Sagavägen – från världsarv till världsarv: Del 2

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Följ med på vår resa längs med Sagavägen - ett äventyr från kust till kust med en lång historia, magiska upplevelser och imponerande natur.

Ett troll visar vägen längs Sagavägen.

Ett troll visar vägen längs Sagavägen. Att i sakta mak ta sig fram längs med Sagavägen är helt rätt. Rastplatserna är väl markerade och ligger alla otroligt vackert. Här är det lätt att stanna till för en fika eller en promenad. På flera av rastplatserna finns det Sagostigar som berättar om sägner och myter i området. Bli inte förvånad om du får syn på ett troll eller rentav en vittra i skogen!Nu märker vi att naturen börjar förändras. Fjällen blir högre, skogarna mindre och så fort vi kommer in på de norska vägarna förändras även vägarna. De smalnar av men det finns många mötesplatser så även vi som kör en stor husbil kan kryssa oss fram när det blir möte. Vi når Hattfjelldal en sen kväll och stannar till på en spartansk, men mycket trevlig camping. Det stora målet för många som besöker dessa trakter är Hatten. Ca 15 km öst om staden ligger parkeringen där man sedan når leden som går upp till den kända toppen Hatten.

Mosjöen sedd från andra sidan

av Vefsnafjorden.

Mosjöen sedd från andra sidan

av Vefsnafjorden. Kulturstaden MosjøenVi befinner oss fortfarande i den del av Nordnorge som inte har någon kontakt med havet, men när vi närmar oss Mosjøen börjar vi förnimma doften av hav i luften. Vi tar in på Mosjøen camping som ligger precis i utkanten av staden. På cykel tar vi oss sedan ner till den gamla delen av staden. Att promenera längs med Sjögata är som att resa tillbaka i tiden. Här har det bedrivits handel sedan 1700-talet och görs fortfarande idag. Mosjøen är en kulturstad som under sommaren sjuder av liv och rörelse. Många är de konstnärer som kommer hit och spenderar sommaren i den vackra gamla historiska staden med sin fridfulla och uttrycksfulla vy över fjällen och Vefsnafjorden. Är man sugen på en promenad eller cykeltur kan man ta vägen över den gamla bron till andra sidan fjorden. Här kan man följa promenadstråket som går längs med fjällets fot ner till en liten badstrand. Att bara sitta där i solen och titta på vattnet är en upplevelse i sig.

Bebyggelsen är pittoresk och utsikten över Vefsnafjorden är vacker och stämningsfull.

Bebyggelsen är pittoresk och utsikten över Vefsnafjorden är vacker och stämningsfull. Berget DönnamannenEfter två nätter fortsätter vår resa mot havet och Helgelandskusten. Via Helgelandsbron kommer vi fram till Sandnessjöen. Här tar vi en båt ut till ön Dönna. Att köra runt ön tar inte mer än någon timme och ön är väl värd att se. Här får vi även syn på det fantastiska berget Dönnamannen. För den som har ork och tid kan man vandra upp på berget och får då även en oslagbar utsikt över öarna. Från Dönna kör man sedan över en bro till ön Heröy, här stannar vi över natten. Vi möter ett norskt par på platsen och tillsammans står vi vid kusten och fiskar. Efter en stund får vi upp ett antal fina makrillar som får bli kvällens middag. En lyx när man befinner sig längs med kusten i Norge är just all fisk man förhållandevis enkelt får upp!

Den stora

Den stora ”salen” bildar ett hål genom berget på Torghatten. Spektakulära TorghattenFrån Heröy går två båtar till fastlandet. Här gäller det att kolla upp tider så att man inte missar båten, vilket kan innebära ett antal timmars väntetid. Vi tar båten från Heröy till Forvik, kör sedan ca tjugo minuter för att hinna med nästa båt mellan Anddalsvågen och Horn. Härifrån är det sedan bara en halvtimmes körtid till Brönnöysund, en livlig centralort för regionen. Här lägger Hurtigrutten till dagligen och det är en fröjd att se när båten kryssar sig in i det smala sundet. Men den stora attraktionen är Torghatten, det spektakulära fjället med hål tvärs igenom. Vägen upp till Torghatten tar en halvtimme och även om det sägs att det är en enkel tur upp så är det på sin plats att ha rejäla skor och gärna en flaska vatten med sig. Vägen upp är brant och stenig, men värd varenda sekund när man väl kommer upp till toppen. Här har man en fantastisk utsikt och det är fascinerande att stå vid hålet och inse vad naturens krafter kan skapa. Vi har nu kommit till slutet av resa längs Sagavägen och det är med stor glädje vi tänker tillbaka på dessa tio dagar. Med storslagen natur, hav och historia har vi fått uppleva mer än vi trodde och vi kommer gärna tillbaka.Läs mer om camping i Norge på CampingSverige.seLäs mer om camping i Sverige på CampingSverige.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket