Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

22.2.12

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Morelo: Nytt lyxhusbilsmärke i Sverige

På nyligen avslutade Caravan & Camping i Kista, norr om Stockholm, var det premiärdags för tyska lyxhusbilsmärket Morelo.

Sverige-premiär för lyxiga Morelo var det på Caravan & Camping-mässan i Kista

Sverige-premiär för lyxiga Morelo var det på Caravan & Camping-mässan i Kista


De första Morelo-husbilarna byggdes 2010, men trots att märket är ungt så finns det stor erfarenhet inom företaget. Grundarna, Jochen Reimann och Reinhard Löhner, har nämligen många års erfarenhet av tillverkning av husbilar av det allra exklusivaste slaget, och till den nybyggda fabriken i Schlüsselfeld i södra Tyskland har man handplockat de allra skickligaste konstruktörerna och hantverkarna.

Den 10 000 kvadratmeter stora fabriken tillhör branschens modernaste, och tack vare en tomt på 68 000 kvadratmeter finns stora expansionsmöjligheter. Mer än 100 Morelo-husbilar byggdes under det första året, och för detta år har man planerat för en fördubbling.

En av hemligheterna bakom framgången är inte bara det exklusiva utförandet och den höga kvaliteten, utan också det faktum att kunden har stora möjligheter att påverka utformningen av sin husbil.

Givetvis erbjuder även Morelo modeller med plats för en shoppingbil

Givetvis erbjuder även Morelo modeller med plats för en shoppingbil


Två modellserier står på programmet – Manor och Palace. (Namnet Morelo är för övrigt en akronym för Motorcaravans Reimann Lohner.)  Båda modellserierna byggs på chassier från Iveco och MAN. Upp till 7,5 tons totalvikt är det Iveco Daily som gäller, och för de tyngre bilarna antingen Iveco Eurocargo eller MAN.

Palace-modellerna finns i fyra storlekar, från 7,4 till 8,4 meters längd, medan Manor-serien erbjuder modeller från 8 till 10 meters längd. I de två största Manor-modellerna (95 GS och 100 GS) finns i aktern ett garage vilket gör att den som känner för det kan ta med shoppingbilen på semesterresan. Här går det med lätthet att köra in en Fiat 500 eller annan småbil.

Barsittgrupp med snurrstol finns som tillval i Palace-modellerna

Barsittgrupp med snurrstol finns som tillval i Palace-modellerna


Som i så många andra husbilar i den här klassen är förarplatsen flyttad framåt/uppåt för att ge bästa framåtsikt, och givetvis har hela ”cockpit” – inklusive instrumentbrädan – en design som matchar resten av bilen.

Längst fram i alla modeller hittar man en L-soffa med motstående långsoffa, som erbjuder generösa utrymmen. I Palace-serie kan man, som tillval, få en ”barsittgrupp” med vridbar (och bältesförsedd) stol av samma typ som i förarhytten.

Köket är välutrustat, men arbetsytan är kanske inte så stor som man förväntat sig

Köket är välutrustat, men arbetsytan är kanske inte så stor som man förväntat sig


Kök och hygienavdelning återfinns i mitten av bilen. Hygienavdelningen är, i alla modeller, mycket rymliga och i Palace-serien kan denna beställas i ett extra lyxigt utförande. Det välutrustade köket har däremot inte så stor arbetsyta, men den som köper en husbil i den här klassen kanske inte så ofta lagar mat i husbilen…

Fristående dubbelsäng hittar man i de största modellerna i både Palace och Manor

Fristående dubbelsäng hittar man i de största modellerna i både Palace och Manor


I sovrummet finns i de mindre modellerna antingen enkelsängar eller en tvärställd dubbelsäng, medan de större modellerna i både Manor- och Palace-serierna har fristående dubbelsäng med väl tilltagna mått.
Morelo importeras till Sverige av Bergholm Försäljnings AB i Kristinehamn, och i dagsläget har man avtal med två återförsäljare: Husbilslandet i Kristinehamn och FJ´s Husvagnscenter i Falkenberg.

Läs mer här: www.morelo.se

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt