Solhem Husbil

CampingSverige.se

11.6.17

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Resa med husdjur - vad ska man tänka på?

Visst är det mysigt att ha med sig sitt djur på resan men tänk på att det finns en hel del saker att tänka på innan ni åker. För hund, katt och iller krävs exempelvis ett EU-pass då du reser inom EU.

Hunden med på semestern? Tänk på EU-pass och vaccinationer.

Hunden med på semestern? Tänk på EU-pass och vaccinationer.


Det är mycket man ska tänka på när man ska på semester, inte minst om man väljer att ha sitt husdjur med sig. Bl a måste man ta reda på vilka vaccinationer som krävs i det land man ska resa till. Marie Jury är veterinär på Väsby Djursjukhus och delar med sig av värdefulla tips inför semestern.


Marie Jury , veterinär på  Väsby Djursjukhus.

Marie Jury , veterinär på Väsby Djursjukhus.


7 saker att tänka på

•Tänk på att vara ute i god tid med att skaffa ett pass för ditt djur, då processen med giltiga vaccinationer kan ta lång tid. Märkning av ditt djur med tex chip eller örontatuering skall finnas för att få ett pass utfärdat. Olika länder kräver olika märkningar och vaccinationer.

•Ha ditt djur ID-märkt och registrerat med aktuella kontaktuppgifter till er. Om det skulle springa bort så är chansen mycket större att du återfår det om det är ID-märkt. I Sverige finns kravet att hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om hunden och om dess ägare. Katter registreras med liknande uppgifter i SKKs ägarregister eller i Sverak kattregister.

•Om ni tar bilen på semestern och ska passera igenom flera olika länder, tänk på att djuret måste ha giltig vaccination i vart och ett utav länderna, även om ni bara passerar och inte har planerat att stanna i landet. Detta kan betyda att ni måste uppsöka veterinär i landet för att t ex avmaska innan ni får resa vidare till nästa land.

•Ta reda på vart närmaste jourveterinär finns om du är på semester eller på annan ort. Det kan vara svårt att hitta rätt information om olyckan är framme.

•Åker du båt - ha alltid flytväst på ditt djur.

•Träna upp din hund att lära sig lyda kommando. Det kan rädda djurets liv vid fara.

•Ha alltid en enklare förbandslåda tillgänglig i t ex bilen och i hemmet.


Se också...
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt