp. Denna husvagn lämpar sig t ex för de som tidigare tältat men som nu vill byta upp sig. Andra modeller är Kompakt och Vision, som är lite större men fortfarande kompakta och lätta.


Eriba Touring är kulthusvagnen nr 1 sedan snart 60 år.

Eriba Touring är kulthusvagnen nr 1 sedan snart 60 år.


Eriba och Hymer

Eriba och Hymer är i Sverige kända märken, men då främst för sina husbilar. Koncernen bygger dock fortfarande husvagnar i flera serier. Flaggskeppet heter Nova S och finns i tre planlösningar, där den största heter 690. Hymer är också kända för kulthusvagnen Touring. På mässan visas även en helt ny husbil, Hymer S-klass. Den är dock endast en designstudie för tillfället.

Volkner Performance är en av de mest extrema husbilarna.

Volkner Performance är en av de mest extrema husbilarna.


Enorm bredd

Det som imponerar med mässan i Düsseldorf är den enorma bredden som ska skådas. Här samsas verkligen lågpris med superlyx. Ett exempel på lyx i överflöd är husbilarna från t ex Volkner, Vario och Bimobil. Vissa riktigt stora husbilar är konstruerade för tufft bruk i t ex en öken. De lyxigaste husbilarna har en prislapp som startar vid ca 10 miljoner och som sedan går uppåt. För 10 miljoner ingår inte en sportbil att köra in i lastutrymmet på husbilen, däremot finns det som tillval. Lägg alltså på minst en miljon till.

Caravan Salon hölls 27:e augusti till 4:e september i år. Nästa år hålls den mellan 25:e augusti och 3:e september.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt