Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

17.7.17

Av: Daniel Andersson Fotograf: Kabe
Dela
 

Semesterprojektet som växte till ett börsbolag

År 1958 byggde Kurt Blomqvist en husvagn till sin familj. Sextio år senare leder hans svärson Alf Ekström ett börsnoterat företag som omsätter två miljarder kronor. – Det har varit en makalös resa, säger han.

1950-tal. Första modellen hette Komet 250 och kostade 3800 kronor.

1950-tal. Första modellen hette Komet 250 och kostade 3800 kronor.


År 2016 gjorde Kabe sitt bästa år någonsin med en vinst på 133 miljoner kronor. Efter nyanställningar sysselsätter bolaget en bit över 600 personer på anläggningen i Tenhult och börsanalytikerna spår fortsatt värdeökning för Kabe-aktien.
– Vi har ett uppsving på alla fordonstyper, men i synnerhet på helintegrerade husbilar i prisklassen 1-2 miljoner, säger vd Alf Ekström.
Han anger en långsiktig och målmedveten strategi som orsak till dagens framgångar.
– Vi har gjort enorma satsningar de senaste 15 åren, bl a breddat husvagnssortimentet och satsat stort på husbilar.  

Alf Ekström, vd för Kabe sedan 1995.

Alf Ekström, vd för Kabe sedan 1995.


Ny husbilsfabrik

Nyligen investerades 50 miljoner i en ny produktionslinje för husbilar.
– Det är framför allt sandwichpaneler som ska tillverkas i den nya fabriken. Maskininvesteringarna görs till limnings-, pressnings- och fräsningsarbeten, förklarar Alf Ekström.
Den nya fabriken frigör yta i den befintliga anläggningen vilket möjliggör en ny produktionslinje för husbilar.
– Vi kan nu ha separata linjer för helintegrerade och halvintegrerade husbilar. En stor fördel eftersom arbetsprocessen skiljer sig åt, säger Alf.

Kurt Blomqvist vid ritbordet.

Kurt Blomqvist vid ritbordet.


Kreativ konstruktör

Men allt började alltså med att grundaren Kurt Blomqvist byggde en husvagn, en vagn han aldrig ens hann använda. Grannen ville nämligen köpa den. Det fick han, så Kurt byggde en ny husvagn. Sedan fortsatte han att bygga husvagnar och det gjorde han i stort sett fram till sin död 2011, 86 år gammal.
– Kurt var en kreativ konstruktör och en duktig entreprenör, vilket gjorde att Kabe var först med t ex isolering, dubbla fönster, vattenburen värme och flexibel inredning, berättar Alf.
Fortfarande ligger Kabe i framkant med sin teknikutveckling, nyligen vann man t ex ett prestigefullt pris för manöverpanelen Smart D som övervakar bl a batteri, belysning och temperatur.

2017. Kabe tillverkar ca 700 husbilar per år.

2017. Kabe tillverkar ca 700 husbilar per år.


Kundanpassning

Kabe har hög självförädling och tillverkar i stort sett all inredning och kablage själva.
– Utmaningen är att serietillverka kundanpassade produkter. Vår framtid ligger i att skräddarsy fordon utifrån kundens önskemål, säger Alf.
Under sina 35 år i företaget, varav 22 som vd, har han upplevt både upp- och nedgångar.
– Jag har haft en bra resa. Det är stimulerande att vara med och utveckla en verksamhet, drivkraften är att hitta och genomföra förbättringar.
I förbigående antyder han att det väntar stora och spännande modellnyheter inom kort, men mer än så får jag inte veta.
– Du får se på Elmia. Det kommer i alla inte att gå obemärkt förbi, så mycket kan jag säga, avslutar Alf Ekström hemlighetsfullt.

Från fabriken på 60-talet.

Från fabriken på 60-talet.


Om namnet

Kurt Blomqvist ville egentligen att företaget skulle heta Kåbe, efter initialerna KB i hans namn. Namnet var upptaget så då strök han prickarna, men Kabe var för likt ett annat företagsnamn. Kurt registrerade istället namnet Karosseri AB Elit, vars förkortning du säkert kan räkna ut. Numera heter moderbolaget Kabe AB.  

Så här firar Kabe 60 år

Den 17-20 augusti intar Kabe Elmia i Jönköping tillsammans med kunder och återförsäljare. Över 2000 campare beräknas komma. Kabe ger en exklusiv av alla modellnyheter inför 2018 och bjuder dessutom på högklassig underhållning från bl a Charlotte Perrelli, Barbados och Lena Philipsson. Det blir även fabriksvisning, middag, dans, stand-up och ett jubileumsfyrverkeri.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt