Housecar

CampingSverige.se

15.4.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Portugal: Camping i Braga – portugisiska Rom

Braga är en överraskningarnas stad med stora sevärdheter inom katolsk kyrkokonst och religiösa begivenheter. Staden visar att Portugal har mer än långa vita stränder.

Den historiska stadskärnan i Braga

Den historiska stadskärnan i Braga


Braga är en stad i norra Portugal och har status som pilgrimsstad till helgedomen Bom Jesus. Den är Portugals tredje största stad med 155 000 invånare (2010).

Staden har under århundraden varit oberörd av de rikedomar som upptäcktsresande under medeltiden medförde till andra delar av Portugal.

Braga har mer än 2 500 års historia bakom sig, och är en av de äldsta kristna städerna efter Jerusalem och Rom. Staden har genomgått en så stor kulturell utveckling att den blev kallad “Det portugisiska Rom” och Ärkebiskoparnas Stad.

I regionen nära Braga hittar man de så kallade ”castros” eller tillika bebyggelser på högt liggande platser. Staden var redan bebodd under keltisk tid.

Kelterna hette på sitt eget språk ”Bracari” och detta härrör stadens namn ifrån. År 250 f.kr. var året då staden erövrades av Romarna som kallade den Bracara Augusta, till ära av kejsare Augustus.

Det världsberömda Café A Brasil på ströget i Braga i dag

Det världsberömda Café A Brasil på ströget i Braga i dag


De fem romerska vägarna

Bracara Augusta var mötesplatsen för fem viktiga romerska vägar. Av dessa gick en till det nuvarande Santa´rem, en annan till Lissabon, en tredje till Mérida (Spanien), den fjärde till Astorga (Spanien) och slutligen den sista till Gerês. Det gick också mindre vägar till Chaves, Tui (Spanien och Caminha.)

Under det 5.e århundradet invaderades det romerska imperiet av barbarerna. Omkring 419 e.kr. besatte sueverna Galicien och Braga som blev rikets politiska och intellektuella huvudstad, i ett område som sträckte sig så långt som till floden Tejo i söder.

Senare kom goterna, efterföljda av visigoterna (en av goternas huvudstammar), som dominerade staden och området i mer än 300 år. Det var på den tiden St. Martin af Dume blev biskop av Braga och han var en av de mest betydelsefulla förmedlarna av kristendomen i Västeuropa.

Maurerna intog den Iberiska halvön som efter erövringen 715 e.kr. plundrades och nästintill raserades. Tjugofem år efter erövrade Don Afonso, den katolska kungen av Oviedo i Asturien staden från maurerna, även om den senare blev mål för flera mauriska angrepp.

Portugisiska bröllop i katedralen Bom Jesus

Portugisiska bröllop i katedralen Bom Jesus


Braga i dag

I dag är Braga vid sidan av sina utbildningsinstitutioner en levande industristad med en stadskärna anpassad till moderna tider, utan att det har gått ut över det historiska.

En genomgående huvudled har lagts under staden, så att man inte märker av den pulserande trafiken. De tidigare så belastade huvudgatorna är nu en fredlig oas fylld med gröna träd och blommor, och det har på inget sätt gått ut över affärslivet. H M, Gucci, Nike – ja, alla varumärken har deras specialbutiker.

De gamla historiska gatorna myllrar av caféliv, fantastiska fontäner som sörjer för en svalkande atmosfär.

Nordiska gäster är sällsynta men trots det har turistkontoret broschyrer på både danska och svenska.

Monumental trappa upp till pilgrimskatedralen i Bom Jesus

Monumental trappa upp till pilgrimskatedralen i Bom Jesus


Bom Jesus (Vår gode Jesus)

Speciellt under de katolska helgdagarna översvämmas Braga av en härskara religiösa pilgrimer som allihop söker sig till det närliggande religiösa centret Bom Jesus som ligger på en höjd över staden.

Det officiella namnet är Bom Jesus do Monte. En väldig trappa med över 600 steg tar dig upp till katedralen, på små avsatser undervägs har det installerats små kapell, innehållande religiösa motiv från Jesus liv.

Katedralen är ett mästerverk i barock stil från 1800- talet, det samma gäller den monumentala trappan och klostret vid sidan av kyrkan.

En stor park omringar katedral och kloster. Har man inte krafter att bestiga trappen kan man ta tandhjulsbanan, eller köra upp i bil till staden som ligger bakom katedralen. Utsikten från katedralens piazza och neröver Braga är fantastisk.

Bananträd på Parque de Campismo

Bananträd på Parque de Campismo


Campingplatsen Parque de Campismo

Trots den stora tillströmningen av religiösa turister har staden endast en mindre campingplats som ligger i svårtillgänglig terräng med massor av terrasser.

Dessa kan dock enbart användas av tältcampare. Husbilar och husvagnar hänvisas till det plana området vid receptionen.

Tältcampare kan njuta av rikligt med skugga, där övriga platser endast har begränsat med skugga. De sanitära installationerna har låg standard och det borde en så förnäm stad göra något åt.

Campingplatsen är granne till stadens fotbollsstadium, vars klubb spelar i Champions League. En annan granne är det kommunala badhuset som camparna har gratis entré dit.

Parque de Campismo är ansluten till ACSI-ordningen. Det talas engelska på platsen och porten låses under natten. Det är uppsikt över platsen dygnet runt.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt