Njut av att laga mat utomhus – del 2

Varje år när sommaren kommer tänker jag att i år ska det bli härliga middagar lagade på grillen och vi ska bara njuta av god mat hela sommaren. Men när väl kvällens middag nalkas och det är dags att komma på allt det härliga som ska lagas så är det lätt att falla in i samma gängor som man brukar. Känner du igen dig?

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör.

Sanna Ohlander, matkreatör och matinspiratör. Men det behöver inte vara så svårt att laga bra och god mat när man bor på camping. Gör grillen till din vän och jag lovar att du precis som jag kommer att kunna ställa fram fantastiska middagar utan att det tar tid från allt annat man vill göra på semestern. Jag har tagit fram tre recept som jag hoppas kan ge dig inspiration inte bara till kvällens middag utan även till flera av sommarens middagar. Fördelen med de här tre recepten är att du enkelt kan förändra de genom att byta ut delar av ingredienserna till det du har hemma eller är sugen på just den dagen. Köttet kan enkelt bytas ut till kyckling eller ett vegetariskt alternativ om du så önskar. Pitabröd kan bli tortillabröd eller varför inte göra en sallad av ingredienserna istället och servera med bröd eller potatis? Är du inte så förtjust i asiatiska smaker? Krydda då laxen med dill, gräslök och citron. Följ upp såsen med samma smaker. Glömde du köpa champinjoner till spetten men råkar ha majs i kylen. Det går precis lika bra! Tja, du förstår nog hur jag tänker. Nu hoppas jag att du med hjälp av de här recepten och tipsen blir inspirerad till en härlig och god sommar!

Ajvarsåsen blir pricken över iet!

Ajvarsåsen blir pricken över iet! Kryddiga spett med somrig sallad och ajvarsås4 portionerca 30 minuterIngredienser1 stor röd paprika1 squash150g champinjoner350g kryddiga korvar200g vitkål200g rödkål2 morötter2 msk olivolja1 citron1 dl ajvar relish2 dl gräddfilSaltSvartpepparGör så här:1. Riv vitkål, rödkål och morötter fint. Skiva rödlöken tunt. Lägg allt i en skål och ringla över olivolja och 1/2 pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Blanda ajvar relish med gräddfil. Smaka av med pressad citron och svartpeppar.2. Dela paprikan i mindre bitar. Skär squash i ca en centimeter tjocka bitar och dela sedan i halvmånar. Skiva korven. Dela svampen om de är stora, annars går det bra att grilla hela.3. Fördela ut grönsaker och korv på åtta spett. Pensla med olja. Grilla spetten några minuter på varje sida. Om du har en grill med lock är det perfekt att grilla på indirekt värme. Servera spetten med sallad och ajvarsås. Rosta gärna lite bröd till också.

Lime är en frisk smakhöjare till en av sommarens goda såser.

Lime är en frisk smakhöjare till en av sommarens goda såser. Fem goda såser till sommarens grillmatTomatsalsa – blanda finhackade tomater (eller en burk krossade tomater) med chili, vitlök, vinäger, salt och peppar. Har du lite färska örter är det supergott att blanda i också. Chipotlemajonnäs – Gör din egen majonnäs eller köp färdig. Blanda med chipotlepasta och pressad citron. Salta och peppra. Limefraiche – Blanda crème fraîche med rivet skal och saft från en lime. Smaka av med honung, salt och peppar. Gott till fisk, kyckling och grönsaker. Paprikacrème – Mixa gräddfil med rostade paprikor (finns färdiga på burk). Snabbt, enkelt och gott! Passar till allt grillat. Avokadoröra – Mosa avokado och blanda med finhackad chili, saft från lime, finhackad koriander och crème fraiche. Gott till bland annat tortillawraps.

Örtolja funkar som både dressing, marinad och sås!

Örtolja funkar som både dressing, marinad och sås! Sommarens bästa1. Örtolja – Mixa olika färska örter med olja och kryddor, häll upp i en flaska. Funkar som dressing, marinad och sås hela sommaren!2. Grillad pizza – tortillabröd med pesto, grönsaker och ost på grillen blir helt gudomligt!3. Fruktig sallad – grilla aprikoser, mango och tomater. Blanda med ruccola, en smakrik ost och dressing. Fakta grillningFaktaIndirekt grillFördelen att grilla över indirekt värme är att man förutom att undvika brända ytor får ett saftigt kött och kan låta saker vara inne i grillen längre tid. För att grilla indirekt behöver man en grill med lock, typ en klotgrill. I mitten av grillgallret placerar man en folieform och runt denna lägger man briketter eller grillkol. Det som ska grillas placerar men sedan rakt över folieformen och på så vis droppar inget ner direkt på kolen. För att få rätt effekt grillar man med locket stängt. Men tänk på att hålla luftspjällen öppna annars dör grillbädden ut. Direkt grillningBäst sätt att grilla korv och hamburgare eller om man vill ha mer yta på det man ska grilla. Briketter eller grillkol läggs i mitten och sedan tänder man grillen. När askan är grå är det dags att börja grilla. Här kan man även behöva höja grillgallret efter en stund så att inte det man grillar bränns vid.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket