Med husbil på Lofoten – Del 4

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Del 4 i äventyret på Lofoten innefattar bland annat smarriga delikatesser från gårdsbutiker i trakterna kring Unstad - vad sägs om traktorvåffla, äpple- och myntakaka och krispig kolakaka? Sanna och Torbjörn får dessutom se hundratals getter i full fart nedför bergssluttningen.

Hvalkryddor är kanske inte det man i första hand köper som svensk. Men doften av kryddorna hos LillGunn var gudomliga.

Hvalkryddor är kanske inte det man i första hand köper som svensk. Men doften av kryddorna hos LillGunn var gudomliga. Fotograf: Torbjörn Lagerwall Reportaget är producerat av CampingSverige i samarbete med Autohallen Husbilar När vi ger oss av från Unstad har vi sett ut några gårdsbutiker som vi tänker besöka. Den ena ligger strax utanför Unstad, i Saupstad och heter Lofotens Gårdsysteri. Här stannar vi till och köper oss lite av deras getost. Nästa stopp är LillGunns Gårdsbakeri där vi passar på att ta en kopp kaffe och köpa ett ekologiskt bröd. Sedan siktar vi in bilen på vårt slutmål, Alaan gård.

Ingrid visar upp självserveringen i caféet efter vår rundvisning och ostprovning.

Ingrid visar upp självserveringen i caféet efter vår rundvisning och ostprovning. Fotograf: Torbjörn Lagerwall Hönsen hälsar oss välkomnaFörst funderar vi på om vi kört fel. Vägen är smal och slingrig men skyltarna säger att vi är på rätt väg. Med spänning svänger vi så slutligen in på gårdsplanen. En kvinna, Ingrid, kommer ut ur butiken och hälsar oss välkomna på bred norska. Hon berättar att det strax blir en rundvisning följt av en ostprovning. Vi ställer lite frågor om gården och det visar sig att Ingrid enbart är här tillfälligt medan ägarinnan och barnen är bortresta. Ägaren Knut finns dock någonstans i närheten och ska strax hämta ner getterna från berget.

Traktorvåffla som serveras med Gomme, en sur mjölk som kokas och blir en grynig massa som smakar mild kola.

Traktorvåffla som serveras med Gomme, en sur mjölk som kokas och blir en grynig massa som smakar mild kola.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Traktorvåffla och GommeRundvisningen startar i butiken förbi mejeriet upp i örtodlingen och tillbaka. I caféet får vi testa olika ostar tillsammans med marmelader och Gomme. I caféet väljer vi traktorvåffla, äpple- och myntakaka, krispig kolakaka och kaffe. Vi slår oss ner i solen utanför växthuset med våra kakor och snart får vi sällskap av Ingrid, hennes man och två andra par som precis dykt in på gården. Diskussionerna går höga kring Sverige, Norge, språk, leverne och djuren på gården.

Klockan fyra varje eftermiddag kommer alla getterna ner från berget för att bli mjölkade.

Klockan fyra varje eftermiddag kommer alla getterna ner från berget för att bli mjölkade.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Getterna marscherar nerför bergetHelt plötsligt ropar Ingrid till – Nu kommer getterna ner från berget! Och mycket riktigt ner från berget kommer 200 getter i full fart. Några minuter senare är alla samlade och marscherar med Kurt i spetsen och hunden Micha springande bakom, in på gården. Vi står förundrade, tysta, leende och ser på.Vi betalar för vår fika, köper en Blåtindost, tackar för oss och vinkar adjö med förhoppning om attses igen någon gång. Nöjda, belåtna och glada styr vi bilen mot kvällens stopp, Gimsöy och Hov.

Alla hönsen och de två killingarna hälsar oss välkomna så fort vi kör in på gården.

Alla hönsen och de två killingarna hälsar oss välkomna så fort vi kör in på gården.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Klicka för större bild Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Klicka för större bild Fakta om husbilen:McLouis Mc4-74G – 2013Längd: 7,40 mVikt: 3 650 kg (uppvägd)Bilen är utrustad med Nordenpaketet, solceller och batteribank 184 Ah, backkamera och cykelställ.Denna modell har höj- och sänkbar drottningsäng vilket ger ett flexibelt lastrum, över sittgruppen en dropdown-säng som rymmer två vuxna.I köket finns gasolspis med tre lågor och 180-liters kylskåp med frys.Bilen är kompletterad med ett bra larm och ett trådlöst nätverk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall. Missa inte den sista delen av ”Med husbil på Lofoten”:Del 5 publiceras den 4 februariText: Sanna OhlanderFoto: Torbjörn LagerwallBåda är entusiastiska husbilsåkare.Här kan du läsa mer om husbilar Här kan du läsa mer om Norge Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket