Skåne på väg att bli Sveriges Provence

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

På Söderslätts sluttningar utanför Anderslöv har familjen Hansson odlat vindruvor sedan 2003. Närmare 20 000 plantor hämtar här sin näring från den bördiga marken vilket återspeglas i vinernas färg, doft och smak. – Det skånska klimatet är den stora utmaningen, men samtidigt det som ger vårt vin dess speciella karaktär, säger vinbonde Håkan Hansson.

Håkan och Lotta i de vidsträckta vinodlingarna. Just

här i den lilla dalen kan solen gassa riktigt mycket.

Håkan och Lotta i de vidsträckta vinodlingarna. Just

här i den lilla dalen kan solen gassa riktigt mycket. Längs slingrande vägar tar vi oss fram till vårt mål för dagen, Hällåkra Vingård. Håkan Hansson, en av ägarna, tittar fram bakom huset och välkomnar oss. Vi går in genom de stora glasdörrarna till Vinoteket och möts av ett gemytligt rum med långbord och udda stolar. Hit kommer gäster för att äta gott och provsmaka gårdens viner. – Ibland har vi bokningar för två som vill ha ett eget bord. Men ju längre det går på kvällen desto närmare brukar dessa personer dra sig till de andra vid långborden. Mycket för känslan det är att lära känna och umgås med nya människor i en unik miljö, säger Håkan Hansson. Genom ett stort fönster skymtar produktionslokalen med vintunnor på rad och utanför breder trädgården ut sig i all sin prakt.

Viner från Hällåkra Vingård.

Viner från Hällåkra Vingård. Dags att provsmakaHällåkras provsmakningar är mycket populära. På köpet kommer härligt sällskap av ägarna som gärna går omkring och berättar om vinet och maten. – Vi har inga strikta provningsregler utan jag berättar om det som serveras, sedan är det upp till gästerna själva att prova, smaka och diskutera, säger Håkan Hansson. Som genom ett trollslag dukar han och hans hustru Lotta fram vinglas och vinflaskor. Under en stund av andakt provsmakar vi det vita vinet Solaris, rosévinet på Pinot Noir och det röda dessertvinet. Alla vinerna har en tydlig ton av syra. Men tillsammans med smaker som örter, vinbär, gröna äpplen och citron känns det bara helt rätt. Dessertvinet är tacksamt osött, det vita vinet friskt och fruktigt. Rosévinet en sanslös njutning som för tankarna till ljuva sommarkvällar. – Tänk dig en bit grönmögelost eller en bit ostkaka med hallonsylt som serveras till dessertvinet, säger Lotta Hansson. Och jag kan bara hålla med!

Går man från huset längs vinstigen når man efter en vacker promenad ut till vinodlingarna på Hällåkra Vingård.

Går man från huset längs vinstigen når man efter en vacker promenad ut till vinodlingarna på Hällåkra Vingård. GallringSolen spricker fram genom molnen och vi ger oss ut i trädgården, ner till dalen där vinstockarna är planterade. Från huset och genom trädgården slingrar sig Vinstigen förbi en vacker sänka, uppför en trappa och ut till dalen där rad efter rad med vinstockar står planterade. Ute bland vinstockarna går Joakim omkring och njuter i solen. Nu är det tid att välja ut vilka av vinrankorna som ska sparas och vilka som ska gallras ut. Sedan fästs de utvalda rankorna upp i en förutbestämd ordning så att rätt mängd druvor kan växa. – På så sätt kan vi bättre styra syran och sockerhalten, säger Joakim när han tittar bort för en kopp kaffe. Vi lämnar gården med många nya intryck och med en fast övertygelse om att hit ska vi definitivt komma igen. En sommar- eller höstkväll när solen värmer och vi kan njuta av vin och mat tillsammans med värdparet och övriga gäster.

Håkan (till höger) från Hällåkra Vingård och sommelieren Carl (till vänster) inspekterar det ofiltrerade innehållet i flaskorna.

Håkan (till höger) från Hällåkra Vingård och sommelieren Carl (till vänster) inspekterar det ofiltrerade innehållet i flaskorna. Varför starta en vingård just i Skåne?– Det var mest en slump, ett hobbyprojekt som startade runt 2003 när vi tog över gården från mina föräldrar. Vi satte ett antal plantor och tänkte det kunde vara en skoj. Men sedan blev vi allt mer intresserade och fick kontakt med några skånska vinpionjärer. Det visade sig också att i vår mark var särskilt gynnsam för vinodling. Vad är den största utmaningen?– Utan tvekan klimatet. Samtidigt är det just klimatet som ger vårt vin dess speciella karaktär. Att lära oss hur våra druvor fungerar har också ställt stora krav. Hur blev ni en kommersiell vingård?– När vi förstod att detta skulle bli mer än en hobbyverksamhet tog vi kontakt med Bo Jörgensen som är vinmakare. Han har sedan dess hjälpt oss att ta hand om druvorna på rätt sätt. Hans teori var att vi skulle lära känna druvorna och hur de betedde sig i just vår terroir och hitta harmonin mellan druvorna och jästhamnskulturen. Det visade sig vara helt rätt väg att gå!Beskriv era viner!– Gemensamt för vinerna är den karaktäristiska skandinaviska syran. Fram tills för några år sedan var vi inte helt överens med den syrehalten som vinerna hade då den är avsevärt högre än till exempel sydeuropeiska viner. Men efter att ha haft besök av ett flertal vinkännare från just Sydeuropa blev vi övertygade om att vi gjorde rätt. Idag är vi otroligt stolta över just den syra som våra viner har. Vilka druvor odlar ni?– Förutom Solaris, som är den klassiska vita druvan att odla i Sverige, har vi även satsat mycket på den röda druvan Rondo, som visat sig vara riktigt bra. Sedan 2008 odlar vi även Pinot Noir och Pinot Gris. Vad är filosofin bakom ert vin?– Att göra ett så ärligt vin som möjligt, vi vill kunna stå för det vi producerar. Från allra första början har vi gjort klassiskt vin utifrån konstens alla regler med macerering, malolaktisk jäsning, mer eller mindre svavel samt enzymer. Däremot har vi aldrig använt oss av kemiska klarningsmedel. Numera minskar vi ner på enzymer och svavel. Dessutom har vi ekocertifierat gården och vårt Solaris vin årgång 2016 är ekologiskt. Det känns som helt rätt väg att gå, speciellt idag när konsumenterna börjar efterfråga innehållsförteckning och mer naturliga viner.

Här kan man njuta av god mat och goda viner.

Här kan man njuta av god mat och goda viner. Om Hällåkra vingård Hällåkra Vingård ägs av familjen Hansson i femte generationen och omfattar idag en odling runt 6,5 hektar och ca 20 000 vinplantor. Gården mellan Malmö och Ystad, söder om landsvägen på Söderslätt. Hällåkra producerar röda, vita, mousserande och söta viner.För den som vill komma hit på och njuta av god mat, goda viner och en vandring kring vinstigen, kan man antingen köra egen bil eller husbil (frågar man kan det ibland även vara möjligt att övernatta med husbilen utanför). Man kan också åka med en chartrad buss från Höllviken via Trelleborg och Anderslöv. Då får man resa samt förrätt, huvudrätt och två glas dryck för en fast summa.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket