Husbil365

CampingSverige.se

5.12.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Säkerhetstips i fjällen

Det har fallit en hel del snö i den svenska fjällvärlden redan vilket är jätteroligt för alla oss snöälskare. Men nu under försäsongen är det också viktigt att man har lite extra respekt för naturen. Både för markägare vars mark lätt kan bli förstörd men inte minst för din egen säkerhet.

Var försiktig när du ger dig ut på tur i fjällen.

Var försiktig när du ger dig ut på tur i fjällen.
Fotograf: Karl Vertergård/Destination Vemdalen


Vi har fått mycket nysnö men det har ännu inte satt sig vilket gör att man lätt går igenom snötäcket. Tjälen har inte satt sig ordentligt i marken ännu. Det medför stora risker om du som skidåkare eller skoteråkare ger dig ut på fjällen. Bland annat så har isarna på tjärnar och sjöar inte satt sig än och är därför inte säkra att ge sig ut på. Det är också viktigt att poängtera att du inte är säker bara för att någon annan gett sig iväg innan. Du åker alltid ut på isar på egen risk.

Tjälen har inte satt sig ordentligt i marken ännu. Det medför stora risker om du som skidåkare eller skoteråkare ger dig ut på fjällen.

Tjälen har inte satt sig ordentligt i marken ännu. Det medför stora risker om du som skidåkare eller skoteråkare ger dig ut på fjällen.
Fotograf: Jocke Lagerkrantz


Snöskoterrådet har tagit fram några säkerhetstips:

• Åk inte ensam!
• Håll koll på vädret!
• Lämna en färdplan!
• Kör nykter! Samma gräns som för bil gäller (0,2 promille).
• Undvik lavinfarliga platser (t ex under brantare sluttningar, hängdrivor och lä-sidor)!
• Undvik platser med risk för svag is på sjöar och vattendrag (t ex vid uddar, in- och utlopp)! Observera att du alltid kör  över is på egen risk, och att skoterleden inte går över isen. På isen kan det möjligen vara ruskat, men det är ingen garanti för att isen håller.
• Håll koll på var du är med karta och kompass (och ev. GPS).
• Ta på dig hjälm och varma kläder – tänk på kyleffekten!
• Ta med personlig säkerhetsutrustning för dig och din skoter (extra variatorrem, verktyg, reservbränsle, spade, lavinsond, sändare (transceiver), vindsäck m.m.)
• Ta med telefon eller annan sambandsutrustning (men lita inte på att du har täckning överallt).
• Om du ska ut på sjö eller hav, se alltid till att ta med isdubbar och gärna flytoverall – och kör aldrig över is med passagerare under stängt pulka-kapell!

Fakta Vemdalen

Destination Vemdalen är en året runt destination. Området är känt som en stark skidort med 35 liftar och 58 nedfarter. Området är snösäkert med tidig öppning oftast i början av november. Under barmarksperioden besöker turister Vemdalen framförallt för naturupplevelser och aktiviteter så som vandring, golf, cykling, fiske och ridning. Avståndet till Stockholm är 48 mil.
Området sträcker sig från Klövsjö/Storhogna till Björnrike och har 18 000 bäddar av god kvalité. Det finns allt från enklare boenden i form av vandrarhem och camping, hotell och lyxiga stugor och lägenheter. Det finns många boenden för stora grupper eller generationsboenden.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt