Sagavägen – från världsarv till världsarv : Del 1

Följ med på vår resa längs med Sagavägen - ett äventyr från kust till kust med en lång historia, magiska upplevelser och imponerande natur.

Vi övernattar precis vid älven strax utanför Dikanäs. Där prövar vi också fiskelyckan på kvällen och tar ett morgondopp dagen därpå.

Vi övernattar precis vid älven strax utanför Dikanäs. Där prövar vi också fiskelyckan på kvällen och tar ett morgondopp dagen därpå.

Kittelfjäll och Hattfjelldal – Sagavägen

Två orter på varsin sida om gränsen mellan Sverige och Norge som i alla tider på ett eller annat sätt har haft med varandra att göra. Här har alltid funnits en länk för att byta och handla varor mellan människorna. Detta är också grunden till den handelsväg som så småningom skapade idén och ursprunget till Sagavägen. År 1967 bestämde sig några av kommunerna för att samarbeta kring en turistväg som skulle leda bilturismen från öst i Sverige till väst i Norge. Idag är det 15 kommuner som arbetar tillsammans för att göra det möjligt för alla att se sig om i detta kontrastfyllda område. I år firar vägen 50 år vilken tar dig från världsarvet Höga kusten i Sverige till världsarvet Vega i Norge.

Magnus Hedberg, turistchef Åsele kommun.

Magnus Hedberg, turistchef Åsele kommun.

Åsele marknad

Myter, sägner och magisk natur är det som gör oss nyfikna och lockar oss att göra den här resan. Vi startar i Åsele, en ort mitt i skogen mellan kust och fjäll. Här har vi stämt träff med Magnus Hedberg, turistchef. Han berättar att här samlades en gång i tiden samer, nybyggare, köpmän och statens tjänstemän till marknad. – Första gången var redan 1648 och än i dag finns det marknad i Åsele. Tredje helgen i juli samlas över 150 000 personer för att under fyra dagar befinna sig på Norrlands största folkfest.

Vi besöker Hembygdsområdet där bland annat en av länets förnämsta textilsamlingar med accessoarer finns. För den som vill stanna några dagar här finns det mycket att göra. Fisket är stort och här finns även Björnlandet, Västerbottens enda nationalpark. Efter att vi fått en bra karta över Sagavägen och lite tips tar vi in på campingen som ligger precis vid Ångermanälven.

Vi kommer till campingen ganska tidigt och tur var det, för några timmar senare var campingen full. Dessutom hade vi tur att få en av de husbilsplatser som är extra lyxig med egen uteplats och vindskydd.

Vi kommer till campingen ganska tidigt och tur var det, för några timmar senare var campingen full. Dessutom hade vi tur att få en av de husbilsplatser som är extra lyxig med egen uteplats och vindskydd.

Saiva camping

Dagen efter fortsätter vår resa på Sagavägen till Vilhelmina. Efter att vi installerat oss på Saiva camping promenerar vi bort till den gamla kyrkstaden. Denna del är den äldsta i Vilhelmina och byggdes under tidigt 1900-tal för att människorna från omkringliggande byar skulle ha någonstans att övernatta när de kom till kyrkan på helgen.

Idag huserar här en samisk hantverksbod, ett hantverkscenter, en konstateljé och en gammal handelsbod. Här hittar man också Vilhelmina museum med unika fynd från sten- och järnåldern och samisk kultur. Vår vandring fortsätter upp i kyrkbacken och vi njuter av en magnifik utsikt över orten. Väl nere i centrum igen smiter vi in på det klassiska gamla kondiset Stenmans för en kaffe och kaka.

I Dikanäs kan man vara med och baka tunnbröd i bagarstugan.

I Dikanäs kan man vara med och baka tunnbröd i bagarstugan.

Dikanäs

Efter ett gott och välsmakande stopp på M Bergmans Fisk & Vilhelmina Gårdsbutik fortsätter vår resa. Längs vägen finns det flera fantastiska platser bl a Meselefors, Rönnäs, Stalon och Gränssjöarna. Vi bestämmer oss för att stanna till i Dikanäs, en liten men livfull ort. Här kan man vara med och baka tunnbröd i bagarboden, följa med på vandring, fiska och snickra sin egen kåsa. I den välsorterade handelsboden får vi hjälp med hur vi skaffar fiskekort för den del av älven där vi har stannat till. Vi får också en trevlig pratstund med kvinnan bakom disken som visar sig komma från våra hemtrakter i Skåne, men träffade kärleken i Kittelfjäll och helt enkelt stannade kvar. Tyvärr blir det ingen fångst vid vårt fiske, men ett trevligt morgondopp blir det av innan vi åker vidare.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket