Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Campingsemester i husbil

Husbilar är bilar där huset är byggt på själva chassiet och är lika med optimal frihet, eftersom man har allt lättillgängligt. Husbil är det mobila hemmet som man uppehåller sig i och transporterar sig i. Den är med överallt.

Klicka för större bild


Husbilar finns i fyra olika typer: van, alkov, delintegrerad och halvintegrerad. Den förstnämnda är den minsta modellen: en liten och kompakt resebil som har begränsat med plats. De tre andra modellerna täcker allt efter storlek och inredning behovet för familjer i storlekar från två till åtta personer.
Alkovmodellen indikerar att det finns extra sovplatser över förarhytten. Delintegrerade modeller – också kallade halvintegrerade – har inte alkoven över förarhytten och verkar därför mindre. Den helintegrerade modellen som också kan kallas fullintegrerad är byggd från botten på bilens chassi, vilket betyder att den är isolerad i förarkabinen. Även om husbilar vinner mer och mer i Sverige är det för de flestas vidkommande en semesterform som man hyr sig fram till. Husbilar kan allt efter hur de är konstruerade, antingen användas vår, sommar och höst eller hela vintern. Helårsbilarna är säkrade mot frost i vattensystemet, de har dubbel botten, vilket betyder att vattenslangar, vattentankar och spillvattenstankar är isolerade. Husbilen har som regel också centralvärme eller annat användbart värmesystem anpassat för helårscamping.

Husbilar passar mycket mobila människor och är svaret på optimal frihet. De är lätta att packa ihop och flytta till ett nytt ställe. Man kan stanna till och äta lunch precis när man vill. Barnen kan sitta vid ett riktigt bord och leka medan man kör, och de kan kika ut genom det stora fönstret vid sittgruppen. Under transporten är man tillsammans på ett annat sätt än i en vanlig bil. Nackdelen med husbil kan vara att när man vill bo en längre tid på ett och samma ställe måste allt packas ihop när man vill göra dagsutflykter eller bara åka och handla. Många väljer därför att ta med cyklar eller en scooter så man inte måste starta bilen så ofta. Husbilen är helt perfekt till resor där man skall köra från en plats till en annan under stora delar av semestern. Det kan vara till Nordkap, upp genom Norge eller Sverige, men också till andra ställen i Europa där man väljer att flytta sig varannan eller var tredje dag. I länder som Australien och USA där avstånden är enorma är husbilen helt perfekt. En dag i husbilen pågår ofta på det sättet att man kör hela dagen från en plats till en annan och är ute och upplever. Man handlar innan man sist på dagen checkar in på en campingplats.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt