CampingSverige.se

16.10.09

Av: Carl-Erik Mo, Bobil&Caravan
Dela
 

Norge: Steigen i Nordland – ett eldorado för fricampare

Kan man tänka sig något mer idylliskt än att stanna till med husvagn eller husbil på en plats nära vattnet en solvarm sommarkväll, medan midnattsolen speglar sig i det blanka vattnet? Detta är fullt möjligt om man reser till Steigen kommun i Nordland i Norge.

Klicka för större bild


Kustkommunen Steigen med sina 2 875 invånare fördelade på 1 012 kvadratkilometer ligger cirka 100 kilometer norr om Fauske längs väg E6. Från Tömmerneset tar man av på riksväg 835 och närmast stupar ner i den 8 062 meter långa Steigen-tunneln som utgör porten till Steigen-distriktet. Huvudvägen har bra standard, men så snart man kommer över på det lokala vägnätet måste man ideligen hålla utkik efter mötesplatser.

Landskapet består av spetsiga toppar, breda och smala fjordar och ut mot Vestfjorden ser vi flack jordbruksmark, fina sandstränder, holmar och öar som utgör en fin skärgård. På rastplatsen Forsan, vid Sagfjorden, har Statens vägverk gjort ett fint jobb. Utöver själva rastplatsen har det gjorts en uppställningsplats för husbilar och husvagnar.

Utsikten norrut mot Hamaröy är fantastisk med Hamaröy-skaftet (613 meter) som med sin karaktäristiska profil är mest iögonfallande. Österut skjuter en rad toppar upp på nära 1000 meters höjd.

Klicka för större bild


Engelöya

Den natursköna Engelöya, som är landfast via två broar, framstår som själva juvelen i detta naturlandskap. Bö-sanden vid Bö är en ypperlig plats att slå sig ned på med husbil, husvagn eller tält. Här kan man fullkomligen njuta av lugnet och ron i ett kommunalt friluftsområde, nära en stor attraktion från krigets dagar – Batteri Dietl, Europas största kustfästning.

Området består bland annat av en stor grässlätt ned mot en fin sandstrand. Platsen är populär bland nordlandscampare, därför är det smart att vara ut i tid om man önskar att tillbringa en sommarhelg i denna idyll. Belöningen kan bli en plats med förstklassig utsikt över Vestfjorden, med Lofotväggen i fjärran. Skulle vädergudarna dessutom var på gott humör, kan man på kvällarna och de ljusa sommarnätterna få möjlighet att njuta av midnattssolen över Lofotväggen, eller kanske till och med fiska torsk och sej.

Klicka för större bild


Batteri Dietl

För att kunna kontrollera norska kusten anlade Hitler flera kustfästningar. En av dessa, Grådussan på Bö, hade en strategisk belägenhet vid västfjorden och inseglingen till Narvik och valdes därför som byggplatsen för Batteri Dietl. Men även järnåldershövdingarna använde sig av denna utkikspost. Byggnationen av den jättestora fästningsanläggningen började 1942.  Runt 300 man arbetade i och runt fästningen. Senare kom ytterligare 2000 ryska krigsfångar som utförde mycket av det tunga arbetet. Mer än 500 av dessa dog här och har hedrats med ett krigsminnesmärke söder om Bö. Bygden Bö ombildades till en fästningsbygd och den lokala befolkningen evakuerades. De tre enorma Adolf-kanonerna med sina 22,5 meter långa kanonrör och en diameter på 40 centimeter vägde 158 ton och hade en räckvidd på över 50 kilometer. Kanonerna avfyrades aldrig.

Lokala eldsjälar i samarbete med Steigen kommun och Nordland fylke har fått till ett museum i en av bunkrarna. Kanonerna är borta, men på museet i Harstad kan man se en liknande. Fästningsanläggningen är absolut värd ett besök. Det ges guidade turer där man tas genom anläggningen och det berättas om dess inverkan på det dagliga livet hos lokalbefolkningen.

Klicka för större bild


Kulturkommun

Steigen satsar mycket på kulturella och turistrelaterade aktiviteter hela året, men utbudet är störst under semestermånaden juli. Här erbjuds allt från opera och sagospel till ö- vandringar. Flera av platserna har dagar då man erbjuds lokal mat, friluftsaktiviteter och konserter. Här går också det årliga världsmästerskapet i klippfiskkastning i Helnessund, ytterst i Leinesfjorden. I anknytning till själva mästerskapet, som hålls på platsens kajområde, arrangeras en marknad där det bjuds på lokala och mer exotiska maträtter som mösbrömlefse och grillat valkött. Andra populära attraktioner är en gissningstävling där man skall gissa vikten på en levande hälleflundra – simmandes i en plastbalja. Och skulle det passa in så kommer Fiskeritillsynens nyinförskaffning, kustvaktarskeppet Heimdal förbi och håller öppen båt för alla besökande. Utöver det erbjuder de en fartfylld och våt upplevelse i deras ribbåtar – för den som törs. Förutom lokalbefolkningen kommer det många hitresande, både i bil och båt, från distrikten runt omkring.

VM i klippfiskkastning

Själva VM är indelat i dam– och herrklass. Då detta är ett relativt nytt mästerskap är det i stort sett bara norska deltagare. Här kan man beskåda de mest förunderliga kasttekniker för att få den plastemballerade klippfisken att landa perfekt 8-10 meter bort. Publiken är mycket engagerad och hejar fram sina hjältar under stort jubel och mycket skratt.

Klicka för större bild


Naturlandskapet

Mer eller mindre hela Steigen kommun framstår som en landskapsmålning med sina fjäll, små byar och vita sandstränder som mycket väl kan mäta sig med dem man finner på sydligare breddgrader. Det flacka landskapet och vägnätet lämpar sig bra för cykelturer.

De få campingplatser som finns i området har varit helt eller delvis stängda under de senaste åren. Men det finns en rad olika platser där man kan campa ute i det fria. Är man tveksam är det bara att fråga de boende innan man slår sig ner för natten. Det finns också flera fiskestugor och pittoreska småbåtshamnar som erbjuder övernattningsmöjligheter. Tillströmningen av båtturister till området är också stor. En weekend är egentligen för kort tid för att hinna uppleva alla de små mysiga platserna med allt utbud till semesterfirande gäster. Så väljer man att göra den här turen bör man sätta av en veckas tid för att hinna njuta av denna pärla för campare.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt