Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

13.12.15

Av: Jea Jonsson Fotograf: Polismuseet
Dela
 

Spännande utställningar på Polismuseet

Polismuseet i Stockholm var länge stängt för allmänheten. Numera finns utställningarna i en byggnad vid Tekniska museet som besöks fler än 56 000 besökare varje år.

En helt unik polisbil – en Packard, en av sevärdheterna som visas på Polismuseet.

En helt unik polisbil – en Packard, en av sevärdheterna som visas på Polismuseet.


Hur duktig är du på att utreda ett brott? Är du ett tillförlitligt vittne? Sådant kan besökare få svar på flera interaktiva stationer på museet. Den avdelningen är den kanske mest populära bland yngre besökare. Men spännande är också en hel våning med en historisk tillbakablick.

Visste du till exempel att de första poliserna gick på linje? Det innebar att de patrullerade på ett sätt så att medborgarna säkert visste var de kunde hitta en konstapel om något inträffade. Här kan man också se hur kommunikationen fungerade mellan poliserna i tjänst. Hur utvecklingen har varit från visselpipan till det nu använda kommunikationssystemet Rakel ges en bra pedagogisk bild.

Paraduniform från 1890-talet. Finns att beskåda i utställningen Passar Uniformen?

Paraduniform från 1890-talet. Finns att beskåda i utställningen Passar Uniformen?
Fotograf: Eva Tov


Gammalt och nytt

Efter att ha patrullerat till fots, vilket naturligtvis inte var särskilt effektivt vid utryckningar, kan man stifta bekantskap med en unik Packard polisbil som fick radiopolisen från fot till betydligt högre fart med kortare utryckningstider. Bilen är det enda kvarvarande exemplaret i hela världen av denna modell och finns att se på museet liksom en modern version av specialdesignad Volvo V70. Att få sitta in och ratta den är något som förstås också uppskattas av de yngre.

Det finns mycket att se på polismuseet och för ett besök bör man nog avsätta i vart fall ett par-tre timmar. Guidade visningar finns på lördagar och söndagar och ingår i entréavgiften. Museet ligger bredvid Tekniska museet på Museivägen 7 och är öppet tisdag-fredag kl 12-17 samt lördag-söndag kl 11-17.

Polis-porsche från 1967. Finns i Polismuseets samlingar, dock inte i lokalerna på Gärdet.

Polis-porsche från 1967. Finns i Polismuseets samlingar, dock inte i lokalerna på Gärdet.
Fotograf: Eva Tov


Årets museum

År 2009 var Polismuseet nominerat till European Museum of the year Award och Årets museum i Sverige. Det är mötet med människor som betonas i utställningarna och målet att få en dialog till stånd om polisens roll.  Uppdraget är detsamma som för polisen; att bekämpa brottslighet och öka tryggheten i samhället.

Se också...
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt