Österrike: Camping i Wien 1/2

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Wien är en stad med ett överflöd av sevärdheter. Den gamla residensstaden har så många sevärdheter i sin stadskärna att det tar ett par dagar att avverka dem. Wien är lätt att ta sig runt i, spårvagnen går i centrum, man kan ta en hästdroska eller cykla från campingplatsen i Klosterneuburg, om man inte föredrar att ta tåget.

”Radler” – en uppfriskande dryck

”Radler” – en uppfriskande dryck Campingplatsen ligger vid cykelrutten längs Donau. Denna cykelrutt startar egentligen redan en bra bit in i södra Tyskland och följer floden längs den så kallade “Treppelweg”. Det är den stigen som förr i tiden användes för att dra pråmar längs floden. Det var såklart hästar man använde då, men i dag finns inget behov av stigen för det ändamålet eftersom alla båtar ju har blivit motoriserade. Det är en populär sträcka från Passau till Wien – och det kommer tusentals cyklister hit under sommaren. Man kan alltså ta sig in till centrum via denna vackra cykelstig längs Donaus strand. Vid järnvägsstationen Schottenring cyklar man så upp för gatan med samma namn. Det är början till den inre ringvägen som fortsätter längs Burgring, Opernring och Schubertring. Det är i stort sett cykelstigar hela vägen. Man bör dock vara försiktig med några branta uppförsbackar vid några ställen. Stadsplanerarna har inte alltid tänkt som cyklister. Det är härlig skugga längs största delen av rutten och det kan man nog uppskatta en varm sommardag. Man behöver heller inte frukta att man skall bli törstig eller känna hunger. Längs rutten finns små caféer och restauranger där man kan komma i semester- respektive cykelkläder och få sig en förfriskning. Detsamma gäller också Wiens alla uteserveringar där man också kan komma i träningskläder. Det är så många cyklister på rutten längs floden att bryggerierna har tagit fram en speciell drink som heter Radler (översatt: cyklist). I sommarvärmen är den härligt uppfriskande. Den består av en iskall blandning av citronvatten och öl, så man kan lugnt dricka utan att komma på kant med alkohollagen.

Hundertwasser´s kraftverk vid Donau

Hundertwasser´s kraftverk vid Donau HundertwasserHundertwasser är ett egennamn även om det också kan betyda “hundra vatten”, vilket man nog kan föranledas till att tro i värmen på cykelstigen. Det är helt enkelt namnet på en modern arkitekt som blivit mycket berömd, speciellt här i Wien. Staden har i förväg ett överflöd av byggnadsmässiga sevärdheter, så varför egentligen beskäftiga sig med moderna byggnationer? Hundertwasser var egentligen konstnär och gick mycket in för ekologi. Det märktes väl under en tidspunkt då det inte var rätt många andra som gjorde det. På en tidspunkt ingick han samarbete med en arkitekt, Proffessor Krawina från Berlin. Tillsammans hade de en idé om att skapa hus där människor skulle känna sig bättre till pass och i närmare anknytning med naturen och dess former. År 1983-86 verkliggjorde de sina idéer i ett byggnadskomplex som i dag är ett av de mest besökta husen i Österrike. Nu kan man inte besöka huset invändigt då det hyser privata hyresgäster. Det är trots det värt ett besök och mycket beundransvärt. Längs med cykelstigen möter vi redan en av de byggnader som rests i hans stil – och det är ett el- eller kraftverk. Wiens byggnaderVi kan därefter gå på upptäcktsfärd inne i Wiens centrum. Detta överflödighetshorn av det gamla kejsarrikets minnen, där man bara kan stå och undra över hur det var möjligt att samla all denna prakt i dessa byggnader. Den beresta camparen kommer nu naturligtvis skaka på huvudet när jag endast nämner det mest kända.

Votivkirche

Votivkirche VotivkircheVotivkirche är inte särskilt gammal, bara 125 år. Den invigdes 1879 efter en insamling av pengar från folket. Den är byggd i nygotisk stil och är stor som en domkyrka, vilket den dock aldrig har blivit upphöjd till. Det var den dåvarande kejsarens bror som uppfordrade till insamlingen, i tacknämlighet för att kejsaren hade överlevt ett attentat. Kyrkan ligger för övrigt precis vid sidan av universitetets huvudingång och där är också en liten vacker kyrkopark, där vi satt och njöt av folklivet på boulevarden, framför oss. Samtidigt kunde vi beundra de vackra tvillingtornen, som står helt vita mot en djupblå himmel. RådhusetÄven denna är från 1800-talet och har ersatt ett tidigare rådhus som inte låg så långt härifrån. Detta nya rådhus har en praktfull festsal som fyller hela den invändiga längden av huset. Tornet är 100 meter högt. Sju inre gårdar kan man finna bakom fasaden och i dessa pågår alltid en eller annan begivenhet, mest konserter eller teaterföreställningar. Det kan dock också hända att platsen framför rådhuset är upptaget av andra aktiviteter. Under sommaren är det filmfestival där filmerna visas på en jätte filmduk, det kan också vara marknad och under advent är det här en mycket berömt julmarknad.Nu, när vi befinner oss i detta kvarter kan vi passa på att besöka en mindre känd kyrka, vilken ligger lite inklämd på Minoritenplatz.

Leonardos Den sista Nadver i mosaik

Leonardos Den sista Nadver i mosaik MinoritenkircheBortsett från att den här kyrkan är från 1200-talet och grundlagd av Franciskanermunkarna framstår det invändiga mer i traditionell fransk gotisk stil. Kyrkan har haft anknytning till hovet och ligger ju också endast ett stenkast från Hofburg. Det finns två stora sevärdheter inomhus: en byst av Franz af Assisi, som ju var grundläggare av orden ”Franciskanerna”, och en stor bild som är framställd i färgstrålande mosaik. Det heter “Den sista Nadver” och är en kopia av Leonardo da Vinci´s bild i Milano. Om du vill se denna bild, är det faktiskt den enda möjligheten att se den här. VolksgartenFrån Minoritenplads är det bara några få steg söder ut så kommer man till en av stadens mest berömda parker ”Volksgarten”. På svenska skulle den heta Folkparken och det är med rätta som den har fått detta namn. Den har sedan den öppnades 1822 varit öppen för hela folket, även om utsikten till slottet ”Hofburg” är ganska omedelbar. Det var här Johann Strauss senior avhöll många av sina koncerter och varifrån många melodier skeppades ut över hela världen. Ta också en titt på det sköna lilla Theseus templet och njut av hela atmosfären vid fontänen. Undervägs ser vi en massa statyer och inte minst den vackra statyn av kejsarinnan Elisabeth som var älskad av hela folket och hade det kärleksfulla smeknamnet ”Sissi”, vilket hon tydligen hade fått av sin far. På 1950-talet gjordes en romantisk film med Romy Schneider i huvudrollen och campare i min generation minns den nog.

Hofburg

Hofburg HofburgPå parkens östliga sida tronar slottet över alla slott: Hofburg. Kejsarens enorma palats. Framför slottet och ut till Volksgarten ligger den stora platsen ”Heldenplatz”. Slottets fasad sträcker sig över hela platsens bredd plus ena långsidan. Detta är Wiens dominerande varutecken. Hela slottets område består av 18 vägar och portar och hela 19 gårdsplatser mellan byggnaderna. Man kan utan problem avsätta en hel dag på bara Hofburg, men hinner ändå inte allt. Det är endast öppet mellan 9 – 17, så man skall verkligen ligga i för att hinna allt. Ett ”måste” är naturligtvis skattkammaren där man kan se de kejserliga uniformerna och de äventyrliga skatterna med kronor och ordnar, bestående av tusentals  av diamanter och andra ädelstenar. Naturligtvis innefattade i tonvis av skinande guld. Vår drottnings skattkammare på Rosenborg är den rena fattigdomen i jämförelse med denna överdådighet. Den spanska ridskolan måste man också absolut se, man får en glimrande insyn i Lippizanerhästens skönhet. Till dagens stora föreställning skall man beställa biljetter 3 månader i förväg, eller så kan man nöja sig med en träningstimma. Ridskolan har också sitt eget museum ”Lippizanermuseum” och här finns också slottets egen kyrka ”Burgkapell” som är en av de äldsta delarna av slottet. Den gången – före 1450, då kunde man fortfarande tala om en borg på platsen. Sedan har kapellet omformats flera gånger, först i fransk gotisk stil, sedan till barock. Till gudstjänsterna hör man här Wiener Sängerknaben, förmodligen världens mest berömda pojkkör.

Hofburg – Den inre gården, sedd från skattkammaren

Hofburg – Den inre gården, sedd från skattkammaren Var uppmärksam på att det av diverse gatuförsäljare erbjuds biljetter till koncerter i Hofburg. Det är ingen högtravande musik man hör här utan oftast operett och österrikisk folklore, ibland också lite Mozart. Även under sommaren är det här tal om kvällsföreställningar. Man kan också köpa biljetter direkt vid ingången till koncertsalen, men gör det i god tid. Allra bäst är det på förmiddagen eller dagen innan.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket