CampingSverige.se

29.10.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Saltströmmen - världens starkaste malström

Världens starkaste malström finns i Nordnorge och är en upplevelse utan dess like. Malströmmen är så stark att det kan skapas virvelströmmar som är fem meter djupa och upp till tio meter i diameter.

Utsikten över strömmen är slående när man står under bron.

Utsikten över strömmen är slående när man står under bron.


Saltströmmen är världens starkaste malström och flyter mellan öarna Knaplundøya och Straumøya i Nordnorge. Tidvattenströmmen uppstår när tidvatten förflyttas mellan Ytre Saltenfjord och Skjerstadfjorden. Tidvattnet påverkas av månen och därför förändras tiden då det är flod eller ebb varje dag. Den största skillnaden mellan ebb och flod sker i under mars månad. Enklaste sättet att ta reda på när det är som högst flod är att kolla tidvattenstiderna på nätet eller med turistbyrån i staden.

Strömmen är tre km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred.

Strömmen är tre km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred.


Världens bästa sportdykning

Strömmen är tre km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred. Den maximala hastighet som uppmätts är omkring 22 knop (40 km/t). Fyra gånger om dygnet passerar här 372 miljoner kubikmeter vatten. Saltströmmen har av National Geographic blivit utsedd till en av världens bästa platser för sportdykning. Orsaken är den stora artrikedom bland växter och djur som finns i strömmen.

Under bron ställer sig många för att fiska och hoppas på turen att dra upp en och annan torsk.

Under bron ställer sig många för att fiska och hoppas på turen att dra upp en och annan torsk.


Hälleflundra

Den mest magiska platsen i strömmen är under bron som förbinder öarna. Här under ser man den kraft som sker när det bildas strömmar mellan ebb och flod. Det är även här många ställer sig för att fiska och hoppas på turen att dra upp en och annan torsk. Men det är inte bara torsk man kan fiska här. Har man tur kan man exempelvis få hälleflundra. Den största hälleflundran som fångats från land här var på otroliga 22,7 kg! Vill man inte stå på land och fiska kan man åka med ut på någon av alla de arrangerade fisketurer som går ut i havet eller så hyr man en egen båt och ger sig ut. Man kan även åka på sightseeing för att titta på strömmen och har man tur får man även syn på en och annan havsörn som svävar över havet.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt