Möt ”ängarnas delfiner” på Öland

De fyrbenta invånarna som stammar från Sydamerika är släktingar till både lama och kamel. I byn Vedborm på Norra Öland bor sexton stycken alpackor i en prunkande fruktträdgård. Den nyfikne besökaren kan här på nära håll få se dem när de spatserar omkring bland ägorna.

Alpackor är fridfulla djur som mest är kända för sin fina ull.

Alpackor är fridfulla djur som mest är kända för sin fina ull. De exotiska djurarterna blir allt fler på norra Öland. Kameler, alpackor, lamor och strutsar är numera en inte alltför ovanlig syn vid sidan av ursprungsflorans kaniner, rådjur och fåglar. Ett besök hos Vedborm Alpacka är en annorlunda djurupplevelse. Speciellt när man ibland får ynnesten att komma dem riktigt nära. – Deras hummande ljud när de pratar är orsaken till att de kallas för ängarnas delfiner, berättar deras ägare Gunnar Jämtin som även håller i rundvandringar där han berättar lite mer om djuren.

- Vi har ett extra socialt kompetent sto, säger Gunnar Jämtin.

– Vi har ett extra socialt kompetent sto, säger Gunnar Jämtin. ”Socialt kompetent”Hit är alla välkomna för att i alla fall på ett visst håll beskåda de oemotståndligt lurvsöta djuren, som inte är speciellt folkskygga, men heller inte direkt kelsjuka. Utom möjligen en av dem.– Vi har ett extra socialt kompetent sto. Hon kan ibland nedlåta sig att bli klappad på om sällskapet passar. Det är också hennes uppsyn som avgör hur nära de andra alpackorna i flocken kommer besökarna.

Välkomna på en rundtur tillsammans med en alpacka i grimma!

Välkomna på en rundtur tillsammans med en alpacka i grimma! Rädd för hundarAnas det fara å färde, exempelvis en hund som går förbi på gatan, så skriar de högt som upprörda hästar. Hundar är kanske något av det som en alpacka är mest rädd för. Men annars är alla välkomna till en rundtur, kanske tillsammans med en alpacka i grimma.Lamadjur är kända för att spottas om något inte passar dem. Alpackorna kan de med, berättar Gunnar.– Om vi ska verka deras klövar och håller på lite för länge då kan man höra hur de samlar upp spott för att skicka iväg en loska av pur irritation för att det är för jobbigt att stå på tre ben.

Alpackorna klipps en gång per år och ullen vävs till bl a mössor, vantar och sjalar.

Alpackorna klipps en gång per år och ullen vävs till bl a mössor, vantar och sjalar. Klipps varje årMen trivs dessa främmande djur här på Öland?– De trivs på stora slätter där de får vandra med sin flock. Men vi har dem inne på nätterna vi vill ju pyssla om dem lite också. Framförallt är dessa fridfulla djur kända för sin ull och Gunnars alpackor klipps en gång per år. Ullen skickas iväg till ett spinneri för att sedan vävas till uppskattade alpackaprodukter.– Vi säljer också garn från den här på gården. Det är egen produktion och hög kvalitet kan jag lova. Vedborm alpackaVedborm alpacka ligger norr om Löttorp, ett spännande utflyktsmål där guidad tur bland alpackorna ingår. Här finns även en gårdsbutik med alpackaprodukter som mössor, vantar och sjalar, producerade enligt fairtrade princip i Peru. Kort om alpackanAlpackan mäter ca en meter vid manken och väger som fullvuxen 50-80 kg. Det är ett tystlåtet djur som konverserar med ett hummande läte, ungefär som om man skulle prata med stängd mun.Latin: Vicugna pacosSläkte: kameldjur, nära släkt med lama, vicuña och guanacoUrsprung: Anderna i Peru, Bolivia och ChileAnvändning: ullproducent, hobbydjur, ”gräsklippare”Fortplantning: ett föl per år, dräktig ca 11,5 månaderUll: exklusiv ull från svart till vitt samt brunt och alla nyanser däremellanÖvrigt: lättskött, intelligent, kan bli upp till 25 år

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket