Housecar

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Allt om el i husvagnar och husbilar

Trenden de senaste åren har varit att fylla både husvagnar och husbilar med elektronisk utrustning. Man kan säga att alla de materiella ting man har i hemmet flyttas med ut i vagnen i miniformat, och det ställer stora krav på vagnens elektriska installationer och på ägaren. El är inte helt ofarligt.

Det är ägarens fulla ansvar att alla elinstallationer är lovliga och försvarliga. De kräver dessutom underhåll och kontinuerlig tillsyn. Ju mer elektronik man har i vagnen, ju mer är det att hålla ett öga på. I detta avsnitt går vi igenom den mest nödvändiga elektroniska utrustningen på campingturen. Men, så länge det finns plats kan man ta med vad man vill.

Det är ägarens fulla ansvar att alla elinstallationer är lovliga och försvarliga

Det är ägarens fulla ansvar att alla elinstallationer är lovliga och försvarliga


Elkabel

För att koppla el till vagnen på campingplatsen skall man använda en godkänd elkabel. Det skall vara en kraftig kabel av typen H07 RN-F eller motsvarande, och det är samma system som gäller för tältvagnar och husbilar. Kabeln skall innehålla skyddande delar och får maximalt vara 25 meter långt. Skyddsledaren skall vara gul/grön/och nolledaren ljusblå. Stickkontakten och kontakten i kabeln skall vara brytsäker, tät och jordad. Vagnens installationer 220V och 230V skall vara extra skyddade mot stötar. Längden på kabeln är som standard 25m+/-2m och med ett minsta ledartvärsnitt på 2,5 mm2.

Lösa elinstallationer i förtältet omfattas också av ovanstående regler. Det kan rekommenderas att alltid ha olika adaptrar till elkabeln då standard på campingplatserna inte är helt standardiserat ännu. De flesta är dock på god väg och använder i regel CE-stick. Har man inte adapters med kan dessa oftast hyras eller lånas på campingplatsen. Det kan också alltid rekommenderas att anlita någon som kollar dina elinstallationer, speciellt när man extramonterar utrustning på vagnen så att man är säker på att systemet inte blir överbelastat.

Köper man en begagnad vagn är det viktigt att få försäljaren att gå igenom vagnen. Handlas det privat så skall också vagnen kollas av en auktoriserad elektriker innan det skrivs på. Fel på el kan vara gömda och svåra att hitta.

Elektronisk utrustning

De flesta vagnar är byggda från grunden med olika elektrisk utrustning. Lampor, kontaktuttag, vattenpumpar, kylskåp och blåsvärme är standard i många modeller. Börjar man att eftermontera exempelvis golvvärme, air condition eller caravanmover påverkar det inte bara vikten, det ställer också ytterligare krav på elinstallationerna.

Var uppmärksam på att ju större strömbehov, desto färre campingplatser som funkar

Var uppmärksam på att ju större strömbehov, desto färre campingplatser som funkar


Elkrav för husvagnar

Tältande campare har i allt högre grad börjat ta med sig elektriska luftpumpar, kylskåp, lampor, bärbar PC, mobilladdare osv. All denna utrustning kräver ström. Genom att dra in en elkabel i tältet kan man få det att fungera utan problem.
Tältvagnen kräver också ström, men åter igen är det inga problem när strömkabeln väl är ditsatt. Kraven på ström för husvagnar och husbilar beror helt och hållet på hur mycket elektronik som är inbyggd i vagnarna. Var uppmärksam på att ju mer ström som krävs, ju färre campingplatser kan man besöka, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med ampere i platsernas elstolpar. Man ser ofta 16 Amp, men många platser kan fortfarande inte erbjuda så mycket. Har man stort strömbehov så är campingplatsguiderna ett bra ställe att börja leta på om man vill veta vilka som kan leverera tillräcklingt med ström.

Batteri och oberoende

Finns det batteri i husvagnen eller husbilen är det viktigt att veta hur det fungerar. Inte minst för att undvika att batteriet tömmer bilens batteri, när man står still.  

Strømstik med syv poler

Strømstik med syv poler


7- och 13 poligt uttag

När tältvagnen eller husvagnen skall kopplas på bilen skall kontakterna passa. De fås allt efter modell med både 7 och 13 poligt uttag. Sitter det olika uttag på bil och tältvagn/husvagn måste man skaffa en adapter. Den fås både som 7/13 polig och 13/7 polig.

Bifogad fil: doc 7 polig (30 Kb)
Strømstik med 13 poler

Strømstik med 13 polerBifogad fil: doc 13 polig (33 Kb)
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt