Norge: Campingresa till Nordkap – del 1 av 3 – Svinesund till Mo i Rana

Denna artikel är den första av tre artiklar som beskriver en campingresa från den svensk/norska gränsen vid Svinesund och till Nordkap. Tillsammans med del 2 - Mo i Rana till Alta och del 3 - Alta till Nordkap, som tar oss hela vägen till Nordkap, handlar det förmodligen om Europas vackraste körsträcka. För många är detta en drömresa med husvagn, för med Cabby husvagn på släp har vi optimal frihet. Läs Anne-Vibekes Reseblogg här

Lillehammer – var värd för vinter OL 1994

Lillehammer – var värd för vinter OL 1994 Inga stopp i OsloFrån Svinesundsbron och längs vägen förbi Norges huvudstad Oslo finns massor att uppleva, men på denna resa som varar tre veckor har vi valt att ägna mestadels av tiden i de norra delarna av Norge. Vilket också betyder att vi kör förbi Oslo utan att stanna. Vi kör hela vägen till Lillehammer, där vi gör vår första övernattning i Norge.

Norges Olympiska museum i Lillehammer

Norges Olympiska museum i Lillehammer OL staden Lillehammer Lillehammer är världskänt för sitt arrangemang av vinter OL 1994. Ut över backhopparbacken som tronar högt över staden är det inte mycket som påminner oss om vinter OL denna sommardag. Floden Lågen och sjön Mjøsa är däremot på väg att svämma över på grund av allt regnande. Det får oss att gå in i det spännande Norges Olympiska museum, som inte bara återger OL dagarna 1994, utan också stora delar av den olympiska historien. Vinter OL i Lillehammer blev ett av de mest lyckade i den olympiska historien och norrmännen triumferade också genom att vinna många grenar.

NAF Lillehammer Turistcenter – en central campingplats i vacker natur

NAF Lillehammer Turistcenter – en central campingplats i vacker natur Övernattar på NAF Lillehammer Turistcenter Vi har vår bas på Lillehammer Turistsenter, som är en del av NAF kedjan. Lillehammer Turistsenter har öppet hela året, men det händer mest sommartid. Det är lätt att hitta hit och det ligger centralt i förhållande till Lillehammer centrum och E6:an. Lillehammer Turistsenter är väldigt grönt och ligger i vacker natur med utsikt ut över floden och Norges största sjö Mjøsa. Faciliteterna är enkla och välskötta. I receptionen kan du få hjälp med det mesta, inklusive tillgång till Internet.

Utsikt över Gudbrandsdalen

Utsikt över Gudbrandsdalen Vackra frodiga Gudbrandsdalen I silande regn lämnar vi denna trevliga campingplats och sätter kurs mot norr. Vi kör den vackra turen upp genom den frodiga Gudbrandsdalen som sträcker sig 230 km från Lillehammer och norrut. I dalen brusar floden och på de gröna ängarna går betande kor. Man kommer också förbi de intressanta fjällområdena Jotunheim och Dovre, dit man bör göra en avstickare om man har tid.

Ringebu stavkyrka som är en av 28 kvarvarande stavkyrkor i Norge. En gång fanns det över 1000 stycken av dem

Ringebu stavkyrka som är en av 28 kvarvarande stavkyrkor i Norge. En gång fanns det över 1000 stycken av dem Stanna vid Ringebu stavkyrka Vi stannar vid Ringebu stavkyrka, som är en av Norges 28 kvarvarande stavkyrkor. Åren efter år 1000 fanns det över ett tusen stavkyrkor i hela landet. Ringebu Stavkyrka byggdes år 1220 och är en av de största i landet. Den är späckad med symbolik. Drakhuvudena på taket är till för att skrämma bort onda andar och detsamma gäller de smala dörrarna som skulle hindra dem att komma in. Ringebu Stavkyrka är ombyggd flera gånger och genomgick en omfattande renovering år 1921, så nu står den där vacker och välbevarad.

Hageseter Turisthytte Pluscamp

Hageseter Turisthytte Pluscamp Dovre Fjäll och vilda myskoxar Vi har nu kommit till Dovre Fjäll och kör in på Hageseter Turisthytte Pluscamp, som också ligger vid vägen. Huvudbyggnaden består av både reception, faciliteter och ett litet café. Det är i stort sett allt som finns på campingpladsen. Å andra sidan ligger den otroligt vackert i oberörd natur 360 grader runt om hela husvagnen.Vi är här för att uppleva en liten del av den ca 2000 km2 stora Dovre Nationalpark och några av de högsta norska fjällen som vi har utsikt över. Det är i denna särpräglade natur som vi också har möjligheten att komma nära inpå myskoxen, som lever vilt på Dovre Fjäll. Det är vilda djur och vi vill gärna komma så nära dem som möjligt, men också vara på ett säkert avstånd ifrån dem, så vi har allierat oss med en guide. Under sommarmånaderna arrangeras dagliga turer på fjället.

Myskoxar – en gång i tiden var de utdöda, men nu finns här 300 stycken

Myskoxar – en gång i tiden var de utdöda, men nu finns här 300 stycken Imponerande myskoxar Det är juni månad så kalvarna är ännu inte så stora. De håller sig tryggt intill de vuxna djuren, men vi kommer nära nog för att se dem och det är en imponerande syn. Det kan vara frestande att gå ännu närmare men vi påminner oss om att de utan problem kan springa 60 km/h och är mer på vakt nu när de har kalvar. Djuren sattes ut här första gången 1930, men dog ut under andra världskriget då avsaknaden av kött var stor. Under 1947 och 1953 sattes det ut en ny flock, och nu finns det cirka 300 av dem. Vi ser både fullvuxna oxar, och kalvar, och det är ett privilegium att få vara här på besök.

Det är fin utsikt på Storsand Gård Camping oavsett var man befinner sig

Det är fin utsikt på Storsand Gård Camping oavsett var man befinner sig Trondheims vidsträckta fjordar Vi tillbringar åter ett par timmar bakom ratten för att komma ännu längre norrut. Vi har passerat den största staden i dessa trakter – nämligen Trondheim. Här finns massor att se, men vi vill hellre uppleva naturen. Strax norr om staden rullar vi in på campingplatsen Storsand Gård Camping och ställer upp. Det tar inte många minuter innan vi är på plats. husvagnen skall bara veva ner stödbenen och ansluta ström.  Så är vi i ordning och kan börja njuta av platsen vi anlänt till. På campingplatsen finns både reception, separat facilitetsbyggnad och lekplatser. Platsen är inte bara helt nyrenoverad, utan också otroligt kuperad, och från i stort sett alla ställplatser är det utsikt över fjorden.

Mathias i Grønligrotta – en av världens mest besökta kalkstensgrottor

Mathias i Grønligrotta – en av världens mest besökta kalkstensgrottor Glaciär och grottor i Mo i Rana Vi bor två dagar i Mo i Rana och väntar på bra väder för att kunna göra ett besök på glaciären. Vi vill gärna till Svartisen, som är Norges näststörsta glaciär på 370 km2. Men vädret är inte med oss så vi vågar inte ge oss iväg. Istället söker vi upplevelser på annat håll, och går under jorden. Grønligrotta är en av Nordens mest besökta kalkstensgrottor och bara en av 200 grottor i hela Mo i Rana området. Det är verkligen en labyrint av gångar, så jag är glad att vi har en guide med oss. Under turen genom grottan ser vi allt från roliga klippformationer i all världens färger till brusande vatten. Det är en unik underjordisk värld. Med ännu en stor upplevelse i bagaget är vi redo för nya upplevelser. Det är fortfarande långt kvar till Nordkap. Läs del 2 – Mo i Rana till Alta här

Klicka för större bild Reiselogg Etapp 1Svinesund – Lillehammer: 320 km = 5 timmarCampingplats: NAF Lillehammer TuristsenterEtapp 2:Lillehammer – Dombås: 140 km – 2,5 timmarCampingplats: Hageseter Turisthytte PluscampFoto 11: Vädret är inte särskilt bra, men det är inget hinder – har man bara rätt utrustning kan man campa i alla sorters väder.Etapp 3:Dombås – Trondheim: 300 km = 5,5 timmar.Campingplats: www.storsandcamping.no >NAF Storsand Gård CampingEtapp 4: Trondheim – Mo i Rana: 500 km = 8 timmarCampingplats: Mo i Rana Camping A/STips:Du skall räkna med en genomsnittsfart på cirka 60 km/h på grund av trafik och vägar. Genomsnittsfarten har beräknats inkl. pauser, men inte upplevelser under vägs. På de flesta ställen är det möjligt att stanna till med husvagn.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket