CampingSverige.se

27.7.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Njut av att laga mat utomhus - del 1

Sommar och sol innebär för många av oss att det nu äntligen blir tid att njuta av att laga mat utomhus. Att stå under markisen, hacka grönsaker, marinera något gott och att tända grillen.

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör.

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör.


Känna doften från maten som snart är färdig medan man står bredvid och bara njuter. Det är sommar! Har du en gasolgrill är det enkelt att bara koppla in, men har du däremot en vanlig kolgrill bör du tänka på att låta det hela ta lite tid. Tänd grillen innan du börjar förbereda maten och låt kolen bli härligt glödande grå innan du lägger på maten.

Har du inte testat att grilla frukt innan kan jag starkt rekommendera det. Alla så kallade stenfrukter passar perfekt att grilla. Mango, aprikoser, persika och nektariner blir riktigt goda. Testa receptet nedan med grillad mango till entrecôte. Varför inte avsluta med grillade nektariner som du serverar med glass till efterrätt? Sen finns ju klassikern bananer med choklad i foliepaket. Så otroligt gott och något som åtminstone jag lagar minst någon gång varje sommar. Gör ett snitt i bananerna, lägg i bitar av choklad, packa in i folie. Lägg på grillen medan ni äter middag så är de klara när det är dags för dessert. Servera med glass.

Grillad laxsida med asiatiska smaker.

Grillad laxsida med asiatiska smaker.


Grillad laxsida med asiatiska smaker

4 portioner
ca 30 minuter

Ingredienser

600 g laxfilé
2 fänkålshuvud
2 morötter
1 rödlök
1 knippe rädisor

Marinad
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soja
1 msk riven ingefära
1 pressade vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd chili
1/2 lime (saften)

Asiatisk majonnäs
2 dl majonnäs (färdig eller hemgjord)
1 msk japansk soja
1/2 finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla laxen (behåll skinnet på laxfilén) med marinaden och marinera minst 20 minuter. Gärna längre.
2. Grilla laxen med skinnsidan ner på indirekt värme, under lock, ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50-55°C. Tänk på att laxen fortsätter att bli färdig även en stund efter att man tagit av den från grillen. Har du inget lock till grillen kan du göra ett lock av folie och lägga över laxen.
3. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin (osthyvel går också bra). Skär morötterna och rädisorna i riktigt tunna skivor. Ringla över olja och pressad lime. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop alla ingredienser till den asiatiska majonnäsen.

Servera laxen med fänkålssallad och asiatisk majonnäs. Vill man kan man även ha kokt potatis och bröd till.



Grillad entrecôte med mango i pitabröd.

Grillad entrecôte med mango i pitabröd.


Grillad entrecôte med mango i pitabröd.

4 portioner
ca 30 minuter

Ingredienser

600 g entrecôte ( eller ryggbiff, rostbiff, filé)
1 mango
200 g små paprikor
100 g blandad sallad
4 pitabröd

Dressing
1 dl olivolja
1 dl finhackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta
Citronsaft
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:

1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat. Gnid in lite olja runt om och salta. Finhacka persiljan och vitlöken till dressingen. Blanda med olja, salt och peppar. Smaka av med citron.
2. Skala och dela mangon i klyftor. Pensla med olja och lägg på grillen. Grilla något minut på varje sida. Pensla paprikorna med olja och grilla i 2-3 minuter tills de fått fin färg.
3. Grilla köttet 2-3 minuter per sida. Pensla gärna med lite olja under grillningen. Ta av och låt vila ca 10 minuter innan du skär upp i mindre bitar. Salta och peppra precis innan servering.

Värm pitabröden på grillen och fyll med skivat kött, grillad mango och paprika. Ringla över dressingen.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt