Housecar

CampingSverige.se

12.8.12

Av: Frank Skaufel Fotograf: Bigfoto.com
Dela
 

Portugal: Platser du bör se i Lissabon

Lissabon är staden för dig som gärna åker dit det erbjuds annat än Lindex, Waynes Coffé och ICA. Portugals huvudstad är platsen där människa möter kultur, arkitektur och stadsplanering på sitt alldeles speciella sätt.

Klicka för större bild


Trikk 28

För endast tio kronor tar trikken dig med på en klättertur upp till stadens höjder, och genom små trånga passager.

Längs vägen mötes man av otaliga hinder i form av mötande trafik, turister och felparkerade bilar. Men var inte orolig - du kommer fram, precis som trikk nummer 28 har gjort i över hundra år.

Klicka för större bild


Ta på promenadskorna

Hoppa av och ta på promenadskorna! Promenera runt i de otaliga små pasagen i Lissabons centrum. De trängsta passar dig dock inte om du lider av utpräglad klaustrofobi.

Några passager är så branta att klätterutrustning behövs. Se också upp, bokstavligt talat, för husmor som är i färd med att hänga upp familjemedlemmarnas nytvättade kläder.

Klicka för större bild


Praça Commercio

Praça Commercio är en av de vackraste öppna platserna i Europa. Byggnaderna runt platsen har tidigare hyst kungar, bibliotek och regeringskontor.

Mitt på platsen står en staty av kung Jose I. På Praco do Commercio ligger också Lissabons äldsta kafé, Martinho da Arcada.

Avenida da Liberade

Avenida da Liberade är Lissabons paradgata. Gatan anlades mellan 1879 och 1882 och är inspirerad av Champs Elysées i Paris.

Brostenarna är svarta och vita, något som gör gatan mycket elegant.

Flismuseet.

Flismuseet.


Kakelmuseet

Portugiserna älskar kakelklädda väggar och golv och många byggnader har en utsmyckning som kan beröra vilken skandinav som helst.

Får du inte nog av kakel i stadsbilden rekommenderas kakelmuseet som ligger centralt i Lissabon.

Baccalao

…eller bacalhau som det heter på Portugisiska. I Norge delar de klippfisken i bitar och doppar den i någon variant av tomatsås. I Portugal finns hundratals olika versioner.

Karsten Alnes, författaren som skrev en egen bok om staden, har bacalhau a braz som en av sina favoriter. Rätten består av strimlad klippfisk serverad med ägg, lök och potatis.

Portvin

Skandinaverna korkar upp en cognac som avec. I Lissabon lär du dig att den franska specialiteten kan bytas ut mot det söta portugisiska vinet.

Du tror det inte förrän du  ser det, men det är värt ett försök.

Belemstårnet.

Belemstårnet.


Torre de Belem

Belemstornet är byggt i en unik portugisisk stil präglad av rik utsmyckning av navigationsinstrument och exotiska djur.

Ursprungligen stod tornet mitt i älven och fungerade som en utgångspunkt för expeditioner, och var en symbol under storhetstiden i Portugals sjöfartshistoria.

Fado

En resa till Lissabon utan att uppleva Fado- musik är som att äta jordgubbar utan grädde. Fado betyder öde och texterna handlar om smärta, längtan och förlorad kärlek. Även om man inte förstår ett dyft av vad de sjunger, berörs man av musiken.

Styr undan de kommersiella fadorestaurangerna och uppsök hellre en av de traditionella klubbarna.

Klicka för större bild


Praca dom Pedro IV

eller Rossiotorget är själva centrum i Lissabon. I ena änden hittar du Teatro Nacional Dona Maria II. Nationalteatern är en vacker nyklassisk byggnad från mitten av 1800- talet.

Rossiatorget omges för övrigt av flera kaféer med uteservering. Två av de allra mest kända är Pasteleria Suica och Café Nicola. Båda har mycket besök av både turister och lokalbefolkning.

Klicka för större bild


Här kan du bo

Turen till Portugal i husbil eller med en husvagn kan vara dryg. Men du behöver inte vara rädd för att inte hitta någon lämplig plats att parkera fordonet på. I hela Portugal finns ett stort urval av campingplatser.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt