Söderköping – bortom kanalen och glassarna

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Göta kanal och de omtalade glassarna som Smultronstället serverar. That´s it? Nej, det finns en mängd sevärdheter och upplevelser som placerar Söderköping högt upp på måste-besökas-listan.

En rykande Vesuvius på Smultronstället sitter aldrig fel.

En rykande Vesuvius på Smultronstället sitter aldrig fel. Pratar med mina innebandypolare. Gör detsamma med främlingar på ett trendigt café. Det spelar egentligen ingen roll var och när jag nämner Söderköping. Jag får alltid ett stort leende i retur med tilläggen – det är vackert vid kanalen och gud vilka glassar de serverar på Smultronstället. Och visst har såväl mina träningskamrater som de modemedvetna ungdomarna med latten i näven rätt.Söderköping är nämligen så mycket mera än bara Göta kanal och de vackra kreationerna som glassmakarna på Smultronstället med omsorg skapar sina trånande kunder. Jag har vid tidigare artiklar om denna harmoniska och pittoreska småstad fått god kontakt med såväl personalen på turistbyrån som kommunalanställda Marie Landh som är verksamhetsansvarig för Idrott & Fritid. Slog en signal på vinst och förlust och det visade sig att hon efter tre förmiddagsmöten, välvilligt ställer upp på att visa mig vad hennes stad mer har att erbjuda. – Om man nu åker hit för att äta glass tillsammans med barnen, varför inte passa på och ta en sväng till stigen ”En gång för alla”, nämner Marie Landh och lägger till ett stort och varmt leende.

Hinderbanan för barn finns vid Alboga motionscentral.

Hinderbanan för barn finns vid Alboga motionscentral. En gång för allaPå två röda befinner vi oss vid Alboga motionscentral och det är med stolthet som Marie Landh visar upp det nyaste och det senaste som Söderköping har att erbjuda sina egna invånare och semesterhungrande gäster. – Promenadslingan är på en kilometer och den är handikappanpassad. Det spelar alltså ingen roll om du tar dig fram med rullator eller rullstol. Här kan alla som är funktionsnedsatta också få känna på hur underbar naturen är mot oss människor, säger Marie Landh samtidigt som hon breder ut armarna upp mot skyn som i en välkomnade famn.I samband med att vi promenerar de tusen metrarna hoppar en pigg liten ekorre fram mitt framför oss. Han, eller hon, stannar upp och kikar på oss med stora ögon för att sedan pila upp för en tall och försvinna från vårt synfält. Det visar sig att slingans lutning är 1:20, vilket måste anses som obetydlig. Och visst kan jag skriva under på att det här är ett himmelrike för dem som har lite problem bland hala rötter och stenar i blåbärssnåren. Den närapå två meter breda slingan är nämligen slät som ett dansgolv och som pricken över i:et finns det parkbänkar utplacerade var 200:e meter för dem som, mot alla odds, behöver pusta ut längs med rundan. – ”En gång för alla” är även upplyst, säger Marie Landh och tillägger att det finns toaletter i den närliggande friluftsbyggnaden.Medan vi stod öga mot öga med ekorren har två familjer från Finspång anlänt till området. Deras fem ungar fullkomligt kastar sig över ”Kottebanan”.- Det är en lekfull hinderbana för den yngre generationen, säger Marie Landh och pekar bort mot skogsdungen där ett dussin stationer sätter barnens balans och koordination på prov.Vi hör en mängd barnskratt bland träden samtidigt som det visar sig att deras föräldrar har slagit sig till ro vid den nybyggda grillplatsen. En av dem utbrister ”åh, en mysig hångelsoffa” medan de i kör tycks tänka högt i ett ”varför finns det inte sådana här platser i Finspång”. – Även utegymmet är sprillans nytt och handikappanpassat, förklarar Marie Landh samtidigt som vi tittar till en handfull stationer som axelpress, marklyft och knäböj bland tio olika stopp.

I Nartorpsbygden finns poetiska vägstenar att skåda.

I Nartorpsbygden finns poetiska vägstenar att skåda. Poetiska stenarVi bestämmer oss för att hoppa in i bilen på nytt och fara vidare. Visst finns det ytterligare att berätta om det nyinvigda motionscentret men tiden är knapp och platsen i tidningen är begränsad.- Vill ändå tillägga att det finns ytterligare tre motionsspår av olika längd i detta område, säger Marie Landh samtidigt som hon blåser i alkomätaren för att kunna starta den kommunägda bilen.Då jag har äskat hennes egen promenadfavorit för att få till en personlig prägel på artikeln beger vi oss bort mot Stegeborgslingan som hon beskriver som en tolv kilometer lång vandring på skogsvägar, vackra ekbackar, täta granskogar och betad hagmark.- Det är lätt ta sig fram och det finns gott om bänkar längs med vägen. Dessutom är den rik på djur och fåglar. Det är en hejdlöst vacker promenadslinga, säger Marie Landh. Vi ser såväl hjort som rådjur under vår promenad och hon fullkomligen lyser av välbehag när hon berättar att vi ska kosta på oss liten avstickare till Skällviks borgruin.- Ruinen har sina anor från 1280-talet då mäktiga, medeltida kungar och biskopar ägde borgen, säger Marie Landh och tillägger att självaste kung Magnus Ladulås var just här där vi själva nu befinner oss.Lika mäktig som den historiska känslan att just här har Magnus Ladulås gjort sina fotavtryck, lika mäktig är den milsvida utsikten. Från borgruinen är panoramavyn nämligen inte bara grandios utan rogivande likt bomull för själen.- Finns det något vackrare än den svenska skärgården, den är så energipåfyllande, menar Marie Landh.Hon har vid det här laget redan synat mitt kulturella intresse var på resan till ”poetiska stenar i Nartorpsbygden” blir nästa anhalt. Stenarna är fem till antalet och de restes vid vägarna 1920. Vi tittar på varandra och ler i kapp när vi studerar de graverade hyllningarna till fosterlandet. – Min favorit är den som finns vid vägkorset Ytterby gård, den har ett finurligt och tänkvärt budskap, förklarar Marie Landh.

Kajakpaddling - lugn och ro samtidigt som man får en energiboost.

Kajakpaddling – lugn och ro samtidigt som man får en energiboost. KajakpaddlingJag ber henne vaska fram ytterligare en eller två favoriter som inte har med vare sig kanalen eller glassar att göra.- Jag vill gärna slå ett slag för kajakpaddling. Här handlar det om lugn och ro och slippa ifrån all stress. Frihetskänslan att kunna ta sig till platser dit inga bilar kan komma samt att få uppleva vår fantastiska skärgård på nära håll är verkligen en energiboost utöver det vanliga, poängterar Marie Landh samtidigt som hon understryker att det är viktigt att man tar kontakt med kajakuthyrarna i god tid innan det är dags.Det är tydligt att Marie Landh fortsätter på det inslagna spåret att profilera den vackra naturen i och runt Söderköping.- Är man kanske inte så äventyrlig att man vill prova på kajakpaddling kanske en cykeltur passar bättre. Vi har fantastiska cykelleder med vacker natur där skog, åkrar, betande djur och gott om fåglar gör färden till något verkligen speciellt, säger Marie Landh.Hon sträcker över en folder som visar att det finns en mängd olika cykelleder med diverse inriktningar – i skogen, längs med grusvägar, mestadels asfalt eller varför inte den längs med kanalen.       När vi senare rullar in mot centrala Söderköping ber jag henne plocka ut ytterligare några russin ur kakan som inte har med kanalen eller glassarna att göra – fast nu med central anknytning.- Det finns mycket annat att se och uppleva i Söderköping. Något som är populärt och kul för hela familjen är Madickenvandringen och Trafikgården. Den sistnämnda är en inhägnad plats där barnen får lära sig trafikvett via ett roligt sätt på trehjulingar. Vill man boka Trafikgården och få tillgång till nycklarna kontaktar man enklast oss på Idrott & Fritid, säger Marie Landh och rabblar snabbt telefonnumret 0121 – 186 25. Då alla goda ting är tre här i världen har hon ytterligare ett ess i rockärmen. – Söderköpings gästabud är en medeltida folkfest med ett sprängfyllt program under dagarna tre. Där kan man ta del av gycklare, hantverkare, dockteater och mycket annat sevärt, säger Marie Landh och tillägger att det är datumen 26-28 augusti som gäller.Därefter skjutsar hon mig till platsen där den nya ställplatsen för husbilar håller på att förvandlas från ax till limpa.- Om jag inte är fel underrättad ska den vara klar till midsommar, säger Marie Landh med en extra hälsning till oss som föredrar mobilt boende.Sedan är det hög tid att skaka tass. Marie Landh ska hämta sin dotter som har varit på ridning och då scootern är trasig får mamma änglalikt ombesörja färden från stallet till den centralt belägna bostaden. Och på tal om änglalikt. Ska själv sätta mig i husbilen och försök få fason på artikeln om Söderköping – staden som tycks vara så nära himmelriket man kan komma.

Ett populärt inslag för den yngre generationen - Madickenvandring.

Ett populärt inslag för den yngre generationen – Madickenvandring. Madickenvandring och gästabudNär vi senare rullar in mot centrala Söderköping ber jag henne plocka ut ytterligare några russin ur kakan som inte har med kanalen eller glassarna att göra – fast nu med central anknytning.- Det finns mycket annat att se och uppleva i Söderköping. Något som är populärt och kul för hela familjen är Madickenvandringen och Trafikgården. Den sistnämnda är en inhägnad plats där barnen får lära sig trafikvett via ett roligt sätt på trehjulingar. Vill man boka Trafikgården och få tillgång till nycklarna kontaktar man enklast oss på Idrott & Fritid, säger Marie Landh och rabblar snabbt telefonnumret 0121 – 186 25. Då alla goda ting är tre här i världen har hon ytterligare ett ess i rockärmen. – Söderköpings gästabud är en medeltida folkfest med ett sprängfyllt program under dagarna tre. Där kan man ta del av gycklare, hantverkare, dockteater och mycket annat sevärt, säger Marie Landh och tillägger att det är datumen 26-28 augusti som gäller.Därefter skjutsar hon mig till platsen där den nya ställplatsen för husbilar håller på att förvandlas från ax till limpa.- Om jag inte är fel underrättad ska den vara klar till midsommar, säger Marie Landh med en extra hälsning till oss som föredrar mobilt boende.Sedan är det hög tid att skaka tass. Marie Landh ska hämta sin dotter som har varit på ridning och då scootern är trasig får mamma änglalikt ombesörja färden från stallet till den centralt belägna bostaden. Och på tal om änglalikt. Ska själv sätta mig i husbilen och försöka få fason på artikeln om Söderköping – staden som tycks vara så nära himmelriket man kan komma.

Söderköpings gästabud är en medeltida folkfest på Söderköpings gator.

Söderköpings gästabud är en medeltida folkfest på Söderköpings gator. Fakta SöderköpingTuristbyrå: Margaretagatan 19, SöderköpingTelefon: 0121 – 181 60Webb: www.visitostergotland.seSöderköpings gästabud: www.gastabud.seNärliggande camping- och ställplatserSöderköpings golfklubb, SöderköpingKorskullens Camping, Stugor & Café, SöderköpingSkeppsdockans Camping & Vandrarhem, Söderköping

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket