CampingSverige.se

14.7.10

Av: Kjell-Erik Kristiansen, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Norge: Haldenvassdraget – ett bra alternativ

Haldenvassdraget, från söder till norr, består av sjöarna Femsjön, Aspern, Aremarksjön, Øymarksjön och Rødenessjön. Sjöarna är sammanbundna med korta älvar, och från Femsjön rinner älven Tista ner mot Halden och ut i Iddefjorden.

Klicka för större bild


Vassdraget var tidigare en viktig färd- och flottningsväg. Flera slussar och kanaler har byggts för att underlätta transporten i vassdraget. I Stensälven mellan Aspern och Femsjön ligger Brekke slussar, Nord-Europas högsta och numera uppdämda slussar vid Krappeto. Längre norrut ligger slussarna vid Strømsfoss och Ørje. Den delen av Haldenvassdraget som var farbar med båt och där man kunde släpa timmer mot Halden är mer känt under namnet Haldenkanalen och konstruerades av Engebret Soot som har fått en minnessten vid slussarna i Ørje. Vassdraget var tidigare en viktig färd- och flottningsväg.

Idag är den en viktig turistnäring för Østfold-kommunerna. Den gamla ångbåten Turisten har renoverats och satts in på delar av sträckan. Turisten byggdes vid Nyland Mekaniska verkstad i Kristiania (Oslo) 1887, men låg på sjöbotten mellan 1967 – 1997. Idag går den mellan Strømsfoss och Tistedal. MS Strømsfoss och MS Thor kan du också se som passagerarbåtar på Haldenvassdraget.

Klicka för större bild


Flera campingar

Det finns fler campingmöjligheter längs Haldenvassdraget. Ju närmare du kommer, ju mer lockande blir det för de flesta att söka sig till Iddefjorden och ut mot havet. Men många av de riktiga pärlorna för campare i området finns på andra sidan vassdraget. Faktiskt så finns det flest campingplatser längs den nordligaste sjön, nämligen Rødenessjön. Längst upp på norra sidan, inte långt från Kroksund bro, finns hela tre campingplatser som alla är rätt svåra att hitta på en vanlig karta. Rakkestadvika ligger på västra sidan. Du tar av några hundra meter ovanför Kroksundbron, mot Mysen, och sedan ser du campingplatsen från riksvägen. Det är en trevlig plats där de allra flesta är fastliggare och har sina vagnar stående året runt. Platsen ligger vid vattnet och ett par bryggor gör att det är lätt att ha båt med sig.

Klicka för större bild


På östsidan

Om du åker över Kroksundbron och lite söderut så finns det två campingplatser. Den ena är lätt att hitta, nämligen Aaseby. Här finns plats för mellan 150 och 200 husvagnar ända in till vägen mellan Ørje och Rømskog, och även Aaseby Camping ligger vid vattnet. Det är sandstrand, ny toalettbyggnad och nästan bara fastliggare här också. Trofasta kunder som har upptäckt denna pärla och stillheten som råder i denna avkrok, inte särskilt långt ifrån gränsen till Sverige. Några hundra meter längre norrut ligger ytterligare en campingplats vid Jaavall. Den är också ganska stor, men ingen skylt från huvudvägen visar riktningen, så du bör nästan ha lokal kännedom för att hitta. Med tre campingplatser så nära varandra förstår man att området längst norrut i Rødenessjön är mycket tätbefolkad av campare under sommarmånaderna. Här är det de lite större vagnarna som dominerar, inte husbilar som på många andra norska campingplatser.

Klicka för större bild


Kåtorp och Sukken

Förutom de tre campingplatserna i de norra delarna finns det också två platser vid Rødenessjön närmare Ørje. En på östsidan och en på västsidan. Kåtorp Camping ligger också vid vattnet, några kilometer norr om Ørje. Här har det blivit mycket lugnare efter att man har byggt nya E18, som gör att huvudtrafiken till och från Sverige nu inte passerar precis utanför. Kåtorp påminner en hel del om platserna längst norr ut vid Rødenessjön. För att ta sig hit måste du köra gamla E 18 från Ørje och därefter österut. Sukken Camping, på östsidan, ligger också några kilometer norr om Ørje, men inte vid vattnet. Det är dock lätt att hitta denna plats som är skyltad och dessutom är väl synlig i skogskanten på höger sida när du kör riksväg 21 från Ørje och norrut. Här har du dock inte direktkontakt med sjön.

Klicka för större bild


Kirkeng i Aremark

Längre ner i Haldenvassdraget har du ett bra alternativ i Kirkeng Camping i Aaremark som ligger vid Aaremarksjön. En trestjärnig plats med mycket bra belägenhet precis vid riksväg 21. Kirkeng har 100 platser för husbilar, gott om tältplatser och stuguthyrning. För barn finns ridning, det finns en nyrenoverad servicebyggnad samt enorma möjligheter för att göra både båtturer, kanotturer, skogsturer, fiske eller bara ta det lugnt och koppla av. En annan sevärdhet som har dykt upp i området är Stubbefolket, som man räknar med skall bli mycket populära under kommande år, efter att de ytterligare har exponerats på TV. Under sommaren görs inspelningar vid Strømsfoss, mellan Øymarksjön och Aaremarksjön. Lägg också märke till att du kan köra på båda sidor av Haldenvassdraget med bil, men vägen är normalt bättre på östsidan.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt