Housecar

CampingSverige.se

24.9.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Polen: Krakow – utan tvekan Polens vackraste stad

Krakow är både välkomnande och ren och bjuder på massor av spännande kulturupplevelser på en och samma gång. Också är det en stad man känner sig välkommen till. Här sparas det inte på vänligheten från invånarna. År 2000 var Krakow Europeisk Kulturhuvudstad och det har också satt sin prägel på den vackra staden.

Klicka för större bild


Marknadsplatsen – en bra utgångspunkt

xPå den snart 800 år gamla marknadsplatsen Rynek Glowny kan man tillbringa flera timmar, man kan släntra omkring och njuta av atmosfären eller gå mer in på djupet i varje attraktion. Mitt på marknadsplatsen står den gamla vackra Markedshal Sukiennice, från ca år 1300. Den är 100 meter lång och innehåller många små bodar. Förr i tiden kom folk från övriga landet och sålde sina varor här. Idag säljs det mest souvenirer. Man hittar bl.a. ett fint utbud av bärnsten.

Klicka för större bild


Det vackra rådhuset reser sig över torget

Det vackra rådhuset (i väst) tronar vackert över marknadsplatsen. Det är endast själva tornen som återstår av det ursprungliga rådhuset från 1383. Krakow undkom den stora ödeläggelsen under 2a världskriget och därför är marknadsplatsen otroligt vacker med alla sina väl bevarade gamla byggnader. Precis vid sidan om rådhuset ligger den lilla charmiga Skt. Aldaberts Kyrka som uppfördes år 1000.

Klicka för större bild


Missa inte Mariakyrkan

Utifrån är Mariakyrkan Kosciol Mariacki egentligen inte något speciellt i jämförelse med många andra kyrkor, men invändigt är den alldeles obeskrivlig. Storheten är överväldigande och ännu ett bevis på kyrkornas förmågor i området. Hela kyrkorummet är imponerande men det är altaret som är världsberömt. Det är Europas största altare från medeltiden. Om man kommer kl. 12 eller kl. 18 kan man se de stora altar vingarna öppnas eller stängas.

Klicka för större bild


Vila fötterna – hyr en hästvagn

På marknadsplatsen finns åtskilliga hästvagnar som erbjuder guidade rundturer i den gamla stadsdelen. Man kan välja att pruta om priset, men man kommer långt med 200-300 kr för en halvtimme. Det är för övrigt också en mycket romantisk tur, om man skulle vara på det humöret.

Klicka för större bild


Collegium Maius – Polens äldsta universitet

Collegium Maius är absolut värd ett besök. Från gatan är det endast en liten beskedlig port som leder in till den vackra välbevarade gården. I dag rymmer byggnaderna universitetets eget museum, flera av Kopernikus instrument och en annan liten kul tingest – en glob från år 1510 med Amerika på. Collegium Maius vittnar om det liv som alltid har haft hög prioritet i Krakow.

Klicka för större bild


Stadsmuren och stadsportarna

Man kan spåra mänskliga aktiviteter så långt tillbaks som på stenåldern, men det är från omkring år 1000 som staden finns med på Europakartan. Först som Piasternas konungarikes huvudstad. Senare, år 1257 fick staden köpstadsrättigheter och en stadsmur. Stadsmuren har nu ersatts av ett grönt bälte med stigar som går hela vägen runt staden. Det är cirka fyra km och området lämpar sig för en kvällspromenad eller en tidig joggingrunda om man känner för det.

Klicka för större bild


Den mest välbevarade stadsporten är den som vänder mot öst. Härifrån är det cirka 100 meter till marknadsplatsen.

Klicka för större bild


Wavel – Krakows skattkammare

Wisla floden skär genom Krakow och vid dess strand ligger den 25 meter höga kalkstensklippan Wavel, med domkyrkan, de kungliga gravarna och Sigismundtornet. Här kan man tillbringa en hel dag. Börja tidigt på morgonen då biljettkön kan vara lång.

Drakens grotta vid foten av slottet påminner oss om legenderna vid stadens tillkomst. Draken blickar än i dag ut över Wisla och säljs i mängder som souvenir.

Klicka för större bild


Båttur på Wisla

Vid foten av Wavel kan man hoppa ombord på en av de båtar som erbjuder båtturer på floden. Turerna har olika längder och på de längre turerna kan man också äta ombord.

Klicka för större bild


Kazimierz – överraskande spänning

Man kan nå fram till Kazimierz på cirka en kvarts promenad från marknadsplatsen. Det är värt hela promenaden för den judiska stadsdelen är en ovanlig upplevelse. Kazimierz grundlades 1335. Kvarteret har sitt alldeles eget liv och har bl.a. utgjort kuliss till många scener i Steven Spielbergs Oscars belönade film Schindlers List. I det judiska kvarteret hittar man också många av stadens bästa restauranger.

Klicka för större bild


Gammalt och nytt möts

Det finns också spännande butiker i Kazimierz, bl.a. bokhandlare. Stadsdelen är inte så välfriserad som den gamla stadsdelen och på många ställen ser man fallfärdiga byggnader mitt ibland de nya. Ta dig god tid på dig för att se Kazimierz.

Klicka för större bild


Remu´h Synagoen

Remu´h Synagoen kan fortfarande besökas och på den stämningsfulla begravningsplatsen finns det många exempel på judiska gravstenar från 1400- och 1700 talet. Den mest kända är rabbin Remu´hs grav.
Män bör vara förberedda på att ta på en kalott under besöket.

Klicka för större bild


Spara lite energi till kvällsbesöket

När mörkret fall på ändras hela atmosfären på marknadsplatsen. Alla är ute. Alla är glada. Samtliga caféer och gaturestauranger fylls av glada och upprymda turister och invånare. Allt mixas med nunnor och munkar som nästintill obemärkt passerar förbi över marknadsplatsen, medan hästarna frustar och inväntar nästa rundtur. Det finns restauranger i alla prisklasser och med olika teman. Varför inte prova på polska specialiteter – som påminner om svensk husmanskost. Man blir i alla fall mätt. Prisnivån är som hemma.

Klicka för större bild


Krakow by night

Krakow har ¾ miljoner invånare, så det är en stad som aldrig sover, men nattlivet är stillsamt och behärskat. Känner man inte för att festa kan en kvällstur rekommenderas då alla vackra gamla byggnader belyses mycket vackert.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt