Österrike: Arlberg – ett paradis för äventyrare

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

I Arlberg finns Tyrolens enda via ferrata för vinterbruk. Högt uppe i terrängen finns denna klättrings- och vandringsled med säkerhetsvajrar som äventyrare måste spänna fast sig i på de allra brantaste ställena.

I närheten av skidorten Lech.

I närheten av skidorten Lech. Läs mer om vintercamping i Österrike på CampingSverige.seI bergen ovanför St. Anton, där Riffl-liften har sin toppstation, väntar en unik upplevelse på alla äventyrslystna besökare. I samarbete med Arlbergs bästa alpguider och pistvakter har man anlagt en så kallad vinterferrata – en 850 meter lång bana som slingrar sig runt de branta klipporna på nästan tre kilometers höjd. Banan är skapad för skidåkare som med sina skidor fastsurrade på ryggsäcken tar sig uppåt i terrängen för att hitta nya och orörda backar. Men det krävs en hel del hårt arbete innan det är dags att sätta på skidorna. Den 850 meter långa klättrings- och vandringsleden är så utmanande att det tar 2,5 h att genomföra den. I lasten ingår dessutom säkerhetsutrustning som sele, repbroms och karbinkrokar. De flesta med tillräckligt bra kondition klarar den här leden, men den bör genomföras i sällskap av en guide.

Klicka för större bild Klippklättring och vandringLeden startar på 2 650 meters höjd vid Rifflbahn II, fortsätter längs klippkanten till det 2 816 meter höga Rendlspitze och slutar på 2 732 meters höjd vid Rossfallscharte. En femtedel av leden består av klippklättring och resten är vandring. För de som kommer först på dagen gäller det att trampa upp en stig i den djupa snön och för de som kommer senare är det bara att följa stigen.Det är en krävande led men belöningen är stor. Under vandringen har man en fantastisk utsikt över Lechtal-alperna och när vädret är klart ser man ända till Sydtyrolen. Via ferratan slutar med ett stort offpist-äventyr. Det finns två vägar nedför berget – antingen åker man genom Malfontal-dalen till Pettneu eller så kommer man tillbaka till St. Anton via Moostal-dalen.

Klicka för större bild Ett paradis för äventyrare och offpist-åkareArlbergs vinterferrata är inte den enda utmaningen i området, St. Anton am Arlberg har hög status bland freeride-åkare och offpist-fantaster. Hit kommer besökare från hela världen. Det beror framför allt på terrängen och på vädret som ofta bjuder på enorma mängder av den eftertraktade pudersnön. Men det beror också på att de olika skidområdena hänger samman på ett bra sätt. Om man åker utanför pisterna går det att förflytta sig från en dal till en annan och när åkturen genom den vita pudersnön tar slut finns det oftast en lift i närheten. Offpist-områdena är så stora att det går att hitta många helt orörda vägar nedför bergssidorna när de är täckta av nysnö.Om ferrata-leden ger mersmak och väcker längtan efter mer klättring erbjuder St. Anton am Arlberg även isklättring. Den lokala sportanläggningen reser varje vinter en 15 meter hög konstgjord isvägg. Här kan nybörjare träna på att använda rep och isyxa med isskor och klättersele på. Guiden ger klättrarna anvisningar hela vägen upp mot toppen och när grundkunskapen är på plats är det dags att ge sig ut och prova de riktiga isväggar som finns i terrängen.

Klicka för större bild Perfekta pistförhållandenDe fem skidorterna Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph och St. Anton am Arlberg utgör tillsammans det stora Arlberg-området. Det rankas som ett av de bästa skidområdena i världen, och även om det är den fantastiska offpist-åkningen som har gjort området känt, är det viktigt att komma ihåg att även de anlagda pisterna håller en mycket hög standard. De erbjuder så bra förhållanden att alpina VM anordnades i St. Antons pister 2001. I samband med det upprustades hela pistnätet och liftsystemen och i dag håller områdets utrustning högsta klass och snösäkerheten är mycket hög. I det över 340 kilometer stora pistnätet finns flera röda och svarta backar, gott om pucklar och roliga funparks. Här trivs även familjer och oerfarna skidåkare. Skidskolorna erbjuder specialundervisning för barn och när liftarna stänger finns det trevliga promenadvägar i samhällena och wellness-center att besöka. Massor av aktiviteterDet går knappt att bli uttråkad på en semester i St. Anton am Arlberg. Här är det så mycket på gång att det aldrig blir en trist sekund. Längdskidåkare kan ge sig ut i det fyra mil långa spåret och isstadion lockar både skridskoåkare och curlingspelare. På Arl.Rock-sportanläggningen kan man träna inomhusklättring, bouldering och ferrata-teknik. För de som är lite mer romantiskt lagda rekommenderas en tur i hästdroska genom den magiska snövärlden. När dagens aktiviteter är avslutade är det skönt att slappna av och skämma bort sig själv på Arlberg Stanzertal Wellnesspark.

Alptoppar nära St Anton.

Alptoppar nära St Anton. Prisbelönade restaurangerI Arlberg-området finns även de två sammanväxta samhällena Lech och Zürs som erbjuder besökarna en mer urban känsla. Här samlas varje vinter en stor jetset-publik och många kändisar. Lech och Zürs har en oemotståndlig charm och erbjuder en mycket hög servicenivå. Gästerna kommer lika mycket för att få uppleva den behagliga stämningen som för att åka skidor. I Arlberg är det österrikiska köket utmärkt och flera av områdets restauranger har fått fina utmärkelser i den franska restaurangguiden Gault Millau.Om det är afterski av det lite vildare slaget som önskas har St. Anton ett par av Alpernas mest legendariska barer, Krazy Kanguruh och Mooserwirth. På Krazy Kanguruh råder en klassisk österrikisk afterski-stämning med schlagermusik och dans på borden. Även på Mooserwirth är stämningen är topp men här är musiken modernare. Under större delen av dagen finns det en dj på plats och medan det fortfarande är ljust kan drinkarna avnjutas på terrassen med vacker utsikt över alperna. Fram emot kvällen är det dags att fortsätta festen inomhus. Trevliga servitriser går runt bland borden och tar upp beställningar. Restaurangen på Mooserwirth är öppen mitt på dagen men fram på eftermiddagen börjar festen. Skickliga dj:s underhåller gästerna på de olika våningarna och ett aldrig sinande lager av glühwein höjer temperaturen ytterligare. Läs mer om vintercamping i Österrike på CampingSverige.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket