Njut av att laga mat utomhus – del 1

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Sommar och sol innebär för många av oss att det nu äntligen blir tid att njuta av att laga mat utomhus. Att stå under markisen, hacka grönsaker, marinera något gott och att tända grillen.

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör.

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör. Känna doften från maten som snart är färdig medan man står bredvid och bara njuter. Det är sommar! Har du en gasolgrill är det enkelt att bara koppla in, men har du däremot en vanlig kolgrill bör du tänka på att låta det hela ta lite tid. Tänd grillen innan du börjar förbereda maten och låt kolen bli härligt glödande grå innan du lägger på maten. Har du inte testat att grilla frukt innan kan jag starkt rekommendera det. Alla så kallade stenfrukter passar perfekt att grilla. Mango, aprikoser, persika och nektariner blir riktigt goda. Testa receptet nedan med grillad mango till entrecôte. Varför inte avsluta med grillade nektariner som du serverar med glass till efterrätt? Sen finns ju klassikern bananer med choklad i foliepaket. Så otroligt gott och något som åtminstone jag lagar minst någon gång varje sommar. Gör ett snitt i bananerna, lägg i bitar av choklad, packa in i folie. Lägg på grillen medan ni äter middag så är de klara när det är dags för dessert. Servera med glass.

Grillad laxsida med asiatiska smaker.

Grillad laxsida med asiatiska smaker. Grillad laxsida med asiatiska smaker4 portionerca 30 minuterIngredienser600 g laxfilé2 fänkålshuvud2 morötter1 rödlök1 knippe rädisorMarinad1/2 dl olivolja1/2 dl japansk soja1 msk riven ingefära1 pressade vitlöksklyftor1/2 finhackad röd chili1/2 lime (saften)Asiatisk majonnäs2 dl majonnäs (färdig eller hemgjord)1 msk japansk soja1/2 finhackad röd chili1 pressad vitlöksklyftaGör så här:1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla laxen (behåll skinnet på laxfilén) med marinaden och marinera minst 20 minuter. Gärna längre. 2. Grilla laxen med skinnsidan ner på indirekt värme, under lock, ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50-55°C. Tänk på att laxen fortsätter att bli färdig även en stund efter att man tagit av den från grillen. Har du inget lock till grillen kan du göra ett lock av folie och lägga över laxen. 3. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin (osthyvel går också bra). Skär morötterna och rädisorna i riktigt tunna skivor. Ringla över olja och pressad lime. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop alla ingredienser till den asiatiska majonnäsen. Servera laxen med fänkålssallad och asiatisk majonnäs. Vill man kan man även ha kokt potatis och bröd till.

Grillad entrecôte med mango i pitabröd.

Grillad entrecôte med mango i pitabröd. Grillad entrecôte med mango i pitabröd. 4 portionerca 30 minuterIngredienser600 g entrecôte ( eller ryggbiff, rostbiff, filé)1 mango200 g små paprikor100 g blandad sallad4 pitabrödDressing1 dl olivolja1 dl finhackad färsk persilja1 vitlöksklyftaCitronsaftFlingsaltSvartpepparGör så här:1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat. Gnid in lite olja runt om och salta. Finhacka persiljan och vitlöken till dressingen. Blanda med olja, salt och peppar. Smaka av med citron.2. Skala och dela mangon i klyftor. Pensla med olja och lägg på grillen. Grilla något minut på varje sida. Pensla paprikorna med olja och grilla i 2-3 minuter tills de fått fin färg. 3. Grilla köttet 2-3 minuter per sida. Pensla gärna med lite olja under grillningen. Ta av och låt vila ca 10 minuter innan du skär upp i mindre bitar. Salta och peppra precis innan servering.Värm pitabröden på grillen och fyll med skivat kött, grillad mango och paprika. Ringla över dressingen.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket