CampingSverige.se

7.4.18

Av: Sanna Ohlander
Dela
 

Skånes Matfestival 8–10 juni i Brösarp: Sextio lag gör upp i grill-EM

Tävlingen arrangeras vartannat år och i juni är det Skåne och Brösarp som är värd för det prestigefulla mästerskapet. Grill-EM avgörs i samband med Skånes Matfestival.

Femte upplagan av Skånes Matfestival bjuder bl a på EM i grillning.

Femte upplagan av Skånes Matfestival bjuder bl a på EM i grillning.


Den femte upplagan av Skånes Matfestival går av stapeln 8-10 juni. I år passar man på att introducera Grill-SM och EM för första gången. Sammanlagt 60 lag från hela Europa kommer för att göra upp om vilket som är det bästa laget inom barbecue och grillning.

– Jag är väldigt stolt att ha fått ta över stafettpinnen för detta fantastiska mat- och dryckprojekt. Den stora nyheten i år är att Grill-EM arrangerar sin tävling på matfestivalen. Vi gör därför området dubbelt så stort, med ännu fler aktiviteter och utställare. Vi kommer även 2018 lyfta den skånska drycken, med möjlighet att prova spännande drycker från skånska producenter tillsammans med god mat, säger Björn Lindell på Taste Events, ny projektledare för Skånes Matfestival.

– Känslan när 50 lag har lagat mat i 20 timmar över öppen eld och det börjar närma sig inlämning är fantastisk. Man kan känna det i luften genom den goda rökdoften, säger Ulrik Lindelöv.

– Känslan när 50 lag har lagat mat i 20 timmar över öppen eld och det börjar närma sig inlämning är fantastisk. Man kan känna det i luften genom den goda rökdoften, säger Ulrik Lindelöv.


”Är på helspänn”

Ett lag består av en lagkapten och max sex lagmedlemmar. Lagen jobbar i skift från fredag kväll till söndag kväll med fem inlämningar på lördagen och fem inlämningar på söndagen.

– Känslan när 50 lag har lagat mat i 20 timmar över öppen eld och det börjar närma sig inlämning är fantastisk. Man kan känna det i luften genom den goda rökdoften. Tänk om någon har missbedömt tiden på en 15 kg tung gris. Har man gjort det så blir det otroligt stressigt speciellt som alla lag skall lämna in sina bidrag vid en exakt tidpunkt. Missar man det fönstret är man inte med i tävlingen vad gäller den kategorin.

Det säger Ulrik Lindelöv, president för Swedish Barbecue Association och förbundskapten för det svenska grillandslaget. Han ser till att tävlingen fungerar som den ska, inkluderat att hålla kontroll på de ca 40 domare som krävs för att genomföra tävlingen.

Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne.

Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne.


Lokala råvaror

På alla tävlingar finns kategorierna fisk, tunna revben, kyckling, grisbog, vegetariskt och bringa/högrev. Sedan tillkommer ytterligare 4-5 kategorier. Här finns möjligheter att få in lokala skånska produkter, som sedan varje lag kan tolka och skapa helt nya spännande smaker utifrån.

– I år blir det extra attraktivt att visa upp det skånska mathantverket såväl som de lite större skånska företagen, säger Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne.

Skånes Matfestival har blivit den viktigaste regionala mötesplatsen för både bransch och konsument under de åren som festivalen har funnits och med Grill SM och EM blir det ytterligare ett lyft för både regionen och festivalen.

– Detta är det största och bästa som har hänt Brösarp, för att inte säga Österlen, på väldigt länge. I och med att det ger internationell uppmärksamhet finns det ju goda möjligheter att marknadsföra allt vad Österlen står för, säger Anders Cederberg som är initiativtagare till Skånes Matfestival och gästgivare på Brösarps Gästgifveri.

Läs mer om Skånes Matfestival här:
skanesmatfestival.se


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt