Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

25.7.09

Av: Frank Skaufel & Camilla Aarsrud Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Silkeborg.com
Dela
 

Silkeborg – Danmark från högre höjder

För många förknippas Danmark med långa stränder, blåst och golfbanor. Besöker du Silkeborg är upplevelserna fler, annorlunda och inte minst så föregår de på högre höjd.

Klicka för större bild


Endast en timme från Legoland kan man uppleva ett Danmark som är mer speciellt än vad gemene man är van vid. Staden ligger i ett område där de högsta ”fjälltopparna” ligger omgivna av vackra insjöar, vilket skapar natur i särklass.

Utanför Silkeborg kan man se ut över några av Danmarks högsta toppar och största skogar från en 44,8 meter hög klättermast. Masten var Danmarks högsta träd tills det blåste ner under en storm 2001.

Då fick klättraren Ralf Tilsted Søndergaard idén om att göra en klättermast av trädet. Trädet sågades upp i tre delar, som fick klätterhandtag påskruvade, trädet sattes ihop igen och restes på nytt. Nu kan den som vill komma och klättra i trädet, och inte minst utfordra sin höjdskräck.

För alla

Många fruktar höga höjder men faktum är att denna klättermast är något som de flesta klarar av. Den yngsta som någonsin har klättrat till toppen var en fyra årig flicka, äldst var en 82 årig man. Rekordet att nå toppen på är två minuter och 4 sekunder. Att slå det är något för proffsklättrare, men du har i alla fall chans att slå ditt eget personliga höjdrekord.

Om man önskar kan klättringen kombineras med mountainbike och en tur på Himmelbjerget.

Många företag åker hit. Då ordnar vi tävling och det brukar bli kul. Dessutom passar upplägget för i stort sett alla från åtta år och uppåt, säger Tilsted Søndergaard som är ansvarig ledare för klättermasten.

Priserna varierar efter hur många instruktörer och utövare som skall klättra. För en familj på fyra kostar en timmes upplevelse 900 danska kronor (2009).

Himmelbjerget

Många tror Himmelsbjerget är Danmarks högsta fjäll, men det stämmer inte. Himmelbjerget är med sina 147 meter över havet faktiskt bara nummer tio i raden. Likväl är det vackert landskap man kan se från berget. Från toppen har man utsikt över både vatten, skogar och åser. Det finns fler monument på Himmelbjerget, men det mest synliga är det 25 meter höga tornet. Tornet är ett minnesmärke över kung Frederik den 7e som den 5 juni 1849 gav danskarna deras grundlag. I området runt Himmelbjerget finns många vackra idylliska vandringsleder.

Med ”Hjejlen”, världens äldsta ångfartyg, som dagligen seglar på Silkeborgssjöarna kan du ta vattenvägen ända från Silkeborg till Himmelberget.

Klicka för större bild


Danmarks tio högsta fjäll

Danmarks mest kända topp Himmelsberget kommer på tionde plats. Tidigare delade Møllehøj och Ejer Bavnehøj förstaplatsen men efter de senaste mätningarna innehar Møllehøj den prestigefylla förstaplatsen ensam. Här är listan på Danmarks högsta naturliga toppar:

170,86 meter: Møllehøj, Jylland
170,77 meter: Yding Skovhøj, Jylland
170,35 meter: Ejer Bavnehøj, Jylland
170,08 meter: Lindebjerg, Jylland
169,44 meter: Vistofte, Jylland
162 meter: Rytterknægten, Bornholm
157 meter: Rye Sønderskov, Jylland
153 meter: Them Bavnehøj, Jylland
148 meter:Sorring Loddenhøj, Jylland
147 meter:Himmelbjerget, Jylland

Färskvattensakvarium

På campingturen händer det att fiskespöet tas fram, men att studera fiskarna i vattnet har också sin charm. Danmarks enda färskvattensakvarium, Aqua Ferskvattens Akvarium som ligger mitt i Silkeborg centrum, erbjuder den möjligheten. Centret har 20 – 25 olika fiskearter och utöver dem kan man se djur som utter, tvättbjörn, mink, sumpbäver, olika krypdjur, fåglar och insekter.

Klicka för större bild


Fotbollsgolf

Du spelar kanske golf eller fotboll? Med fotbollsgolf kan du kombinera de två sporterna. I Silkeborg ligger det en 18 håls fotbollsgolfbana där hela familjen kan spela. Det är en annorlunda och kul familjeaktivitet. Aktiviteten är självbetjänt. All nödvändig utrustning finns på platsen och betalning görs via en självbetjäningstjänst. Här finns också sandvolleybollplaner och andra aktiviteter. Önskar man att laga sin egen mat finns grillområde.

Kanot

Inlandsorten Silkeborg har något så sällsynt som en hamn. Förutom att äta stadens bästa glass erbjuder glasskiosken i hamnen uthyrning av båtar och kanoter. Genom att hyra kanot eller kajak och paddla på Danmarks längsta älv, Gudenån, kan man njuta av stillheten från vattnet. Kanoten kan hyras så många dagar man önskar.

En timme kostar åttio danska kronor och 300 DKK för en dag (2009). Längs älven finns många övernattningsställen och det finns mysiga platser att stanna och äta sin matsäck på längs älven. Önskar man att slå två flugor i en smäll kan man paddla kanot till färskvattensakvariet.

Klicka för större bild


Historik

Svostrup Kro är en av Danmarks finaste krogar och är absolut värd ett besök. Den ligger idylliskt längs älven Gudenån en bit från Silkeborgs centrum och har en mycket mysig trädgård. Det är som att komma 100 år tillbaka i tiden.

Rummen är individuellt inredda och charmerande med antika möbler och föremål. Det antika är genomgående för hela krogen och alla föremål har samlats in från gårdarna runt krogen under 25 års tid.

Maten på krogen är mycket god och man kan beställa allt ifrån dansk husmanskost till mer moderna rätter. Krogen har många besökande så det är bäst att reservera bord i förväg om man tänker äta där.

Silkeborg

Silkeborg är en mellanstor stad med 87 000 invånare. Staden ligger ungefär en timmes bilväg från Billund flygplats och Legoland. Silkeborg har det största sammanhängande skogsområdet i Danmark och i staden finns många caféer, restauranger och uteställen.

Det finns ett otal campingplatser i området runt Silkeborg.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt