Housecar

CampingSverige.se

17.1.10

Av: Hans Duggen
Dela
 

Österrike: Camping i Salzburg

CampingSverige.ses sommarteam vinkar adjö till pompa och ståt i Wien för att bege sig vidare till nästa kulturstation. Mozarts födelsestad är inte enbart ett formidabelt semestermål utan också ett bra ställe för några dagars paus längs resan norr eller söder ut.

Receptionsbyggnad i typisk österrikisk stil

Receptionsbyggnad i typisk österrikisk stil


Nord Sam Camping

Nord Sam Camping är de flestas föredragna övernattningsställe i Salzburg. Dels för att denna plats accepterar det skandinaviska campingpasset, även om den österrikiska campingorganisationen officiellt inte erkänner det. Det ges ändå 15 % rabatt till skandinaver som är medlemmar av Back To Nature (se länken nederst på sidan). Campingen ligger vid en mycket lugn sidogata i Salzburgs norra del och det är endast fem kilometer in till centrum, vilket kan nås med antingen buss eller cykel. Vi föredrar det sistnämnda då campingvärden, Hr. Lex berättar för oss att det är en fin cykelväg in till centrumet. Vi får också en grundlig instruktion i receptionen om sevärdheter, bussförbindelser, stormarknader, restauranger o.s.v.

Hela campingområdet är indelat i ställplatser, som på alla sidor är avskärmade med höga häckar och träd. Jag måste säga att vi normalt inte är mycket för så höga träd runt vagnen, men i sommarvärmen passar det alldeles utmärkt, och det visar sig bli något som alla värdesätter.

Det finns en fin swimmingpool mitt på platsen, den är dock stängd under lunchtimmarna, liksom receptionen inte heller öppnar förrän kl. 15. Man kan dock komma fram till campingen mitt under lunchtid utan att behöva vänta. Campingchefen eller någon av hans söner håller ett öga på platsen och ger besked om var man kan slå sig ned. Receptionslokalen fungerar även som kiosk, där man kan köpa de mest elementära sakerna – och självklart också det goda österrikiska morgonbrödet.

Cykelväg längs den vackra bäcken

Cykelväg längs den vackra bäcken


Vacker cykelväg

Cykelturen från campingplatsen in till centrum är en sevärdhet i sig och har man inte cykel med sig på semestern kan man hyra en på campingplatsen. Efter att par hundra meter försvinner cykelvägen in under en viadukt och fortsätter längs en bäck, ut till floden Salzach. Även om det är lågvatten i bäcken under sommaren, så är den tillhållsplats för stora stim bäckforell, som kämpar om platsen i det låga vattnet.

Längs den stora flodens strand slingrar sig cykelvägen i riktning in mot centrum, och här bör man räkna med livlig trafik, det är nämligen otroligt populärt att cykla i Salzburg. Floden visar snart fram ett litet vattenfall och kort därefter kommer det en rad broar över floden. De flesta av dem är endast beräknade för fotgängare med/utan cykel. Skall man direkt in till centrum rekommenderar jag att korsa floden här och sedan fortsätta på andra sidan. Det är cykelväg där också.

Getredegasse med sina traditionella skyltar

Getredegasse med sina traditionella skyltar


Getreidegasse

Det är namnet på den gamla handelsgatan, här handlades det förr i tiden i korn. Numera är det en smal kulört gågata. Det speciella med gatan är att alla butiksskyltar är gjorda i traditionell stil och inte ens den största internationella koncernen får lov att avvika från föreskrifterna.

Därav får gatan sitt särpräglade utseende och sin atmosfär, som nog inte finns någon annan stans. På många ställen finns passager till parallellgatan Griesgasse.

Här hittar man till stor del de mer moderna butikerna, men också folkliga matställen.

Domkyrkan i Salzburg

Domkyrkan i Salzburg


Mozartz ande lever

Genom att följa Getreidegasse öster ut kommer man förbi Mozartz födelseplats. På de flesta ställen i den inre staden kan man uppleva gatumusikanter och man tillåts aldrig tveka om att Salzburg är Mozarts stad. Musikens stämning upplevs ingen annan stans så intensivt som just här. Spatserar man vidare genom Kranzlmarkt och Judengasse kan man inte undgå domkyrkan vid Mozartplads. Här har det satts upp en stor fontän kring en staty av den världsberömda kompositören. Domkyrkan är naturligtvis värd ett besök och känner du för enastående musikaliska upplevelser så tar fantastiska konserter plats under domkyrkans kupol, där orgeln är uppdelad i fyra enheter och placerade på var sin pelare.

Mozartplads med kompositörens äresbrönd

Mozartplads med kompositörens äresbrönd


Platserna och Festspelen

En av stadens mer berömda platser, Residenzplatz ligger precis vid domkyrkan. Salzburgarna själva säger att det är stadens hjärta. Platsen domineras av en enorm fontän som skickar vattenstrålen 15 m upp i luften. Den heter naturligtvis Residensbrunnen och är gjord i den finaste österrikiska marmorn av en italiensk bildhuggare åren 1656-61. Avgjort den vackraste barocka fontänen norr om Alperna. Mozart intar också denna plats, samt den närliggande Domplatz och Kapitelplatz. Salzburger Festspiele är en årligen återkommande begivenhet där Mozarts operor och övriga musik framförs på högt ansedda koncerter, och biljetterna är i stort sett utsålda ett år i förväg, till en internationell publik. Det skall man dock inte tvivla över. Det finns en rad alternativ. Under festspelen ställs det upp en jätteskärm med högtalare stora som lagårdsdörrar och när mörkret faller syns inspelningarna från föreställningar med Mozartz operor långväga. Entrén är gratis och drar till sig en stor publik, både turister och ett stort antal musikstuderande från hela världen kommer hit.

Mirabellträdgården med sin fantastiska utsikt

Mirabellträdgården med sin fantastiska utsikt


Mirabellgarten

På andra sidan, och faktiskt lite närmare campingplatsen hittar man slottet Mirabell. Det är egentligen ett ganska flott slott men dess fasade mot gatan är inte särskilt fin. Stilen är barock och det invändiga är däremot alldeles bedårande. Ursprungligen hette slottet Schloss Altenau, byggherren var Prins och Ärkebiskop W.D. Raitenau och det stod klart 1606. Han byggde inte slottet till sig själv utan till sin sköna Salome Alt, därav namnet. I dag är platsen mest berömd för sin praktfulla barockträdgård. Från trädgårdsterrassen har man enligt min mening en av de vackraste utsikterna över Salzburg. Inte enbart syns hela den kulörta trädgården, utan också utsikten över flodens andra strand till domkyrkan och den mäktiga borgen Hohensalzburg.

Staden ligger i lä om de höga bergen

Staden ligger i lä om de höga bergen


Hohensalzburg och lite historia

Staden har som andra fästningsstäder uppstått i lä av en borg varav denna säkerligen är den största som kan upplevas. Borgens första delar byggdes 1088 av furste och ärkebiskop Gebhard I. Han kom emellertid till att rankas i nivå med påven i Rom och tvingades lämna ämbetet. Borgen blev därefter fulländad av sina efterföljare, men byggnationerna fortsatte i nästan 500 år.

Den enorma klippan, varpå borgen befinner sig har varit omöjlig att inta av ev. fiender. Sådana var det fullt av under hela medeltiden men staden har i stort sett fått vara ifred från krigsförstörelser. Man skall ända tillbaka till 2.a världskriget innan kriget verkligen drabbade Salzburg. Staden är nämligen också en enorm järnvägsknutpunkt och trupptransporter och krigsförstärkningar var tvungna att ta sig genom staden mot fronterna i syd, d.v.s. Balkan, Italien, Afrika och Grekland. Amerikanska bomber förorsakade stora skador på staden medan dess slutliga utplåning förhindrades i sista ögonblicket då tyska kommendanten övergav staden till amerikanska trupper den 4.5.1945. Sedan har Salzburg vuxit och vuxit och är nu huvudstad i regionen med samma namn. Borgen har för länge sedan mist sin betydelse som borg, men är en välbesökt sevärdhet. Turen upp till borgen är brant, men man kan också nå upp till toppen via en tandhjulsbana. Priset på hela 10 Euro täcker både banan och entré till hela komplexet.

Utsikt från Burg Hohenwerfen, känd som Örnnästet

Utsikt från Burg Hohenwerfen, känd som Örnnästet


Utflyktsmöjligheter

Med Salzburgs centrala belägenhet säger det sig själv att det också finns ett hav av utflyktsmöjligheter här: Schloss Hellbrunn i stadens utkant är en av dem. Är du mätt på slott? Då bör du ändå besöka detta. Jag vill dock inte röja slottets hemlighet, för det ingår faktiskt många överraskningar i ett besök här, en superupplevelse helt enkelt, också för barn.

Borg Hohenwerfen. Här spelades scener ur filmen Örnnästet in. Många bra arrangemang också på kvällar under högsäsong.

Grossglocknervejen. Världens mest spektakulära bergväg. (Länk till artikeln finns nederst på sidan)

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt