Housecar

CampingSverige.se

1.10.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Polen: Utflyktsmöjligheter från Krakow

Det är lätt att få tiden att gå i Krakow. Staden i sig är en obeskrivlig upplevelse, men också hela dess omgivning har mycket att bjuda på. I denna artikel kan du läsa om bergsbyn Zakopane, en båttur på Dunajec floden, Auschwitz och saltminan Wieliczka.

Klicka för större bild


Utflykt till Zakopane

Från Krakow kan man åka på en heldagsutflykt till de södra delarna av Polen. Vid foten av Tatrabergen ligger huvudstaden Zakopane där huvudgatan till stor del präglas av alla turister som kommer till staden. Men man kan faktiskt också hitta några saker som är karaktäristiska för området. Bl.a. den roliga osten, Oscypek, som liknar små handgranater och som smakar så gott.

Har man tid kan det rekommenderas att åka upp i bergen och njuta av den fantastiska naturen

Klicka för större bild


Osten med den roliga formen, Oscypek – uttalas Osypäk

Osten finns i många olika utgåvor. Man kan äta den som den är eller grilla den.

Klicka för större bild


Båttur på Dunejec

Samma dag som man besöker Zakopane kan man hinna med att göra en båttur på Dunejec floden. Långt ute på landet i Przystan flisacka hittar man påstigningsplatsen för båtturen som föregår i så kallade timmerflottar. Vi tycker dock att de påminner mer om små flatbottnade båtar med sittplatser. Man åker ca 15 km på två timmar och stora delar av turen går där Dunajec floden utgör gränsen mellan Polen och Slovakien.

Klicka för större bild


Imponerande polsk natur

Den 274 meter långa floden är mest känd för Dunajec klippan, där klipporna reser sig hela 300 meter ovan oss. De är en del av Pieniny nationalpark, där bergen mestadels består av kalksten. Den högsta punkten är nästan 1 000 meter över havet. På några få ställen förekommer det en lutning på floden och då blir det lite fart på båtarna, men det påminner på inget sätt om rafting.

Klicka för större bild


Guider utan ord

Det är två guider i varje båt som paddlar oss igenom diverse strömmar och styr båten, men det kräver inte så mycket jobb eftersom man driver med strömmen. Man kan ju alltid försöka och få till en dialog med dem, fast de två männen i vår båt hade inte mycket att säga, men le det kunde dom i alla fall.

Klicka för större bild


Auschwitz – den världskända porten

Det är helt förståligt om man inte vill besöka Auschwitz. Det är i alla fall en stor upplevelse om än något otroligt trist och förfärlig. Auschwitz ligger vid staden Oswiecim, väster om Krakow.  Tidigare var det en kasern, men byggnaderna blev i början på 1940 – talet ombyggda till fängelse allt eftersom tyskarna anhöll fler och fler polacker. Först 1942 blev Auschwitz ett välkänt dödsläger. Flera baracker är öppna för besökare och antalet talar ett tydligt språk. Auschwitz är ett ohyggligt ställe där historiens realiteter kryper in under skinnet på en. Gamla foton, planscher och privata ägodelar från de döda är bevis på allt fruktansvärt som hände där.

Det går en rysning genom kroppen när man träder in genom den världsberömda porten.

Klicka för större bild


Barackerna med de dödas privata ägodelar

Tillsammans med en guide besöker man flertalet av de baracker som fångarna bodde i. Här finns planscher, foton och massvis med information och privata ägodelar från de döda.
Det estimerade antalet fångar i Auschwitz tros vara 1,3 miljoner. Här av var det 230 000 barn. De som inte sändes direkt till gaskamrarna kom till arbetsläger och levde under helt omänskliga förhållanden som många av dem inte överlevde. Det är ganska få exempel på folk som gjorde uppror. De hade inte en chans.

Klicka för större bild


Birkenau – ett dödsläger

Birkenau var det största av de mer än 40 läger som utgjorde hela Auschwitz komplexet. Det öppnade som en filial till Auschwitz i mars 1942 och tjänade primärt som ett center för utrotningen av judarna. De flesta, omkring 90 % - av offren i koncentrationslägren i Auschwitz dog i Birkenau. I januari 1945 gjorde tyskarna allt för att utplåna alla bevis på deras mänskliga utrotning i Auschwitz. De lyckades lyckligtvis inte med det.

Det kan rekommenderas att hålla resten av dagen fri när man har besökt Auschwitz.

Klicka för större bild


Wielisca – en stor upplevelse

Tretton kilometer sydöst om Krakow hittar man den 700 år gamla saltgrottan som är en stor upplevelse även om man bara ser 4,5 km av de 300 km underjordiska gångarna. Man börjar med att gå ner på 64 meters djup. Har man svårt att gå kan man åka hiss. Härifrån upplevs tre nivåer innan man når 135 meter ner under jorden.

Klicka för större bild


Underjordiska kanaler

Man går i de underjordiska gångarna, men de är breda och belysta så det är inte särskilt klaustrofobiskt, så länge man inte lider mycket av klaustrofobi. På flera ställen finns rum med musik och animationer.

Klicka för större bild


Påven och fler andra kändisar i salt

Guiden berättar om historien och det liv som arbetarna här levde. Här finns skulpturer gjorda av salt bl.a. av Kopernikus och Johannes Paul den II (som var Polack). Här finns också konstgjorda sjöar, en sporthall, ett sanatorium, ett postkontor och några kyrkor.

Klicka för större bild


Den mest imponerande kyrkan

Den största upplevelsen är utan tvekan Kinga kyrka från 1896. Kyrkan är 12 meter hög och 55 meter lång. Här hålls både gudstjänster, bröllop och koncerter. Allt i denna kyrka är tillverkat av salt. Golvet, altaret, ljuskronorna. Den är helt enkelt mäkta imponerande.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt