Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

25.6.10

Av: Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Norge: Sommar i Kristiansand

Djurparken är helårsöppen och ligger lite över en mil nordost om Kristiansand. Den slog upp sina portar första gången 1965 och varje år besöker över en halv miljon besökare parken. Chimpansen Julius har varit huvudattraktionen sedan många år, men nyår 2010 föddes giraffen Melvin och skapade stort intresse då han tog sina första steg på ostadiga långa ben

Klicka för större bild
Fotograf: Nina Einarson


Det är han och det nya badlandet som är de största nyheterna i år. Badlandet ligger på en ö för sig själv och hyser både rutschkanor och flera typer av bassänger. Här blir det kul för alla åldrar lovar parkens vd Per Arnstein Aamot. Delar av badlandet ligger inomhus och därmed kan man bada året runt.

Utöver Kardemumma stad, alla djuren och badlandet har Kapten Sabeltand seglat upp som många barns favorit i parken. I sommar heter föreställningen ¨Kapten Sabeltand och Förskräckliga Gabriels skatt¨. Utöver att bjuda på en fantastisk show, vilken har tagits mycket väl emot av norska barn, hjälper Kapten Sabeltand också föräldrarna: 2008 placerades världens största skattkista i Kapten Sabeltands Värld och sedan dess har många tusen barn låtit sig övertalas att ge honom sina nappar som en värdig avslutning på nappsugandet.

Klicka för större bild
Fotograf: Nina Einarson


Från regnskog till vildmark

Djurparken är indelad i olika temaområden och de besökande vandrar genom allt från cowboyland till frodig regnskog och områden med älgar. Apornas djungel hyser ormar och krokodiler och för den som drömmer om exotiska Afrika är det kul att titta på lejon på nära håll. Ett ypperligt tillfälle för vuxna att göra an nostalgitripp genom Kardemumma stad. Thjorbjørn Egners tant Sofie, rövarna och polismästare Bastian är sig lika och de tar gott om tid på sig att prata med besökarna. Om inte annat är det kul att se att boken, arkitekturen och figurerna har gjorts så levande! Man gör klokt i att avsätta ett par timmar till besöket – djurparken breder ut sig över ett område på hela 600 hektar.

Klicka för större bild


Campingplats med bassäng

Åros är en typisk familjecamping och ligger endast ett par mil från parken. En lång sandstrand, härlig saltvattensbassäng och trevliga faciliteter gör platsen till ett fint resmål för folk i alla åldrar. Ansvarige Knut Renneflott förklarar: - Vi har flest norska campinggäster men också många danskar, tyskar och holländare besöker oss. Samtliga norska gäster besöker djurparken och vi märker också att en del planerar turen med tanke på showerna med Kapten Sabeltand. På Åros är det trevlig stämning hela tiden. Vi har bara glada familjer som besöker oss, faktiskt oavsett väder! Mycket beror nog på den uppvärmda poolen som ju gör det möjligt att ta ett dopp oberoende av vädret.

Klicka för större bild


Prova på fiskelyckan

Åros ligger inte långt från Kristiansand, där det finns bio, teater, badhus och en massa småbutiker. På platsen finns volleybollplan, möjlighet att hyra småbåtar och kanoter och under de varmaste dagarna gör många en tur över till Olavsundet eller också Ny – Hellesund Kystfort.
- Närheten till sjön gör att ungarna alltid har något att hitta på – dykning och windsurfing är populärt, säger Renneflott. Och för dem med fiskelycka har vi ett rensrum och frysboxar så att fångsten kan förtäras under hela uppehället! Väldigt många av våra gäster återkommer. Vi har folk som har varit här i 40 år. Det de värdesätter är att vi har en lugn och välordnad familjecamping med alla faciliteter och aktiviteter, avslutar Renneflott.

Klicka för större bild


Sørlandsidyll med central belägenhet

Även Skottevik FerieSenter ligger vid havet och har en härlig strandlinje beströdd med klippor. Små stigar snirklar sig genom platsen och runt varje hörn och bakom varenda backe står det husvagnar och husbilar. Vi stötte ihop med stamgästen Øystein Loland då han finputsade båten inför sjösättningen:
-Jag har campat här i 8 år och trivs kanon! Det är absolut en fördel att platsen ligger i lite kuperad terräng så att man får sjöutsikt, säger han och pekar ut över havet. Själv brukar området och naturen runt omkring här ganska mycket, och efter hand har jag lärt känna en hel del fastliggande gäster. Miljön är trevlig och familjevänlig, men butiken och restaurangen ser till att det är liv och rörelse också. Jag har nog hittat min favoritplats, säger han nöjt.

Klicka för större bild


Fyra gnistrande stjärnor

Skottevik har fyra stjärnor och plats för 300 vagnar. Utöver rusningen nere vid bryggan drar sig barnen gärna också mot lekplatsen som bland annat har sandlåda. Det är populärt bland gästerna att fiska, dyka och njuta av livet på stranden, men många av dem gör också dagsturer till hamnarna Brekkestø, Åkerøya och Gamle Hellesund som ligger i närheten. Men likväl – huvudattraktionen vid Skotterud är nog Djurparken och den härliga blandningen av allt vad som ryms här. Och det förstår vi ju, efter en riktigt rolig dag innanför portarna.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt