CampingSverige.se

6.2.17

Av: Daniel Andersson Fotograf: Polska Turistbyrån
Dela
 

Polen: Ermland och Masurien

Ermland och Masurien är ett av Polens mest natursköna områden och har mycket att erbjuda inom natur och kultur. Här njuter du av storslagna solnedgångar, tusentals vackra sjöar, ett rikt djurliv och historiska fästningar.

Det vita i regionens flagga står för seglen och storkarnas vingar.

Det vita i regionens flagga står för seglen och storkarnas vingar.


Blå, vit och röd – det är färgerna i regionen Ermland och Masuriens flagga (på polska Warmia-Mazurys). Det blåa symboliserar sjöarna, det vita står för seglen och storkarnas vingar medan det röda betecknar de germanska slottens tegel. Men landskapets färgpalett begränsas inte till dessa färger. Man kan hitta grönt och guld – de underbara grönskande skogarna och fält med gyllene blommor. Varje solnedgång över någon av de tusen sjöarna i Masurien är en naturens egen komposition; ibland är den ljust lila och andra gånger skiftande i storslagna rosa toner.

De tusentals sjöarna är en  tillflyktsort för fåglar som t ex örn, fiskgjuse och svart stork.

De tusentals sjöarna är en tillflyktsort för fåglar som t ex örn, fiskgjuse och svart stork.


Tusentals sjöar

Regionen, som ligger i nordöstra Polen, består av de historiska regionerna Ermland och Masurien och gränsar till ryska Kaliningrad. I residensstaden Olsztyn bodde astronomen Nicolaus Copernicus. Delar av hans livsverk finns bevarade i slottet i Ermland. Naturen i Ermland och Masurien är storslagen. De tusentals sjöarna är en tillflyktsort för fåglar som bland annat örn, skarv, fiskgjuse och svart stork. I skogsområdena Piska och Borecka finner man bisonoxe, räv, mårdhund, mård och bisamråtta.

Det finns många historiska vattenkraftanläggningar i regionen, t.ex. Kanał Mazurski, som grävdes för att förbinda de lokala kanalerna med Östersjön. Svängbron i Giżycko med anor från slutet av 1800-talet är unik i Europa. Den består av ett spann som vrids åt sidan och trots att den väger 100 ton krävs bara en person för att manövrera den.Regionen är känd för sina befästningar. De äldsta byggdes av riddarna av den medeltida Tyska Orden. Vill man se borgar ska man besöka Ryn och Kętrzyn.

Varglyan - Hitlers huvudkvarter under andra världskriget.

Varglyan - Hitlers huvudkvarter under andra världskriget.


Hitlers högkvarter

De tyska bunkrar som byggdes under andra världskriget kan beskådas i Mamerki nära Węgorzewo. I Gierłoż finns en av de mest kända - Wilczy Szaniec, ”Varglyan”, Adolf Hitlers högkvarter. Anläggningen hade en egen flygplats och järnvägsstation och ett eget kraftverk. Här stod man i direkt anslutning till den tyska fronten och Berlin. Det var här det misslyckade mordförsöket på Hitler ägde rum.

Natursköna upplevelser finns både på land och sjö.

Natursköna upplevelser finns både på land och sjö.


Naturreservat

Masurien är Polens största samling av större insjöar. Sjöarna är inbäddade i vacker omgivning och stränderna har olika utformning, ett verkligt paradis för seglare, kanotister och sportfiskare. Sjöarna är sammankopplade genom floder eller kanaler med slussar och bildar tillsammans ett stort vattennätverk för både sjöfart och vattensporter. Här lever många fågelarter. Naturreservatet vid sjön Luknajno finns på Unescos lista över de viktigaste naturreservaten i världen. Området är inte tillgängligt för turister, men fåglar kan beskådas från speciella fågeltorn.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt