CampingSverige.se

21.6.14

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: austria.info
Dela
 

Med sitt milda sommarklimat är Österrike som upplagt för semester

Även om Österrike är danskarnas mest föredragna när det gäller den årliga skidsemestern är Österrike också ett särskilt populärt resmål under sommarhalvåret. Landet bjuder på enastående natur, vackra vandrings- och cykelleder och inte minst några av Europas allra bästa campingområden.

På campingplats i Alpbachtal Seenlandt.

På campingplats i Alpbachtal Seenlandt.


Österrike är världsberömt för sina berömda kompositörer som Mozart, Haydn och Strauss, sina äventyrliga vinterlandskap med utfordrande pister som om sommaren förvandlas till ett sant mecka för campare. Österrike hör till Europas bästa campingdestinationer. Den betagande naturen mellan dalarna och de massiva bergens svindlande höjder bjuder på upplevelser och semesterkul hela året.

Fascinerande natur och måleriska landsbygder

Fascinerande natur utgör ramen runt många av de upplevelser Österrike bjuder på. Den bidrar stort till att man kan njuta av livet, koppla av och komma långt bort från den jäktiga vardagen därhemma. Därutöver har Österrikarna sett till att krydda naturen med ett hav av tilltag, vilka gör semestern fullkomlig. Här finns tusentals kilometer skyltade cykel- och vandringsleder, så oavsett om man föredrar makliga turer längs marker, floder och igenom måleriska landsbygder eller om man gillar lite mer utfordrande stigningar och hisnande down hill- nedfarter på mountainbike finner man alltid den rätta sträckan. Guidade bergsturer, canyoning, paragliding eller en trevlig grillmiddag i en bergshytte är blott några av de aktiviteter som rundar av den aktiva semestern.

Med husvagn på kroken styr man direkt mot den perfekta semestern, för även de österrikiska campingplatserna har mycket att bjuda på. Österrikisk camping är känd för sin internationellt sett höga standard till bra priser, i kombination med österrikisk gästfrihet. De erfarna campingvärdarna kan sina gästers behov och önskningar och står redo med goda insidertips om var turen kan fortsätta om man vill vidare i Österrike. Här finns goda råd att hämta om man gärna vill göra en avstickare från huvudvägarna.

Mountainbike cyklister kan välja att följa floden Mur hela 340 km.

Mountainbike cyklister kan välja att följa floden Mur hela 340 km.


Fritt val på alla plan

Hela 15 av Österrikes campingplatser är med i ”Top Camping Austria”, som är en sammanslutning av campingplatser som sätter nya standarder för vad man kan förvänta av faciliteter, service och inte minst aktiviteter och barnvaktmöjligheter för de minsta. En av dessa campingplatser som har varit med att starta ordningen är Seeblick Toni vid Reintalersjön i Alpenbachtal Seenland. Seeblik Toni bjuder på komfort i särklass och har bland annat en privat strand som delas med områdets två andra framträdande campingplatser Seehof och Stadlerhof. På Stadlerhof kan man dessutom njuta av avkopplande wellnessbehandlingar som sträcker sig från bastulandskap, uppvärmda swimmingpooler till skönhets- och medicinska kurer. Semestrar man i området Alpenbachtal Seenland har man den perfekta utgångspunkten för att ge sig ut på upptäcktsfärd i Tyrolens berg och dalar och många historiska städer.

Ger man sig däremot iväg på campingsemester i Österrikes sydligaste delstat Kärnten kan man vara säker på att få sol och sjöar varma som Medelhavet. Kärnten ligger granne med Italien och Slovenien och är samtidigt Österrikes mest populära campingområde. De 116 campingplatserna som bjuder på camping vid sjöar, floder, i berg eller till och med i en nationalpark, står för 40 % av alla campingnätter i Österrike.

Medan Kärnten är känt av många campare, är Österrikes gröna hjärta, delstaten Steiermark mer ett insidertips – särskilt för dem som vill uppleva natur och landskap på två hjul. I Steiermark är många sevärdheter sammanbundna med varandra i ett finmaskigt nät av cykelstigar. Här hittar både krävande cyklister och motionärer utfordringar, och mountainbikare får sin del på Alpentour som är den längsta skyltade mountainbikesträckan i Europa.

Mer moderat går det till på Murradweg, som följer floden Mur hela 340 km. Här ligger 14 av Steiermarks campingplatser och de är perfekta startplatser för en lyckad cykelsemester.

Steiermarks huvudstad Graz som 2003 var Europas kulturstad, är också Österrikes mest cykelvänliga stad, där man kan cykla på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO-listan över kulturarv.

Tradition och det moderna Österrike

Det svåraste med att åka på campingsemester i Österrike är att besluta sig för var man skall resa. Men oavsett vilket valet blir, kan man vara säker på att semestern föregår under bra och trygga förhållanden. Initiativ som ”Top Camping Austria” har varit med om att höja den generella nivån för Österrikes campingplatser ytterligare, så det är helt upp till den enskildes temperament och önskningar, vart resan skall gå. Under alla omständigheter är det stora möjligheter att få uppleva Österrike med alla dess utbud. Naturen och det traditionella Österrike, såväl som det moderna Österrike med sina pulserande städer, är alltid inom räckvidd när man slagit läger på någon av alla de vackert belägna campingplatserna.

På Österrikes hemsida finns mer information om Österrike som campingland.

Naturen vid Alpbachtal.

Naturen vid Alpbachtal.


Alpbachtal Seenland

De tre campingplatserna Seeblik Toni, Seehof och Stadlerhof bjuder alla på ett omfångsrikt gäst- och aktivitetsprogram direkt på platserna. Det kan till exempel vara en vandring i Rofangbergen guidat av värdarna eller traditionella österrikiska festdagar. För barn finns ett särskilt juniorprogram med omfattande barnpassningsmöjligheter.

Sjön Woerth i Klagenfurt, Kärnten.

Sjön Woerth i Klagenfurt, Kärnten.


Kärnten

På hemsidan hittar man all information om camping i Kärnten, som till exempel beskrivningar av de enskilda campingplatserna, bra erbjudanden samt ett forum för campare.

Här kan det också bokas direkt eller rekvireras kataloger gratis.

Många av Kärntens campingplatser bjuder på ett omfattande utflyktsprogram som bland annat kan vara grillutflykter till en bergshytte, indianskog med tipi, barncirkus, barnolympiad, guidade klättrings-, vandrings- och cykelturer, skattjakt, minizoo, dockteater, barnklubb, funparks, rafting, canyoning, äventyrsvandringar, guidade botanik- turer eller fiske.

Man kan dessutom köpa ett Kärnten Card i alla Kärntens turistbyråer. Gillar man utflykter ger kortet tillträde till över 100 sevärdheter från den 19 april till och med den 11 oktober 2009. Kortet inkluderar dessutom alla turer med bergbanor och färjor så ofta man vill. Har man betalt för de två första barnen, får de efterföljande barnen kortet gratis. Kortet är gratis för alla barn under sex år.

Operahuset i Graz.

Operahuset i Graz.


Steiermark

Steiermark är cyklisternas semesterland och bjuder på 24 campingplatser totalt. 14 av dem ligger vid den berömda och vackra cykelstigen på hela 340 km, Murradweg. Den minsta av campingplatserna är mycket intim med endast 15 platser, men det blir aldrig överfyllt på de övriga, som allihopa har högst 200 platser.

Steiermarks cykelvänliga huvudstad Graz sammanbinder det traditionella Österrike med det moderna.

Den gamla stadskärnan osar av historia och österrikisk kultur medan den pulserande lokalkulturen visar Österrikes moderna ansikte med ett hav av underhållande arrangemang.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt