Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

31.7.17

Av: Beata Hansson Fotograf: Christer Lundin
Dela
 

Soptipp eller exotiskt café?

Den gotländska idyllen Fårö bjuder inte bara på en svårslaget vacker natur. En något oväntad upplevelse döljer sig bakom skylten ”Kutens bensin”. Sedan starten för närmare trettio år sedan har denna pittoreska lilla samling av järnskrot, skaffat ett rykte som sträcker sig över världen. Det hela startade med jämtlänningen Thomas Lindholms samlariver.

På gården står en ambulans av  märket Buick Roadmaster från 1952. Den skulle plockat upp James Dean efter hans dödsolycka, men en annan ambulans hann före.

På gården står en ambulans av märket Buick Roadmaster från 1952. Den skulle plockat upp James Dean efter hans dödsolycka, men en annan ambulans hann före.


Efter att lämnat färjan på Fårösidan är det bara att köra rakt fram i sju minuter. Du vet när du är framme. Plötsligt har du nämligen hamnat mitt i något som antingen skulle kunna benämnas fik, eller en kärleksfullt hanterad soptipp.  

Kutens Bensin var från början en mack. Idag är den en osannolik 50-talskitschsamling full av nostalgi, rock'n'roll och uppstoppade djur. Menyn är av ekokaraktär och består bland annat av galetter och crêpes, gräddade av äkta crêpiers från Bretagne.

Inredning anno 1950-tal.

Inredning anno 1950-tal.


Kan storyn

Utanför fiket samsas en otippad mix av gamla oljefat, kylskåp och bilkadaver. Thomas Lindholm kan storyn bakom varje bil och rostig skärm som döljer sig bland växtligheten. Men här finns också en gammal kiosk.
– Den är från 1938 och stod ursprungligen i Ronehamn på södra Gotland. Det är en så kallad A1:a, ritningarna tillhandahölls av Cloetta till de som ville satsa på kioskverksamhet. Någon tog rätt på den och fraktade hem den.

Många artister har uppträtt här, bl a Eva Eastwood.

Många artister har uppträtt här, bl a Eva Eastwood.


James Deans ambulans

Men ställets stolthet är nog ändå ambulansen, en Buick Roadmaster från 1952 utanför ingången. Och det är inte vilken ambulans som helst. Denna bil kom tvåa till olycksplatsen där James Dean körde ihjäl sig.

Vilket är ditt bästa minne?
– Det var nog när Bill Haley and the Comets kom hit och spelade. Det trodde jag aldrig, när jag bara med hjälp av lust och min fantasi och utan något egentligt mål började bygga upp det här stället en gång.

Mat, dryck, musik och kultur - på Kutens finns allt och lite till.

Mat, dryck, musik och kultur - på Kutens finns allt och lite till.


Om Kutens bensin

Café/klubb/restaurang på Fårö som startades av Thomas Lindholm 1999. Öppet dagligen från 11:00 från 27 maj till 18 september. Helgöppet fredag-söndag i maj och från 18 september till mitten av oktober. Livemusik hela sommaren!

Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Kutens bensin
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt