CampingSverige.se

19.11.17

Av: Sandra Irengård Fotograf: IF
Dela
 

Skydda sommardäcken i vinter

I slutet av november är det sista chansen att byta till vinterdäck. Och när sommardäcken stuvas undan finns det en hel del att tänka på för att de ska vara i gott skick när de tas fram igen i vår.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.


Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Försäkringsbolaget If har samlat några tips på vad man som bilägare bör tänka på när sommarhjulen rullas undan för vintern.

Det är viktigt att hjulen tvättas ordentligt innan de stuvas undan, annars finns risk för sämre väggrepp, och därmed ökad olycksrisk.
– Om inte däcken rengörs grundligt kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras, helt i onödan. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckor, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.
Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg.

– Det finns specialborstar för detta ändamål, men man kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan Falconer.
Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dessa ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, som många använder på fälgarna.

– Använd rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det, säger Dan Falconer.
Då smutsvatten med kemikalier, vägrester och tungmetaller som rinner ned i mark och dagvattenbrunnar riskerar att orsaka föroreningar, bör man inte tvätta däcken hemma på tomten utan åka till en mack eller biltvätt med avrinningsmöjligheter.

Dan Falconer, motorspecialist på IF.

Dan Falconer, motorspecialist på IF.


Ifs tips - så rengör du däcken:

•Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan Falconer.

•Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, om du använder sådant.

•Använd rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.

•Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg.

– Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ, tipsar Dan Falconer.

– Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ, tipsar Dan Falconer.
Fotograf: Bilia


Däckhotell är ett alternativ

För att hålla länge ska däck förvaras svalt och mörkt. Om däcken är monterade på fälgarna ska hjulen staplas, eller hängas upp. Om de står med slitbanan mot golvet riskerar de att plattas ut.
– Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ. Du får dessutom en påminnelse om när det är dags att byta däck och någon som kontrollerar skicket på däcken. Tvättning av däck brukar också ingå, säger Dan Falconer.

Det är ganska vanligt att däck blir stulna när många skiftar till vinterdäck. Tjuvarna passar helt enkelt på när det är få runt omkring som reagerar över att någon monterar av däcken på en bil.
– Tänk på att förvara omonterade däck i låst förråd eller garage. Om du förvarar dina däck på däckhotell är det viktigt att du blir garanterad att däckhotellet tar ansvar för däcken och kompenserar dig i fall de blir stulna, säger Dan Falconer.

Fakta

Du får ha vinterdäck mellan 1 oktober och 15 april.
Du måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, om det är vinterväglag.
Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april och 1 oktober, om det inte är vinterväglag.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt