Sommar i Sør-Varanger

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Flertalet gånger har vi passerat gårdar från Vestfold till den östligare delen av vårt land. Det blir liksom ingen semester utan fisket och naturen i vår ”barndomsdal”. Vi är båda uppväxta i Sør-Varanger i Norge och har valt husvagn för att kunna uppleva friheten som det innebär att ha huset med sig.

Avslappning Pasvik.

Avslappning Pasvik. Det är klart att det är långt, ca 200 mil var väg, men vi tycker ändå att alla borde göra denna resa, i alla fall en gång.Resrutten går: Oslo-Kongsvinger-Mora-Söderhamn-E4 norrut till Haparanda-Torneå- Ivalo-Inari-Neiden. Efter Neiden är vi hemma igen och ron sänker sig. Det vill säga tre till fyra övernattningar var väg.För oss har det fungerat bra att börja resan en bit in på dagen den första resdagen, pigga och upplagd kommer vi alltid en bit in i Sverige före vår första övernattning. Norr om Sundsvall finns massor av campingplatser, men vi vill komma så långt som möjlig upp emot Piteå innan vi tar natten. Nästa dag börjar vi tidigt och tar inga för utdragna pauser, och snart är man uppe i midnattssolens land, innan man är allt för trött igen.

Midnattssol i Finland.

Midnattssol i Finland. Nästa dag kör vi in i Finland, och här kan sträckorna bli lite långa, för här är det inte mycket annat än skog intill vägkanten och renar på vägen. Cirka 7 mil före Ivalo finns det en perfekt plats för vildcamping. Du kan inte ta fel. En lång slätt med inhägnad för ren på vänster sida och en öppning för utkörning. Här försöker vi alltid att göra den sista övernattningen. Midnattssolen strålar över skogen och vattnet.I Inari rekommenderas faktiskt en tur i souvenirbutiken som ligger på vänster sida när man kommer söder ifrån. Här finns mycket vackra saker och sådant som inte är så lätt att hitta någon annan stans. Det har blivit dyrare med åren, men titta in. När man passerar gårdarna längs vägen som tar oss mot Norge så saktar vi ner farten. I hela detta område rekommenderas det att hålla avstånd till framförvarande bil, speglar används inte och chauffören framför kan plötsligt tvärbromsa för att titta på något. Det är bara cirka 13 mil, så passa på att njuta av resan. Före gränsen till Norge ligger det några butiker på höger hand. Grillribba rekommenderas, kom ihåg tullreglerna när du ser priserna på kött och öl. Här hittar du också nödvändig fiskeutrustning för Pasvik. Tullen i Neiden är densamma, men det kan verka underligt att norska och finska tullare samarbetar så bra i samma lokal, men i Neiden är det många finsktalande.

Klicka för större bild För oss är det nu semestern börjar, med körningen ner mot Skoltefossen, i  Neiden. Stanna till på mötesplatsen nederst i backen och ta en promenad ner till älven. Har du tur så får du se storlaxen i luften på väg upp för forsen. Har du riktig tur är det klart för notkast och du får en jätteupplevelse. Käpälä fisket är en gammal tradition som är starkt reducerad i dag, men har du tur så är allt möjligt.

Øvre Pasvik Camping.

Øvre Pasvik Camping. Härifrån har du många val, Nieden Camping, Mikkelsnes vid utloppet av Neidenälven, Kirkenes med husbilsparkering mitt i byn, Grense Jakobselv och fjället med fint fiske. Här är det möjligt att tömma toaletten i en liten anläggning som ligger lite gömd, från vägen sett. Vildmarkscamping i Grense Jakobselv med ishavet nära inpå är något som måste upplevas, om vädret är bra. Ljudet från Ishavet är ett evighetsljud. Här finns också Norges finaste badstrand. Vit sand utan sten och annat som kan göra det obehagligt för fötterna, grönt och klart vatten. Temperaturen i vattnet är något helt annat, men under varma dagar behöver man inte vara viking för att bada. Vägen upp till Pasvik är inte den bästa, men det är bara att ta det lugnt, så går det bra. Pasvik är unikt när det gäller natur och djurliv så det är värt att göra den resan. En tur till Skogfoss och en fin, gammaldags lanthandel för lite inköp hör till. För oss är det Pasvik och Øvre Pasvik Camping som har blivit en plats där vi gärna vill stanna till några dagar. Edit och Svend måste bara upplevas, här får vi en gästfrihet som sällan skådas på andra platser.

Pasvikelva kl 24.00 och 20 grader celsius.

Pasvikelva kl 24.00 och 20 grader celsius. Campingen är inte fancy med massor av erbjudande men den har det nödvändigaste. Rena toaletter och duschar och uppvärmd badstuga vid älven, grillplats där dagens fångst kan tillberedas och båtar att hyra. Badplats i en liten älv som rinner förbi och är sommarvärmen på plats är det vanligt med 22-23 grader i själva Pasvikelva. Försök dig på ett nattbad under midnattssolen. Har du en mindre husbil finns det en uppställningsplats ända nere vid älven.I älven finns stor öring, men den är inte enkel att få på kroken. Satsar du istället på stor abborre eller gädda är middagen säkrad. Kungsörn kan observeras medan man njuter Pasvikelvas lugn. Här finns två stora bukter som kan utforskas innan man kommer ut i själva vassdraget och riskerar att komma över gränsen till Ryssland. Gränspasseringen här, eller vid Treriksröset rekommenderas inte, då det är väldigt dyrt.

Klicka för större bild Från campingen finns det också stora skogsområden och diverse fiskevatten som är lätt tillgängliga. Sortbrysttjern med mycket harr hittar du på gränsen till nationalparken. Har du inte för låg och bred vagn rekommenderas en tur in dit med övernattning och vandring in till Treriksröset där gränsen till Norge, Finland och Ryssland möts. Problemet här är inte så mycket kvaliteten på vägen, utan mer träden som på bägge sidor har vuxit till sig och tagit mycket utrymme från vägbredden. Hör med Svend, han vet hur det ser ut.

Stekt abborre eller gädda till middag och nyplockade hjortron låter väl oemotståndligt?

Stekt abborre eller gädda till middag och nyplockade hjortron låter väl oemotståndligt? Har du extrem tur kan du få se björn, fast det är inte särskilt troligt. Den finns dock där, men vill helst slippa bli upptäckt, så håll hunden kopplad. Hund och björn är ingen bra kombination. Efter cirka 15 juli kan det förväntas mogna hjortron och desserten är klar. Kungskrabba till förrätt (medhavd från Kirkenes), färsk kokt harr, stekt abborre eller gädda till middag och nyplockade hjortron låter väl oemotståndligt?När vi berättar detta för folk i södra Norge blir det protester om myggorna, men det är inte så illa som ryktena säger. Är det varmt så torkar de in och man märker inte av dem så mycket. Är det kallt klär man bara på sig och kläderna tar de sig inte igenom. För att vara helt säker, kan man lägga turen hit i augusti, då det antingen är så torrt och varmt eller så kyligt på natten att det inte kläcks några myggor. Ses vi på Øvre Pasvik camping?

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket