Solhem Husbil

CampingSverige.se

6.6.13

Av: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Mercedes-Benz
Dela
 

Ny generation Mercedes Sprinter - snålare motor innanför ny front

Nästa generation Mercedes Sprinter är startklar. Transportbilen - som givit namn åt ett helt bilsegment - har moderniserats både in- och utvändig. Fem nya system höjer körsäkerheten till en nivå som ingen annan transportbil matchar. Samtliga motorer klarar Euro VI-normen, den bränsleeffektivaste drar 6,3 liter per hundra kilometer som bäst.

Mercedes nya Sprinter passar med sin nya, rättuppstående grill och stora strålkastare in i det nya formspråk som kännetecknar Mercedes-Benz yrkesfordon.

Mercedes nya Sprinter passar med sin nya, rättuppstående grill och stora strålkastare in i det nya formspråk som kännetecknar Mercedes-Benz yrkesfordon.


Bättre köregenskape

Mercedes nya Sprinter passar med sin nya, rättuppstående grill och stora strålkastare in i det nya formspråk som kännetecknar Mercedes-Benz yrkesfordon, från Citan till Acros. Chassiet på 3,5t Sprinter har sänkts 30 millimeter för bättre köregenskaper och bekvämare i- och urlastning samt i- och urstigning.

Den nya versionen har givetvis det lastkännande ESP-system (anti-sladd) som infördes redan 2006. För att ytterligare höja körsäkerheten finns fem nya system för första gången i en transportbil:

- Sidvindsstabilisering är standard för Sprinter skåp/kombi med standard eller långt axelavstånd med 3,5t totalvikt. Förlorar bilen riktningsstabiliteten på grund av sidvind, aktiveras bromsarna individuellt och återställer kursen utan att föraren behöver styra emot.

- Systemet Collision Prevention Assist ingår också i standardutrustningen. CPA överblickar området närmaste framför bilen med hjälp av radar. Dyker det upp ett hinder eller om föraren närmar sig framförvarande för snabbt, varnas vederbörande med ljus och ljudsignaler och bromsarna förbereds för bästa möjliga effekt vid nödbromsning.

- Kurshållningsassistenten, ”Lane Keeping Assist”, varnar föraren om vederbörande är på väg att köra över en heldragen- eller streckad linje som gränsar till ett annat körfält eller utgör kantlinje.

- Dödvinkelassistenten håller uppsikt snett bakom bilen på båda sidor och tänder en gul indikering i yttre backspegeln när det finns ett fordon där. Skulle föraren trots denna information vilja byta körfält, förstärks varningen med en ljudsignal och den gula indikeringen byter färg till röd.

Motorer klarar kraven i EURO VI

Samtliga motorer utvecklade för nya Sprinter klarar kraven i EURO VI. I praktiken är det lika med att såväl lokalt miljöpåverkande utsläpp som partiklar sänkts avsevärt. Effekten uppnås med hjälp av BlueTEC-motor och katalysatorteknik som inkluderar AdBlue-vätska i avgasströmmen.

Teknikens stabila funktion har bevisats genom hundratusentals mil med kommersiella Mercedes-fordon. De fyr- respektive sexcylindriga dieselmotorernas effekt påverkats inte av den sänkta miljöbelastningen. De bibehåller kraftuttag på mellan 70 kiloWatt/95 hästkrafter och 140 kW/190 hk.

Nya Sprinter finns också med 1,8-liters bensinmotor, som också klarar Euro VI-normen. Den turboförsedda, fyrcylindriga motorn har direkt insprutning och ger 115 kW/156 hk. Motorn finns också för natur/biogasdrift.

Kraftöverföringen sker med antingen den så kallade ECO-Gear, sexväxlade lådan eller den automatiska 7G-TRONIC Plus växellådan med lock up-funktion, den enda sådan som finns i en transportbil.

Mercedes nya Sprinter börjar säljas i juni och de första leveranserna är beräknade till september. Priset stiger med i genomsnitt en procent jämfört med dagens modell. För utvecklingen av Euro VI-motorerna tillkommer ca: 11 000 kronor.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt