Kama Fritid

CampingSverige.se

1.3.14

Av: Pernille Lykke Hansen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Packa vagnen klokt och kör iväg säkert

Är du en av dem som packar husvagnen sprängfull så att du inte ens får plats med ett par Foppatofflor? Då vill vi göra dig uppmärksam på ett test som visar att det kan vara farligt att köra med en proppfull vagn.

Det kan vara farligt att köra med ett fullpackat fordon

Det kan vara farligt att köra med ett fullpackat fordon


Väskor, kylväska, klappstolar och diverse annan utrustning som tar mycket plats bör packas ordentligt i både husvagn och bil. Det är alltså inte obetydligt hur man packar, utan det kan få fatala konsekvenser om man packar utan omtanke, om olyckan är framme.

Hur illa det kan gå visar en ny krocktest som FDM har utarbetat i samarbete med tyska ADAC. En bil utsätts för en simulerad kollision med en annan bil, med blot 50 km/t. Bilen är packad med väskor och annan semesterutrustning som ligger löst i bilen och som vid en kollision flyger genom kabinen.

- Det är högsäsong och många som kör söder ut på semester har tunga lass eftersom de skall vara borta ett par veckor och resonerar så att de hellre packar för mycket än för lite. Men det är viktigt att packa med omtanke och kom ihåg att fastgöra bagaget ordentligt. För det är våldsamma krafter som släpps lös när en bil bromsas ner så hårt som i testet, och i värsta fall förvärras en olycka markant om bagaget ligger löst inne i husvagnen eller bilen, säger FDMs tekniska redaktör Søren W. Rasmussen.

Under kollisionen i testet flög bagaget genom bilen och träffade både passagerare och förare som båda skadades svårt. Sätenas ryggstöd kunde inte motstå belastningen och hela kabinen blev totalförstörd. Enligt FDM styrker kraschtesten därför hur viktigt det är lösa delar antingen spänns fast eller läggs i bagageutrymmet, eller i en eventuell takbox.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt