Housecar

CampingSverige.se

26.12.09

Av: Reiseliv.no & Bobil & Caravan
Dela
 

Österrike: Ötztal, Sölden och Arlberg

Ötztal, Sölden och Arlberg är tre välkända vintersportorter i de österrikiska alperna. Sölden bland annat för den fasta världscupöppningen i alpina sammanhang varje år.

Klicka för större bild


Själva Öztal-dalen är 67 kilometer lång och här ligger tre kända resmål för skidentusiaster, nämligen Sölden, Obergurgl och Hochgurgl. Öztal sägs vara höjdpunkten i Tyrolen, både för sina kvaliteter och sina många fjälltoppar som sträcker sig mer än 3000 meter över havet. Sölden går på högvarv hela vintern, bland annat som värd för World Cup i slalom, medan Obergurgl och Hochgurgl är lite lugnare och mer fridfullt.

Sölden är känt för fler saker, först och främst som ett fantastiskt resmål för skidentusiaster som gillar fart, branta nedfarter, after ski och ett högt tempo. Sölden anses vara ett av de främsta skidområdena i Österrike. Här finns 34 spår, liftar och fjällbanor i ett nätverk som gör att du kan välja och vraka bland 146 kilometer nedfarter.

Klicka för större bild


Öztal

En av alla de lite spektakulära upplevelserna i Öztal är att ta kabinen upp till “The BIG 3”, det vill säga fjälltopparna Gaislachkogl (3058m), Tiefenbachkogl (3309m) och Schwarze Schneid (3370m). Detta är enda stället i Österrike där det går så mycket som tre liftar upp till fjälltoppar på över 3000 meter. På var och en av de höga alptopparna finns en utsiktsplats. För att komma upp till platsen på Schwarze Schneid måste du gå 120 meter, vilket är lite extra ansträngning uppe på 3000 meters höjd. Plattformen på Tiefenbachkogl har en smal utstickare som går 25 meter ut från berget, hängandes i endast två stålvajrar! Man kan se stupet under sig. En mycket häftig upplevelse! Ända uppe på toppen av Wurmkogl i Hochgurgl ligger Top Mountain Star, en futuristisk liten byggnad – 3080 meter över havet – med fantastisk utsikt över alplandskapet. Top Mountain Star är en bar. Detta är i en klass för sig!

After Ski i Sölden

Efter långa dagar i skidbacken fortsätter livet i Sölden på after ski, från klockan 16.00. Då blir det livat i tält och på barer, och inte minst ungdomar tycker att dessa timmar efter tempot i backarna ger stor anledning att koppla av och sjunga tillsammans – bokstavligt talat. Det händer ofta att timmarna blir korta och after skin slutar inte förrän natten går mot dag.

Klicka för större bild


Obergurgl och Hochgurgl

Familjer håller sig mest till Obergurgl och Hochgurgl. Mottot för Obergurgl och Hochgurgl är: “Skidområden med toppkvalitet i Alperna”, vilket är något som de verkligen lever upp till. Högt upp i Alperna, med skidbackar och nedfarter som ligger på mellan 1800 - 3000 meters höjd är de riktiga vykortsmotiv från Tyrolen med sina 21 snöklädda alptoppar som reser sig mot himlen. Området är också familjevänligt och det finns skidskolor för barnen. Den största livsnjutningen blir kombinationen mellan en lång skiddag och några timmar i Aqua Dome, som ligger i Längenfeld. Här finns utomhusbad, varma bad, bastu och spa och efter en lång dag med trötta muskler kan det vara skönt att få unna sig lite extra. Man kan också välja att besöka träningscentret före den avslutande middagen.

Klicka för större bild


Arlberg med traditioner

För över 100 år sedan startade detta fantastiska skidäventyr i Alperna, närmare bestämt just här i Arlberg. Sedan dess har området utvecklats till att erbjuda både glamour och lyxsemestrar i bästa Hollywood-stil. Om det hade existerat en “walk of fame”  för all världens skidorter, så skulle den utan tvekan vara här i Arlberg. De fem charmerande orterna som utgör resmålet Arlberg är Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph och St. Anton. Dessa orter har under åren utvecklat var sin exklusiv image. Och det är så de vill framstå i den internationella skidmiljön. Därför marknadsför de sig som Luxiösa Lech, Sofistikerade Zürs, Bekväma Stuben, Exklusiva St. Christoph och Kosmopolitiska St. Anton. Här finns tillräckligt med snö, massa pudersnö, 85 liftar och kabiner, 280 kilometer markerade skidspår och 180 kilometer offpistnedfarter.

Klicka för större bild


Flest kockmössor

Arlberg är också vida känt för att ge sina gäster gastronomiska upplevelser och har flest kockmössor – toques – i hela Europa, tilldelade av den erkända franska restaurangguiden Gault Millau. Utöver de florerar kulinariska smaker också i Arlbergs alla hytter, afterski klubbar och snackbarer. Nästa vinter är de stora begivenheterna i Arlberg “White Ring” i Lech och i Zürs i januari. Det är ett skidlopp med runt 1000 skidåkare med gemensam start på Rüfikopf på 2337 meter över havet. Loppet är cirka 22 kilometer långt och går genom nivåskillnader på hela 5500 meter! I slutet av april är det “White Rush” i St. Anton am Arlberg, där många från ”White Ring” också deltar. Den som får bästa placeringarna i de båda loppen tilldelas titeln “White Star”.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt