CampingSverige.se

5.8.06

Av: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Att campa i Lettlands blomstrande huvudstad

Studerar man Lettlands historia inser man varför frihet betyder så mycket.  Mitt i Riga står Brîvîbas piemineklis (Frihetsmonumentet) med texten ”Tevzemei un brivibai”, som betyder ”För fäderneslandet och friheten”. Det var bland annat här som den lettiska flaggan dök upp efter att ha varit förbjuden i ca 50 år. Platsen har varit utgångspunkt för de första massdemonstrationerna mot det kommunistiska styret, så området har högt symboliskt värde för letterna och deras frihet

Klicka för större bild


Men vår resa börjar lite utanför staden och det tar lång tid för oss att hitta campingplatsen. Då vi slutligen hittar den, visar den sig ligga i samband med ett hotell och är inte alls färdigbyggd. Men gästfriheten är det inte något fel på. Vi tar emot erbjudandet om att bo på parkeringsplatsen och använda hotellets faciliteter utan någon extra kostnad. Campingplatsen håller på att anlägga en helt nytt område med nya facilitetsbyggnader och swimmingpool. Den ligger 3 km från centrum och det går fint med offentlig transport eller en taxi om man vill ta sig in till Riga.

Klicka för större bild


Marknadsdag varje dag

Centralais är Rigas centralmarknad och den har öppet varje dag från kl. 6 på morgonen till kl. 14. Vi rekommenderar att ni besöker markanden så tidigt som möjligt. Själva marknaden ligger primärt i fem stora hallar, som tyskarna på sin tid använde för att bygga luftskepp (zeppelinare) i. Marknaden är färgglad och levande. Försäljarna verkar lite blyga för oss. Här säljs allt, men det är fördelaktigt att köpa honung och fisk. När det är bra väder är det också marknad utanför.

Vi köper ett glas honung (ca SEK 12:-) och en rolig hemgjord mössa (ca SEK 12:- ) till Mathias. En äldre herre visar en märklig sak. En kombination av en gammal paraplystång, som kan fällas ut och har då en hemgjord räfsa i den ena änden. Mannen skrattar och visar att den både kan användas som räfsa och klipinne.  Mathias tycker den är jättespännande, så det slutar med att vi köper den för 2 euro (ca SEK 20:-). Säkert alltför dyrt, men så är det ju med mycket.

Klicka för större bild


Fin utsikt

Vi går längs floden Daugave för att komma upp till St. Peterskyrkan, som stod färdig första gången år 1209, då i trä. Ca 200 år senare byggdes kyrkan om i sten. Kyrkan har en våldsam historia, därför att den har blivit förstörd så många gånger. Senast under Andra världskriget, då tyskarna bombade klocktornet år 1941. Kyrkan som den ser ut i dag, stod färdig 1973.

Uppe från det 123 meter höga tornet är det en fin utsikt över staden i alla riktningar. En bra plats för en överblick över Riga.

Klicka för större bild


Riga till fots

Riga ser man bäst till fots och efter flera timmars vandring runt i staden, har det blivit tid för en paus. Vi sätter oss på ett av de små torgcaféerna och njuter av atmosfären omkring Frihetsmonumentet. Precis vid sidan om ligger det en stor park med kanaler, små sjöar och massor med bänkar. Ett vackert grönområde mitt i storstaden. Här ligger förälskade par under ekarna, äldre sitter och pratar på bänkarna i skuggan och nygifta låter sig fotograferas där. En fantastisk stämning. På det hela taget finns det många grönområden i den lettiska huvudstaden.

Klicka för större bild


Riga är mycket annorlunda än Estlands huvudstad Tallinn, som är mycket välpolerad och påminner mycket om en tysk hansastad. Riga är mer autentisk och har sin egen puls. På ett sätt en stökig storstad, men med många andningshål där det är lugn och ro. Å den ena sidan västeuropeiska märkesbutiker, men å den andra sidan små handlare, specialaffärer och bodar med lettiska specialiteter. Folket är på ett eller annat sätt också delade i två delar. Det finns de som har följt med utvecklingen och de senaste modetrenderna, men också alla de andra. Omedelbart skulle man tro att den förstnämnda gruppen är ungdomar, men så är det inte alltid. Det och mycket mer gör Riga till en fascinerande stad.

Klicka för större bild


Faktaruta

Campingplatsen heter ABC Camping (Riga väst – i riktning mot Jürmala)
Pris per övernattning är SEK 100:- per ekipage med 2 vuxna.

Se också: www.janisnaglis.lv
Resvägar. Man kan åka båt från Helsingfors till Tallinn eller köra genom Polen och Litauen. Kör utom Kaliningrad. Vägarna i de baltiska länderna är på de flesta ställen helt nya och skyltningen i trafiken är västeuropeisk, så det är lätt att hitta.
Glöm inte originaldokument för alla personer och fordon. Ta gärna kopior och lägg någon annanstans än originalen.

Lettlands officiella hemsida: www.latviatourism.lv
Campingplatser i Lettland: www.camping.lv
När man besöker de baltiska länderna kan vi rekommendera en rundresa runt Östersjön, därför att länderna är mycket olika.

Klicka här och följ resrutten Östersjön Runt:
www.campingsverige.se

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt