Norrtälje – bland vikingar och kosafari

Inget ont i de charmiga och pittoreska gågatorna vid Norrtäljes centrala torg, tvärtom. Denna fängslande och idylliska inramning har allt vi trånar efter när vi lämnar en tuff och stressig vecka på kontoret bakom oss. Men den här gången planerar vi göra något annat som kan berika oss och inte bara se till småstadsidyllen.

Vid Vikingabyn i Svanberga, strax utanför Norrtälje, kan man uppleva hur man bodde och arbetade på vikingatiden.

Vid Vikingabyn i Svanberga, strax utanför Norrtälje, kan man uppleva hur man bodde och arbetade på vikingatiden. Jag har tre idéer som jag bollar med turistbyrån via telefon.– Jag skulle också rekommendera dina resmål, säger Gisela Norén på Visit Roslagen, vilket är ett bevis på att jag inte är ute och cyklar.Så nu blir det som så att vi stannar till på tre platser som är belägna bara någon mil utanför Norrtälje. Som ni kommer att märka blandar vi hej vilt mellan innovativt nytänkande i lantlig miljö samtidigt som vi blickar tillbaka till platser med kopplingar till såväl vikingar som självaste Gustav II Adolf. Med utgångspunkt Stockholm viker vi av stereotypa E18 redan vid avfarten mot Åkersberga. Rulla längs slingriga väg 276 är en betydligt mysigare upplevelse än den tvåfiliga motorvägen. Får dock vara varsam med högerfoten då det visar sig att trafikkameror har ploppat fram längs med vägrenen i samma takt som hästar och kor passeras i sina hagar. Men vem har bråttom på semestern?

Wira Bruk är nu en idyllisk plats, men så har det inte alltid varit.

Wira Bruk är nu en idyllisk plats, men så har det inte alltid varit. Wira BrukWira Bruk är vår första destination. Gläds åt den stora parkeringen som plättlätt sväljer både mitt fordon och övriga gästers dito. Denna bruksmiljö är inte bara som bomull för själen med faluröda byggnader med vita knutar. Det här är en idyll när den är som allra bäst även om historiken avslöjar något helt annat. Vi behöver lyckligtvis inte ta till historiska papyrus för att reda ut vad som en gång har varit. Google är numera en kär vän som alltid finns tillgänglig i bakfickan. Platsen grundades tre år efter det att den svenska kungen, tillika den mäktiga fältherren Gustav II Adolf, stupade vid slaget i Lützen. För dem som fortfarande minns historielektionerna i grundskolan kan då enkelt addera samman siffrorna till årtalet 1635. Det var nämligen som så att Gustav II Adolf önskade en organiserad vapenindustri till det 30-åriga kriget – Wira Bruk blev platsen.

Välbevarad ugn från 1635 i Klingsmedjan.

Välbevarad ugn från 1635 i Klingsmedjan. Vackert konstsmideOm det inledningsvis mestadels handlade om vapentillverkning blev Wira Bruk även en viktig knytpunkt gällande smide av alla dess slag. Exempelvis var produktionen av liar cirka 12 000 per år under 1800-talet och vid nästa sekel handlade det om 6 000 yxor per år. Två gamla smedjor finns kvar än idag och i en av dem tillverkar de nuvarande smederna konstsmide som är till försäljning. Vill bara poängtera att butiken som säljer dessa verk är värd ett besök. Sätter mig på trappan vid butikens entré. Måste erkänna att inramningen av Wira Bruk är häpnadsväckande vacker. Och trots att besöksklientelet är stort råder ett stilla lugn med påtaglig tystnad. Blandningen av gäster får mig att dra på smilbanden. Här finns pensionärer, medelålderspar, barnfamiljer, ungdomar och ett stort antal skinnklädda knuttar. Hör en äldre herre som i det närmaste viskar till sin kollega ”det var i den här typen av miljö som jag växte upp”.

Bosses väderskylt får många besökare att dra på smilbanden.

Bosses väderskylt får många besökare att dra på smilbanden. ”Vädersten”Jag har stannat till vid Bosses ”väder-sten”, som hänger i ett snöre vid ett träd. Den får mitt leende att växa ytterligare. För vad sägs om de fyndiga förklaringarna: white on top – snowing, can´t see stone – foggy samt swinging stone – windy. Ibland är det enkla det mest geniala. Fika verkar populärt. Vid Tingshuset samlas nämligen ett stort antal besökare för att utspisa kaffe och smörgås alternativt en något mer mättande lunch i form av rödbetssoppa, eller borsjtj som man säger i Östeuropa. Själv väljer jag ”pass” i detta ärende och tar mig istället till den välbevarade klingsmedjan med sina gigantiska ugnar. Kika gärna in och andas historiens vingslag.  

Vill du hyra mig?

Vill du hyra mig? Väddö Gårdsmejeri En halvtimme senare tackar jag för mig. Dags för nästa besöksmål, denna gång två, tre mil norr om Norrtälje. Har hört att vid Väddö Gårdsmejeri man åka på kosafari samt tro det eller ej – hyra en ko. – Det är lite unikt att komma till en bondgård och kunna prata med bonden, säger Hans Edlund, som driver såväl bondgården som Väddö Gårdsmejeri, där vi nu befinner oss.Han berättar kortfattat att alla självklart inte vet hur det går till på en bondgård.– Exempelvis var det för ett par år sedan en liten pojke här som inte drack mjölken som kom från kor, utan han drack den som kom från ICA, skrattar Hans Edlund.Via traktor lotsas gästerna runt bland fjällkorna. Spännande, kul, intressant. Och visst är det innovativt och nytänkande. Sedan har vi det där med att hyra en ko. Jodå, det går det med. Här kan man säsongsarrendera en ko som man själv har pekat ut. Intyg, information, kosafari, två träffar med sin ko, presentkort i butiken på glass/ost samt 10 kilo kravmärkt köttfärs ingår i paketet som kostar 5 500 kronor. Då jag har en gosedjursko hemma överväger jag snabbt mitt beslut. Med risk att mitt mjukisdjur blir sotis backar jag från erbjudandet, om än vänligt. En ko får räcka.

På Väddö Gårdsmejeri kan du åka på kosafari samt hyra en ko!

På Väddö Gårdsmejeri kan du åka på kosafari samt hyra en ko! VikingabynInne i gårdsbutiken är det idel glada miner trots full kommers. En dag som denna är det nog glassen som lockar mer än de utsökta dessertostarna. Självklart är dussinet olika smaker tillverkade på plats och vi väljer den något annorlunda ”kaksmet” i en strut.  Vill man känna sig lite extra viktig kan man slå sig ned på stolarna där självaste kungen och drottningen har suttit. Via info på stolryggarna går detta inte att misstolkas. På vägen hem vill vi passa på och slå ett slag för ytterligare ett stopp. Som bekant är ju alla goda ting tre här i livet. Svanberga, som ligger vid väg 76 mellan Norrtälje och Väddö, heter platsen och mer preciserat handlar det om vikingabyn. Under ett par veckor varje år befolkas byn av ett 40-tal personer som lever som man gjorde på vikingatiden. Man skulle väl kunna kalla det för ett arkeologiskt friluftsmuseum där barn och vuxna bland annat får lära sig baka bröd som man gjorde förr i tiden och där hövdingen och husfrun i byn berättar allt om vikingarnas liv och leverne. Det här är inte bara bra arrangerat, utan bättre än så och därför ska den också in på får-inte-missas-listan tillsammans med Wira Bruk och Väddö Gårdsmejeri. FaktaWira BrukÖppettider: Butik och café/restaurang har öppet 25 juni – 21 augusti (8-16 alla dagar). Övriga tider 11-16 (gäller för lördagar, söndagar, helgdagar med undantag för jul och nyår). Museum: Fritt inträde, midsommar – i början av augusti (11-16 vardagar, 12-16 lördag/söndag).Smedjor: Fritt inträde, 1 maj – november.Tel: 08 – 543 531 03.Webb: www.wirabruk.seVäddö GårdsmejeriÖppettider: Butik 10-14 (måndag-fredag), 10-15 (lördag).Kosafari: Måndag, onsdag, fredag (12.00). Pris 50:-.Tel: 0176 – 501 03.Webb: www.vaddogardsmejeri.seVikingabyn i SvanbergaÖppettider: 4-29 juli (måndag-fredag 12-16). Pris 85:-.Tel: 070 – 445 24 56.Webb: www.storholmen.orgNärliggande camping- och ställplatserBjörkö Örns Camping, GräddöSandvikens Camping & Havsbad, VäddöÖverlöpe Husvagnstomter, NorrtäljeKapellskärs Camping, Gräddö

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket