Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

18.8.18

Av: Beata Hansson
Dela
 

Museet mitt i skogen - ett naturens kinderägg

Att besöka konstmuseet Artipelag är att ta genvägen via naturen. Vare sig man kommer med buss eller tar båten till den vackra högresta udden vid Baggensfjärden utanför Stockholm, så är upplevelsen som mötet med ett naturens kinderägg. Här finns allt samlat i ett. Grundaren Björn Jakobson har tänkt på just det, hur museet ska ge sken av att smyga fram ur buskagen och bjuda på överraskningar.

Artipelag ligger på Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö kommun.

Artipelag ligger på Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö kommun.


Vd:n sedan tre år tillbaka, Riitta Östberg, minns vad hon tänkte första gången hon skulle besöka Artipelag.
– Magnifikt var ordet jag fick i min mun när jag kom nära den svarttjärade byggnaden, inbäddad av furor. Och när jag började arbeta här några år senare så tänkte jag, ”Måtte jag aldrig bli hemmablind”.

Det kan hon intyga idag att hon inte blivit. Hon lägger till ett annat ord.
– Harmonin - mellan klippor, tallar och en byggnad som liksom smälter in i naturen - gör att det vilar ett slags samförstånd mellan konstverk och natur. Det känns på något vis så självklart med konst i den här miljön.  

Artipelag består bl a av konstmuseum, butik och restauranger.

Artipelag består bl a av konstmuseum, butik och restauranger.


Inbäddat i naturen

Lagom till sommaren får den pågående huvudutställningen Bloomsbury Spirit inne i konsthallen ett ”syskon” utanför dess väggar – Omvägar.

– Både skogen, vattenbrynet och ängarna ingår i utställningen och bäddar in skulpturerna i naturen. Besökare kommer att kunna utforska både omgivningarna och konstverkens samspel med miljön via ett promenadstråk i skogen. Det kommer inte att bli svårt att spendera en hel dag här bland allt det vackra.

Vd Riitta Östberg.

Vd Riitta Östberg.


Hyllning till barn

Grundaren och finansiären Björn Jakobson är även mannen bakom det välkända varumärket BabyBjörn. Riitta Östberg intygar att han inte slutat tänka på barnen fast vi talar konstmuseal miljö.

– Vi lånar ut bärselen till alla småbarnsföräldrar så att de enklare ska kunna röra sig i omgivningarna och har självfallet familjevisningar och tipspromenader som lämpar sig för barn. Hela detta projekt är Björns hyllning till alla barn som han en gång försett med pottor, selen och stolar.

Artipelag.

Artipelag.


Om Artipelag

Björn Jakobson, grundare av företaget BabyBjörn, fick redan år 2000 idén att skapa en vacker byggnad för konst- och kulturupplevelser i Stockholms skärgård. Artipelag öppnade 3 juni 2012 och består bl a av konstmuseum, butik, multifunktionshall, konferensrum, restauranger, bryggor och en strandpromenad. Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Artipelag ligger på Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö kommun.

Fastigheten: 22 ha skogs-, ängs- och bergstomt
Huset: ca 10 400 kvm i 3 plan
Konstmuseet: 1 800 kvm
Artboxen: 1 200 kvm (30×40 m) med 12 m rumshöjd
Artistutrymmen: 390 kvm med 11 loger, sminkavdelning, lobby med pentry samt egen terrass
Restauranger: En café & konditori- och en à la carterestaurang, båda med uteserveringar
Konferensrum: 8
Toaletter: 47
Bilparkering: Ca 350 platser
Bryggor: Ångbåtsbrygga samt gästhamn för fritidsbåtar
Övrigt: En nära kilometerlång, handikappanpassad strandpromenad från parkeringen, via bryggorna till husets västra entré. Ett flertal spånbelagda naturstigar av varierande längd. Gångbro som leder upp till takterrassen.

Bloomsbury Spirit.

Bloomsbury Spirit.


Bloomsbury Spirit

För första gången i Sverige visas en utställning om den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet. Till gruppens kärntrupp hörde författarna Virginia Woolf, Leonard Woolf, E.M. Forster och Lytton Strachey, ekonomen John Maynard Keynes, konstnärerna Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt konstpedagogen Roger Fry.

Utställningen innehåller gruppens hela kreativa spektrum av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode. Pågår t.o.m. 30 september.

Omvägar.

Omvägar.


Omvägar

Utomhusutställning med skulpturer som bäddas in i naturen och ger besökare möjlighet att utforska konstverkens samspel med miljön. Verken skiljer sig påtagligt åt i materialval, förhållningssätt och inte minst storlek, då de sträcker sig mellan 50 centimeter och 10 meter upp mot himmelen.

Några av konstnärerna medverkar är Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova Maria Miesenberger, Ulrika Sparre, Lars Nilsson och Kennet Williamsson. Pågår t.o.m. 4 november.

Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Artipelag
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt