Husbil365

CampingSverige.se

14.8.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Ölands Turistbyrå
Dela
 

Öland har något för alla

Det är ingen slump att Öland är ett av Sveriges mest populära semestermål. Solsäkrast i landet med ett oräkneligt antal sevärdheter är det en ö att återvända många gånger till.

Öland har något för alla.

Öland har något för alla.


Den kallas solens och vindarnas ö. Med sina långsträckta sandstränder och sitt unika landskap är Öland en perfekt plats för en njutningsfull semester. Oavsett om man vill ta det lugnt och bara njuta av god mat eller om man vill vara aktiv finns det upplevelser för alla här på ön. Till fots eller med cykel tar man sig enkelt runt och med ett stort utbud av trevliga campingplatser är det enkelt att köra hit med både husbil och husvagn.

Fyren Långe Jan på Ölands södra udde.

Fyren Långe Jan på Ölands södra udde.


Unikt fågelliv

Norra Öland ståtar med fyren Långe Erik och naturreservatet Trollskogen. Från Fagerör kan man åka rälståg in i skogen, en unik upplevelse för både stora och små. På södra Öland finns det välkända naturreservatet Stora alvaret och fyren Långe Jan. Med sin naturliga flora och placering i Östersjön är fågellivet unikt och i närheten av Långe Jan finns en av Sveriges största fågelstationer. Det är vid Ölands södra udde som flyttfåglarna möter land för första gången när de tar sig över Östersjön om våren och det sista land de lämnar innan de flyttar söderut om hösten.

Gettlinge gravfält.

Gettlinge gravfält.


Fornlämningar

Tack vare sin placering och sitt klimat har ön varit bebodd sedan urminnes tider. På flera ställen finns det fornlämningar och gravar man kan besöka, men det kanske roligaste för både vuxna och barn är att besöka Eketorps borg. Här upplever man hur en forntidsborg fungerade och hur människorna levde och bodde. Gå en guidad tur eller delta i de olika sysslor och hantverk som pågår varje dag. Ljuset och de fantastiska färgerna i landskapet har genom åren inspirerat och uppmuntrat till konst på alla olika sätt. Utspritt över hela ön kan man titta in till keramiker, fotografer och konstnärer för att se allt från konsthantverk till bruksföremål.

Kroppkakor med lingonsylt - en öländsk delikatess.

Kroppkakor med lingonsylt - en öländsk delikatess.


Mathantverk

Men det är inte bara naturupplevelser och forntid som tilltalar här på ön. Klimatet, den vilda floran och rika växtlivet gör att här finns en oändlig mängd fantastisk mat. Genom tiderna har man tagit tillvara på örter och växtlighet och idag sätter dessa smaker och dofter sin prägel på allt från honung till bröd, glass och vin. Runt om på ön finns ett flertal mysiga och trevliga caféer och restauranger som man kan besöka för att få sig en bit öländsk mat. Även mathantverket finns nära till hands med allt från gårdsmejeri till karamellkokeri.

Utbudet för besökande till ön är stort och det är lätt att hitta saker att göra från tidig morgon till sen kväll. Sola, bada, cykla eller vandra. Besöka djurparken eller titta på konst. Äta en bit god mat och lyssna på musik. På Öland finns något för alla.

Eketorps borg.

Eketorps borg.


Nio tips på Öland

Böda skogsjärnväg
Tack vare ett entusiastiskt arbete kan man idag åka med ångloket MORMOR mellan Fagerör och Trollskogen. Färden fram och tillbaka tar drygt en timme med 15 minuters paus.
www.bosj.se

Eketorps borg
En helt utgrävd fornborg på södra Öland där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Här kan man prova på allt från bågskytte, kungsridning, olika hantverk, medeltids spel och lekar till brödbakning.
www.eketorp.se

Radbyn i Himmelsberga
Upplev 1700- och 1800-talet i den gamla radbyn. Här finns konsthall, galleri, kaffestuga och butik. På ängarna utanför går ölandshästar, linderödssvin och göingegetter.
www.olandsmuseum.se

Borgholms slott
En magnifik ruin av det barockpalats som Karl X Gustav byggde i mitten av 1600-talet. Idag ett eftertraktat turistmål med allt från barnaktiviteter och musikarrangemang. Här finns även en utställning som berättar om de 900 årens historia som varit i dessa ruiner.
www.borgholmsslott.se

Lammbutiken i Äpplerum
På gården bor det Gotlandsfår som lever på det sätt de gjort alltid. Här hittar du även delikatesser, honung och öländskt hantverk.
www.lammbutikeniapplerum.se

Getter hos Hagelstads Getgårdsmejeri.

Getter hos Hagelstads Getgårdsmejeri.


Hagelstads getgårdsmejeri
På ängarna utanför mejeriet går idag över 300 ölandsgetter där all mjölk går till produktion av getprodukter. I butiken kan man köpa allt från mjölk, yoghurt, kvarg, chevrécréme och färskost till fantastiska getostar med namn som Blå Öland, Lilla geten och Mild Öland.
www.goathagelstad.com

Café Allé
Njut av en god fika i unik Prästgårdsmiljö på södra Öland. Här serveras Allégårdens egna kakor i fiket och maträtter med primörer från byn och lamm eller nöt från Öland med omnejd.
www.kastlosa.se

Café Agnes
I denna charmiga miljö vid byn Gillberga på Norra Öland kan man njuta av hembakade kakor och kaffe serverad på traditionellt vis. Här finns även en inredningsbutik med allt från lokalproducerade produkter till inredningsdetaljer för hela hemmet.
www.cafeagnes.se

Café Strandnära
På promenadavstånd från södra Ölands längsta klapperstensstrand hittar man det ekologiska caféet Strandnära. Här kan man njuta av god mat och fika i den lummiga trädgården.
www.strandnara.com

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt