”Mer än bara strosa i Trosa”

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vi ska till världens ände idag. Det är så man allmänt säger om Trosa – en småstad vid skärgården som är fylld med harmoni.

2010 fick Trosa utmärkelsen

2010 fick Trosa utmärkelsen ”Årets ställplats”. Rullar ned till hamnen vid brofästet till Edanö. Där vet jag att den magnifika ställplatsen är belägen och här har man första parkett inkluderat rogivande utsikt och promenadavstånd till den pittoreska stadskärnan. Drar åt handbromsen och följer sedan ån, som vackert flyter genom staden, fram till torget där turistcenter är belägen. De har sitt säte i en byggnad som visar sig vara en kopia av rådhuset från år 1725 – vackert så.Såväl turistchefen Malin Karlsson som turistinformatören Paola Andersson visar prov på fingertoppkänsla gällande val av aktiviteter. Samtidigt har de båda svart bälte i att vara serviceinriktade. Gäst efter gäst smiter in på turistcenter och de blir alla välkomnade med öppna armar. Berättar vilken tidning jag representerar och Malin Karlsson spinner omgående vidare.- 2010 fick vi utmärkelsen ”årets ställplats” och året efter var det många husbilsresenärer som ville utforska både den och Trosa i sig, säger hon och tillägger att det finns ytterligare ett par ställplatser i Trosa samt att flera, stads- och sjönära ställplatser, är på gång.Ställer artigt frågan – vad ska man se och göra i Trosa? Eftersom jag av erfarenhet vet att det finns en uppsjö att upptäcka ber jag dem sortera ut russinen ur kakan.- Från och med 20 juni kan man åka ”Blå Tåget”. Det är mycket uppskattat och inte bara av turisterna utan även av Trosas egna invånare då man på så vis kan se lite mera av staden, säger Malin Karlsson.

Garvargården är ett av många stopp under stadsvandringen.

Garvargården är ett av många stopp under stadsvandringen. Kulturminnen och stadsvandringarPaola Andersson plockar fram två egna favoriter i bakfickan. Hon nämner den kulturminnesmärkta Garvargården samt att promenera Kulturstråket. Den sistnämnda är en stadsvandring med 20 förprickade stationer som inte bara visar sig vara en kulturell och historisk vandring utan även en oas med energigivande många-bra-poäng för dem som väljer ett stillsamt spatserande bland broarna. – Kulturstråket kan göras på egen hand eller som guidad tur under juli månad på tisdagar klockan 15.00, säger Paula samtidigt som hon sträcker fram en broschyr till mig.Det här blir perfekt innan lunch tänker jag och stoppar ned den i ryggsäcken. – Men det finns så mycket mera än bara strosa i Trosa, nämner Malin fyndigt.Att stillsamt glida längs med Trosaån på en flotte är inte bara något som är hämtat från boken Åminne av Sven Delblanc eller den klassiska tv-serien Hedebyborna. Nej, det är mer än så.- Det är en jättehäftig upplevelse och man får känslan av att man är någon annanstans än i Sverige, säger Malin och målar upp en bild som mera liknar Amazonas fascinerande regnskog.Trots att flottfärden har pågått i flera år poängterar Malin att den måste förbokas då turen alltid är fullbelagd. Jag kikar som snabbast på informationsbladet och ser att det finns fyra flottar och att en av dem dessutom är utrustad för rullstolsburna.Självklart erbjuds det även en handfull skärgårdsturer också, märkligt vore det annars. – En av skärgårdsturerna går till Kråmö där man även kan hyra stuga. Det finns ingen el och det är vatten från en brunn som gäller, påpekar Malin med ett leende.

Att strosa i Trosa är ett rent nöje.

Att strosa i Trosa är ett rent nöje. View ranger – koll på lederPersonligen fastnar jag för en säl- och skärgårdssafari där man förhoppningsvis kan få stifta bekantskap med såväl gråsäl som rödlistade fågelarter. Det vore mumma det. Till sist frågar jag som vän av ordning om det finns några mysiga vandringsleder för oss som även tycker om att röra på dödfläsket. I detta fall rekommenderar Malin mig att tanka ned appen ”view ranger” där all information finns samlad.Skickar därefter fram kardan, skakar tass och tackar ödmjukast för all hjälp. Men innan jag påbörjar Kulturstråket slinker jag naturligtvis in i grannfastigheten där Marsipangården håller hus. Butik, café samt egen tillverkning av såväl praliner som choklad och bakverk är vad många skulle kunna kalla – skatteåterbäring. Därefter bockas två broar, Torgbron (stadens äldsta) och Bryggarbron, av innan jag tar jag sikte på den rekommenderade Garvargården. Detta sker i stillsamt tempo då jag tar rygg på Tallbackens förskola, avdelningen ”Nallen”, som visar sig vara på väg åt samma håll som jag. Men vem har bråttom när man har semester samtidigt som solen är på sitt allra bästa humör? Väl framme visar det sig att hembygdsföreningen ansvarar för stadsmuseet och dess unika samling. Får även kika in i garvarens bostad och verkstad. Nice!

Denna skylt är förknippad med ordspråket

Denna skylt är förknippad med ordspråket ”Trosa – världens ände”. Världens ändeVid varje förprickad station, och för den delen även på andra platser också, finns det skyltar med historik som informerar om stadens historia, bebyggelse, utveckling och turism. För den vetgirige som väljer att göra vandring på egen hand utan guide är detta guld värt. Mitt sista stopp blir vid hamnpiren där jag till slut står öga mot öga med stenrundeln Smörbyttan. Det är nu vi får svar på varför Trosa allmänt kallas för ”världens ände”. Förr i tiden fanns det bara en väg till Trosa och när man väl hade kommit till denna plats fick man vackert ta samma väg tillbaka. Mera invecklat än så var det inte.Nä, nu börjar det kurra i magen. Har längs med vägen bland annat kikat in på rustika Antons Krog som håller till i den gamla polis- och brandstationen. Oxfilé med mild pepparsås och rösti lät lockande men eftersom vi befinner oss i skärgårdsmiljö får det bli fisk och vad passar då bättre än Fina Fisken nere vid hamnen. Har en god vän som har lovordat denna restaurang som något alldeles särskilt. Smörstekt torskrygg får det minsann bli.

På flotte utmed Trosaån är ett populärt inslag som måste förbokas.

På flotte utmed Trosaån är ett populärt inslag som måste förbokas. Fakta TrosaWebb: trosa.comTuristbyrån: 0156 – 522 22Evenemangstips på sommaren: Veteranbilsträffar, guidade visningar på Tullgarns slott, afternoon tea på Stadshotellet, sommarkurs i salsa, vildsvinskväll, kajakturer, allsång, bakluckeloppis med mera.Närliggande camping- och ställplatserHölö Ladans Camping, HölöSkansholmens Camping, MörköTrosa Havsbad & Camping, TrosaStällplatser i Trosa: ABC-hamnen, Gästhamnen, Trosa Golfklubb, Häradsvallen (Vagnhärad), Trosa Stugby (vid Skärlagsvallen)

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket