Tumbo

CampingSverige.se

11.7.15

Av: Leif Berglund Fotograf: Havets Hus
Dela
 

Nyheter på Havets Hus: Liten krabba och största ålen

I våras fick Havets Hus in ytterligare en tio-armad bläckfisk. Den saknar ett eget svenskt artnamn men heter på latin Sepietta oweniana. Dessutom finns nu även nya havsålar och knaggrockor på plats.

Klicka för större bild


Den tio-armade bläckfisken Sepietta oweniana hittas i eller i närheten av en mjuk botten på 20–200 meters djup. Den äter räkor och andra små kräftdjur som den jagar på natten. Den lever 6–9 månader och blir endast cirka 8 cm lång. Arten fiskas kommersiellt runt medelhavet, men det är en art man inte vet mycket om i dagsläget och IUCN (International Union for Conservation of Nature) efterlyser mer forskning om arten.

Den tio-armade bläckfisken Sepietta oweniana.

Den tio-armade bläckfisken Sepietta oweniana.


Världens största ål

Havsålen är nattaktiv, bottenlevande från grunt vatten och ner till 500 meters djup, men man kan även hitta den nere på 3 500 meters djup. Havsålen är världens största ål, där hanarna blir 1,5 meter långa, medan honorna kan bli uppemot tre meter långa. Två havsålar från Atlanterhavsparken flyttade i våras in i Havets Hus näst största akvarium. I sommar kommer besökarna att se när dykare handmatar havsålarna i det större tunnelakvariet på 140 000 liter.    

Två könsmogna knaggrockahanar

Knaggrockan är bottenlevande, gillar sand-, dy- och grusbotten, ner till 300 meters djup och kan bli uppemot 120 cm. Den har fått sitt namn från de många knaggarna som sitter längs med ryggen.

I den senaste rödlistan bedömdes knaggrockan som starkt hotad i Sverige. Havets Hus arbetar nu för att föda upp knaggrockor för att kunna återinplantera arten i Västerhavet. Havets Hus fyra knaggrockhonor har saknat hanar så de ägg de lagt har varit obefruktade. I våras hämtades därför två stora könsmogna hanar hem från Atlanterhavsparken i Ålesund i Norge.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt