Housecar

CampingSverige.se

30.11.09

Av: Hans Duggen
Dela
 

Österrike: Camping i Wien 2/2

Wien är en stad med ett överflöd av sevärdheter. Den gamla residensstaden har så många sevärdheter i sin stadskärna att det tar ett par dagar att avverka dem. Det är lätt att ta sig runt, spårvagnen kör i centrum, man kan ta en hästkärra eller ta sin cykel från campingplatsen i Klosterneuburg om man inte föredrar att ta tåget.

En tredjedel av Naturhistoriska Museet på Maria Theresienplatz

En tredjedel av Naturhistoriska Museet på Maria Theresienplatz


Vi kan köra längs Heldenplatz söder ut igenom den stora porten, varifrån man kommer till boulevarden Burgring. Den gamla kejsaren var mycket naturhistoriskt intresserad och han gav några arkitekter fullständigt fria händer att bygga ett enormt museum, faktiskt precis vid Hofburg. De sparade verkligen inte på medlen. Denna prakt övergås endast av kejsarens egna salar. Mellan de tre stora byggnaderna tronar Maria Theresia med krona och hela balletten i bästa nationalhistoriska stil.

Inne i museet finner man allt av naturhistoriskt värde: hela skelett av dinosaurier, meteoriter, massor av ädelstenar och mycket mer.

Stadtpark ligger lite öst om Hofburg, precis vid ringvägen. Här är luftigt och lite skuggigt. Parken är hela 20 hektar stor och vi finner massor av minnesmärken för musikaliska personligheter: Mozart, Strauss, Makart och Schubert för att nämna några få. En promenad genom parken betecknar vi som en historisk genomgång av Wien. Det kan i alla fall inte göras vackrare. Vi finner också Kursalonen, här spelas det konserter av mycket hög klass. Dessvärre måste man även här vara ute tidigt för att få tag på biljetter.

Taket på Stephansdom

Taket på Stephansdom


Inre staden

Från Stadtpark cyklar vi längs en gata som är omgiven av hus på 4-5 våningar. Många med mycket pampiga och imponerande fasader. Det är mycket sympatiskt för en cyklist att det finns ett särskilt spår för cyklar. På det sättet kan man färdas säkert i den hektiska trafiken. Vi kommer till den kända gatan ”Graben”, där man hittar Pestpelaren som en mycket markant del av gatan som annars består av otaliga caféer och ölbodar. En bra plats att fylla på vätskebalansen.

Därefter får man dra cyklarna några få steg till ”Steffi”, som är wienerinvånarnas lite kärleksfulla smeknamn för Stephansdomen, Wiens mest kända varumärke. Det är med sitt 137 meter höga torn den högsta byggnaden i Wien. Man måste trots det komma ganska nära katedralen innan man lägger märke till den. Husen runt omkring med deras 4-5 etage tar upp sikten när man befinner sig på gatuplanen.

Sidotornen är 65 meter höga och om man har tur kan man endast på nyår och på katolska helgdagar höra den stora klockan ”Pummerin”, som har en vikt på 22 ton.

Parlamentet

Går man från den inre staden ut på ringvägen igen, passerar man Hofburg och efter 600 meter kommer vi till en byggnad som liknar ett grekiskt tempel. Nu kommer det helt absurda: denna byggnad är liksom motsvarande byggnader i Aten ritade av en dansk! Han heter Th. Hansen (Theopil Edward Freiherr von Hansen) och han dog här i Wien 1894. Han byggde också Musikverein i Wien, varifrån vi varje år på nyårsdagen kan se de härliga nyårskonserterna.

Trevliga stunder med vin och musik i Grinzing

Trevliga stunder med vin och musik i Grinzing


Grinzing

Grinzing är en liten förort som ligger endast 3 km från campingplatsen i Klosterneburg. Det är en trevlig förstad och ligger i ett tämligen backigt område upp mot Wienerwald. Det kan vara svårt att hitta en parkeringsplats då staden är fylld till bristningsgränsen med turister. Sedan länge har staden upp mot Wienerwald varit fylld med små värdshus, då Wienerwald förr var utflyktsmål som kan liknas med Dyrehaven i Köpenhamn, om vi skall jämföra med något. Dock finns det en annan tradition på detta ställe: utskönkningen av årets unga vin ”Heurigen” som odlas längs Donaus backar. Det är här man dricker ”Heurigen”, det unga friska vinet från året innan eller månaden innan. Nästan överallt kan man få serverat en måltid av folklig kvalitet. Som regel stekt spädgris – men se till att komma före turistbussarna. Annars får du bara tråkiga rester. Till maten spelas musik från det mer eller mindre gamla Wien och det kan nog få en dålig måltid att glida ner. Om inte annat så med ytterligare ett glas av det unga vinet. (Kom ihåg att ge dricks till musikanterna, när de kommer runt bland borden).

Andra sevärdheter

För ordnings skull skall sägas att det finns mycket mer. Upplev bland annat slotten Schönbrunn och Belvedere, Naschmarkt (loppmarknad o.m.m – bara lördagar) och Karlskirken. Och inte minst alla de små gamla och trevliga gator innanför ringen, där Café Demel intar en internationell särställning.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt